Ο καλύτερος τόπος για μία γέννα…

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Ο καλύτερος τόπος για μία γέννα…Σκέφτεστε να κάνετε ένα παιδάκι και θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας και το νεογέννητο τις καλύτερες συνθήκες; Τότε είναι καιρός να σκεφτείτε σοβαρά να μετακομίσετε στη… σκανδιναβική χερσόνησο. Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι μακράν οι καλύτερες για τις μαμάδες και τα βρέφη, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα της State of the World’s Mothers report, που δημοσιεύτηκε στην πρόσφατη επιθεώρηση του www.savethechildrenweb.org.

Η έρευνα ασχολήθηκε με συγκεκριμένες συνθήκες για τη μητέρα και το παιδί σε 176 χώρες του κόσμου και τις αξιολόγησε σε πέντε διαφορετικούς τομείς: Την υγεία της μητέρας και το ρίσκο της μητρικής θνησιμότητας κατά τη γέννα ή μετά απ’ αυτήν, την υγεία του παιδιού (παιδική θνησιμότητα, ιατρική περίθαλψη κατά τη γέννα και παρακολούθηση μετά απ’ αυτήν), το επίπεδο εκπαίδευσης (την βασική εκπαίδευση που λαμβάνει η γυναίκα στη χώρα και το γενικό επίπεδο αναλφαβητισμού), οικονομικές συνθήκες (γενική οικονομική κατάσταση, επιδόματα γέννας και αμοιβές μαίας και γιατρού) και πολιτική κατάσταση (δημοκρατικές συνθήκες και ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο κοινοβούλιο).

Ο καλύτερος τόπος για μία γέννα…Τα αποτελέσματα, βέβαια, δεν προκάλεσαν έκπληξη ως προς την απόλυτη κορυφή. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι γνωστές για το υψηλότατο επίπεδο που προσφέρουν στη μαμά και το βρέφος, αλλά και γενικότερα. Στη λίστα πρώτη είναι η Φινλανδία, ακολουθεί η Σουηδία και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία. Τέταρτη είναι η… συγγενής Ισλανδία και το σκανδιναβικό παζλ ολοκληρώνεται με την παρουσία της Δανίας στην 6η θέση. Η μόνη χώρα που σπάει το σκανδιναβικό μπλοκ είναι η Ολλανδία, που πλασαρίστηκε στην πέμπτη θέση. Η δεκάδα συμπληρώνεται με την Ισπανία (7η), το Βέλγιο (8ο), την Γερμανία (9η) και την Αυστραλία (10η).

Τα παράξενα της λίστας αρχίζουν πιο κάτω. Οι πολύ ισχυρές οικονομικά χώρες του δυτικού κόσμου βλέπουν πολλές πλάτες: 16η η Γαλλία, 17η η Ιταλία, 22ος ο Καναδάς, 23η η Μεγάλη Βρετανία και στην 30η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ. Ειδικά για την Αμερική υπάρχει ειδικό επεξηγηματικό άρθρο που δικαιολογεί τη σχετικά χαμηλή της θέση, το οποίο στηρίζεται σε αριθμούς για να αποδείξει ότι η εικόνα που έχουμε εμείς για την ευημερούσα χώρα είναι μάλλον στρεβλή. Οι ΗΠΑ έχουν δεκαπλάσιο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας απ’ όσο η Ελλάδα, η οικονομική επιβάρυνση για μια γέννα είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες και πολλές γυναίκες, ειδικά στις μεσοδυτικές πολιτείες, δεν τελειώνουν καν το σχολείο.

Ο καλύτερος τόπος για μία γέννα…Η Ελλάδα βρίσκεται στην αξιοπρεπή 19η θέση. Η μητρική θνησιμότητα το 2012 μετρήθηκε σε 1 θάνατο ανά 25.500 γέννες και η παιδική θνησιμότητα μόλις στο 4,4 σε χίλια βρέφη που γεννήθηκαν ζωντανά. Τα προσδόκιμα εκπαιδευτικά χρόνια είναι 16,3 (με τα πανεπιστήμια-ΤΕΙ, στο οποίο εισάγεται η πλειοψηφία των υποψηφίων). Το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 24.480 δολάρια και το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στο κοινοβούλιο είναι 21%. Για να γίνουν οι συγκρίσεις, τα αντίστοιχα νούμερα στη Φινλανδία είναι 1 μητρικός θάνατος σε 12.200 γέννες, παιδική θνησιμότητα 2,9, προσδόκιμα χρόνια εκπαίδευσης 16,9, κατά κεφαλήν εισόδημα 47.700 δολάρια και ποσοστό συμμετοχής στο κοινοβούλιο 42,5%.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…