Ο μικρόκοσμος των μανιταριών στην υγεία

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Ο μικρόκοσμος των μανιταριών στην υγεία Είναι κοινή γνώση ότι το κλειδί για να λάβετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα είναι να τρώτε μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, αυτή η φιλοσοφία τείνει να περιθωριοποιήσει τα μανιτάρια. Σε πολλές περιπτώσεις, εάν ένα τρόφιμο δεν περιέχει χρώμα, δεν έχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα μανιτάρια- τα οποία είναι συνήθως άσπρα- έρχονται να αποδείξουν το αντίθετο. Παρακάτω ακολουθεί η διατροφική ανάλυση των μανιταριών και μία ματιά σε βάθος για τα οφέλη τους στην υγεία, ενώ παράλληλα καταγράφονται οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή τους.

Διατροφική ανάλυση των μανιταριών

Τα μανιτάρια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, λίπος, χοληστερόλη και συχνά αναφέρονται ως «λειτουργικά τρόφιμα». Μάλιστα, συντελούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών λόγω της παρουσίας αντιοξειδωτικών και ευεργετικών διαιτητικών ινών, όπως η χιτίνη και οι βήτα-γλυκάνες.

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, όπως η ριβοφλαβίνη, το φολικό οξύ, η θειαμίνη, το παντοθενικό οξύ και η νιασίνη. Επίσης, τα μανιτάρια παρέχουν διάφορα μεταλλικά στοιχεία που μπορεί να είναι δύσκολο να ληφθούν στη διατροφή, όπως το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός, το σίδηρο.

Οι β-γλυκάνες είναι ένα είδος ίνας που βρίσκεται στα κυτταρικά τοιχώματα πολλών ειδών μανιταριών. Πρόσφατα, οι β-γλυκάνες έχουν αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένων μελετών που έχουν εξετάσει τον ρόλο τους στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης χολίνη, ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά με τον ύπνο, την κίνηση των μυών, τη μάθηση και τη μνήμη. Παράλληλα, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων, υποστηρίζει τη σωστή απορρόφηση του λίπους και μειώνει τις χρόνιες φλεγμονές.

Πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μανιταριών

Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η αύξηση της κατανάλωσης μανιταριών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και η συνολική θνησιμότητα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ενώ προσφέρει μια υγιή επιδερμίδα και μαλλιά, αύξηση ενέργειας και ρύθμιση του βάρους.

Καρκίνος: Τα μανιτάρια περιέχουν εξίσου υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως τα καρότα, οι ντομάτες, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, οι κολοκύθες και τα πράσινα φασόλια.

Ο μικρόκοσμος των μανιταριών στην υγεία Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δεν είναι παρόν στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αλλά μπορεί να βρεθεί στα μανιτάρια. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των ηπατικών ενζύμων και βοηθά στην αποτοξίνωση ορισμένων καρκινογόνων ενώσεων στο σώμα. Επιπλέον, το σελήνιο αποτρέπει τη φλεγμονή και μειώνει επίσης την ανάπτυξη του όγκου.

Η βιταμίνη D στα μανιτάρια έχει επίσης αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων συμβάλλοντας στη ρύθμιση του κύκλου κυτταρικής ανάπτυξης. Επιπλέον, το φολικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνθεση του DNA εμποδίζοντας έτσι τον σχηματισμό καρκινικών κυττάρων από μεταλλάξεις στο DNA.

Διαβήτης: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που καταναλώνουν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, και στα άτομα με διαβήτη τύπου 2 βελτιώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λιπιδίων και ινσουλίνης.

Υγεία της καρδιάς: Η περιεκτικότητα σε ίνες, κάλιο και βιταμίνη C συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία. Το κάλιο και το νάτριο συνεργάζονται στο σώμα και ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση μανιταριών, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο βοηθά στη μείωση της πίεσης του αίματος και στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ανοσοποιητικό σύστημα: Το σελήνιο βελτιώνει την ανοσοαπόκριση σε λοίμωξη διεγείροντας την παραγωγή φονικών Τ-κυττάρων. Οι βήτα-γλυκάνες είναι ίνες που βρίσκονται στα κυτταρικά τοιχώματα των μανιταριών, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων και την πρόληψη όγκων.

Διαχείριση βάρους: Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του βάρους. Τα μανιτάρια περιέχουν δύο είδη διαιτητικών ινών στα κυτταρικά τοιχώματά τους, β-γλυκάνες και χιτίνη που αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και μειώνουν την όρεξη, κάνοντάς σας να αισθάνεστε χορτάτοι, ενώ περιορίζουν τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από την κατανάλωση μανιταριών

Παρά το γεγονός ότι τα άγρια μανιτάρια αποτελούν μέρος της ανθρώπινης διατροφής εδώ και αρκετούς αιώνες, τα ακαλλιέργητα άγρια μανιτάρια μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για εκείνους που δεν μπορούν να διακρίνουν μεταξύ των ασφαλών και επικίνδυνων για κατανάλωση.

Ο μικρόκοσμος των μανιταριών στην υγεία Τρώγοντας άγρια μανιτάρια που είναι τοξικά για τον άνθρωπο μπορεί να προκαλέσουν κάποια σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές ακόμη και θάνατο. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα άγρια μανιτάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων και άλλων επιβλαβών χημικών ουσιών.

Προκειμένου να αποφευχθούν αυτοί οι κίνδυνοι, το καλύτερο είναι να καταναλώνετε τα μανιτάρια που έχουν καλλιεργηθεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες.

Οι βήτα-γλυκάνες πιστεύεται ότι είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, επειδή οι βήτα-γλυκάνες διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, το άσθμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη συμπεράνει κατά πόσον ή όχι οι μεγάλες ποσότητες β-γλυκάνης έχουν οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις για τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις ασθένειες.

Είναι η συνολική δίαιτα ή το συνολικό διατροφικό πρότυπο που είναι το πιο σημαντικό στην πρόληψη των ασθενειών και την επίτευξη καλής υγείας. Είναι καλύτερα να ακολουθείτε μία δίαιτα με ποικιλία από ό, τι να επικεντρώνεστε σε μεμονωμένα τρόφιμα. Αυτό είναι, άλλωστε, το κλειδί για την καλή υγεία.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…