Ο Καρκίνος Των Πνευμόνων – Οδηγίες για την πρόληψή του

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Στην Ελλάδα για τους άνδρες αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο και για τις γυναίκες δεύτερο σε συχνότητα. Προσβάλλει πάνω από 5.000 άτομα κάθε χρόνο. Η συχνότητά του παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση λόγω της αύξησης των καπνιστών κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ένας πολύ σοβαρός τύπος καρκίνου. Παρά το γεγονός ότι σήμερα διαθέτουμε ισχυρά φάρμακα και υψηλής τεχνολογίας θεραπευτικές μεθόδους, ο καρκίνος των πνευμόνων συνήθως έχει κακή πρόγνωση. Το θέμα της θεραπείας είναι μεγάλο και εξατομικεύεται για τον κάθε ασθενή. Στο παρόν άρθρο τονίζουμε μόνο ότι αφορά την πρόληψή του.

Οι παράγοντες κινδύνου:

α) Το κάπνισμα: Ο καρκίνος είναι 10 φορές συχνότερος στους καπνιστές, σε σχέση με αυτούς που δεν καπνίζουν. Ο κίνδυνος αυξάνει, όσο αυξάνει η ποσότητα των τσιγάρων (το ίδιο ισχύει περίπου και με τα πούρα ή τον καπνό πίπας), το πόσα χρόνια καπνίζουμε, και εάν αρχίσαμε το κάπνισμα από μικρή ηλικία. Μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος του καρκίνου σταδιακά μειώνεται για να γίνει ίδιος με αυτόν των μη-καπνιστών, μετά από αρκετά χρόνια. Η καθημερινή έκθεση των μη-καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα για πολλά χρόνια, βλάπτει την αναπνευστική λειτουργία (κίνδυνος Χρονίας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας), και αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου των πνευμόνων.

β) Η επαγγελματική έκθεση σε ορισμένους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, σε ιονίζουσα ακτινοβολία, στον αμιάντο, αρσενικό και διάφορα μέταλλα, όπως νικέλιο, χρώμιο κλπ.

γ) Η ρύπανση του περιβάλλοντος επιβαρύνει πιο πολύ τους καπνιστές.

δ) Η ηλικία άνω των 65 ετών.

Συμπτώματα ύποπτα για τον καρκίνο

Ο καρκίνος του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο, συνήθως δεν παρουσιάζει νέα συμπτώματα. Αυτά εμφανίζονται όταν πλέον ο όγκος έχει μεγαλώσει και περιλαμβάνουν: Επίμονο και διαφορετικό βήχα από το χρόνιο βήχα του «καπνιστή». Επίσης αιμόπτυση, δύσπνοια, πόνο στο θώρακα, συριγμό στην αναπνοή, επίμονη βραχνάδα, κόπωση που επιμένει, απώλεια βάρους, συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού κλπ. Όταν τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν περισσότερο από 3 μήνες και δεν υποχωρούν με την κατάλληλη θεραπεία, συνιστάται πλήρης Πνευμονολογικός έλεγχος, ακτινογραφία θώρακος ή και αξονική τομογραφία. Η προληπτική Ακτινογραφία θώρακος και οι κυτταρολογικές εξετάσεις πτυέλων είναι χρήσιμες για τους καπνιστές. Επάνω στο θέμα αυτό έχουν γίνει μεγάλες μελέτες, που συμπεραίνουν ότι οι δύο αυτές εξετάσεις είναι μεν αξιόλογες, ωστόσο δεν λύνουν το πρόβλημα της πρόληψης, καθότι ο καρκίνος στον πνεύμονα αρχίζει πολλά χρόνια πριν τη διάγνωσή του στην ακτινογραφία, και μπορεί να εμφανιστεί στο μεσοδιάστημα δύο εξετάσεων.

Όταν ένας καπνιστής διακόψει το κάπνισμα, επιβάλλεται να κάνει ακτινογραφία στον θώρακα περιοδικώς, μέχρι 10 χρόνια μετά την διακοπή. Τα ζητήματα αυτά είναι αντικείμενο του θεράποντος Ιατρού ή και του Ειδικού Πνευμονολόγου, που θα κρίνουν τους κινδύνους καρκινογένεσης για τον κάθε ασθενή.

Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του παθητικού καπνίσματος και της έκθεσης στις προαναφερθείσες καρκινογόνες ουσίες Επίσης, προστατευτικό ρόλο έχει η υγιεινή διατροφή (Μεσογειακή) που περιέχει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες έχουν αντικαρκινική δράση.

Συμπέρασμα: Η κυριότερη συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων, της ΧΑΠ, της Στεφανιαίας Νόσου και άλλων προβλημάτων της υγείας μας είναι να διακόψουμε το ΚΑΠΝΙΣΜΑ. Σήμερα, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος σε Ιατρούς με σχετική πείρα ή σε Ειδικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος. Ένας χώρος όπου δεν καπνίζουμε, σημαίνει σεβασμό στους συνανθρώπους μας, και καλύτερη ποιότητα ζωής.

Dr ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΜΠΟΥΡΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

ΕΙΔΙΚΕΥΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑ

Λ.ΒΕΙΚΟΥ 42, ΓΑΛΑΤΣΙ

ΤΗΛ. 210 2923025 – 210 2912900

Συντάκτης: Αθανάσιος Μπούρας, Ειδικός παθολόγος

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.