Ο λόγος της πρόωρης εμμηνόπαυσης
Κατά τη διάρκεια του πόνου μιας περιόδου ίσως να ονειρεύεστε την ημέρα που δεν θα αποτελεί πλέον μέρος της ζωής σας, και με μία δεύτερη σκέψη το παίρνετε πίσω. Η εμμηνόπαυση, αν και απόλυτα φυσιολογική συνθήκη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ξηρότητα κόλπου, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι και εσύ θα περάσεις από εμμηνόπαυση. Σήμερα οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν προσθέσει άλλη μια πιθανή αιτία πρόωρης εμμηνόπαυσης: κοινές χημικές ουσίες που μπορεί έρθετε σε επαφή.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ένα αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης και εξέτασαν τις συνήθειες υγείας και τις επιλογές του τρόπου ζωής 1.442 εμμηνοπαυσιακών γυναικών ηλικίας άνω των 30 ετών από το 1999 έως το 2008. Όλες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος και ούρων για την αξιολόγηση των ενδοκρινικών διαταρακτών (εξωγενείς ουσίες που η χημική δομή τους μοιάζει με εκείνη των φυσικών ορμονών του οργανισμού. Γι’ αυτό μπορούν να τις «μιμηθούν» ανατρέποντας έτσι την φυσιολογική – ομαλή λειτουργία τους) ή χημικών ουσιών που πιστεύεται ότι αναστατώνουν τις ορμόνες στο σώμα.
Μετά από τη μελέτη των στοιχείων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών ουσιών στα συστήματά τους περνάνε στη φάση της εμμηνόπαυσης 1.9 έως 3.8 χρόνια νωρίτερα από ό, τι οι άλλες γυναίκες. Σύμφωνα με τη μελέτη, προηγούμενη έρευνα σχετίζει την πρόωρη εμμηνόπαυση με το κάπνισμα.
Γιατί, λοιπόν, αυτές οι χημικές ουσίες επιφέρουν τον όλεθρο; Η Amber Cooper, MD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, λέει ότι ενδοκρινείς διαταράκτες μπορούν να προσκολληθούν σε ορμόνες και να ακολουθήσει το χάος. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς ή γιατί συμβαίνει αυτό, όμως.
Βέβαια, ενώ τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να φαίνονται αρκετά τρομακτικά, αυτή η έρευνα συνδέει μόνο αυτές τις χημικές ουσίες με πρώιμη εμμηνόπαυση και ελπίζουμε ότι η μελέτη αυτή θα προκαλέσει περισσότερη έρευνα για να εντοπίσει τις σημαντικές πηγές αυτών των δυσάρεστων χημικών ουσιών.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την Cooper πρέπει να μειωθεί η έκθεση στις χημικές ουσίες ζεσταίνοντας τρόφιμα στον φούρνο μικροκυμάτων σε χαρτί ή γυαλί αντί σε πλαστικό και να αποφευχθεί η επαναχρησιμοποίηση εμφιαλωμένου νερού μίας χρήσης.