Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Οι Δελφοί βρίσκονται στην περιοχή της Φωκίδας, λίγο μετά την Αράχοβα, κοντά στην Αθήνα και είναι προσβάσιμοι μέσω της Εθνικής Οδού, στην έξοδο για Άμφισσα.

Η ιστορία του αρχαιολογικού χώρου

Ο χώρος ήταν γνωστός, στην αρχαιότητα, για το μαντείο του Απόλλωνα και έχουν χτιστεί διάφορα αφιερώματα προς τιμήν της βοήθειάς του. Οι Δελφοί είναι γνωστοί τουλάχιστον από τη Μυκηναϊκή εποχή (υπάρχουν ευρήματα από τη νεολιθική εποχή), ως τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν και έκλεισε, λόγω του διατάγματος του Θεοδοσίου Α΄. Αργότερα εγκαταλείφθηκε και λόγω επιδρομών. Ο χώρος, αρχικά, ήταν αφιερωμένος στη Γαία και φύλακάς του ήταν ο δράκων Πύθων, ο οποίος φονεύθηκε από τον Απόλλωνα, νέο κύριο του χώρου, ενώ, προς τιμήν αυτού του γεγονότος, γίνονταν πλήθος εορτών, στην αρχαιότητα. Το Ιερό του Απόλλωνα, το νεολιθικό ιερό Κωρύκειον Άντρο και ιερά διάφορων θεοτήτων ανοικοδομήθηκαν. 

Μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο και τη διαμάχη γειτονικών φυλών, έγινε έδρα της ομώνυμης Αμφικτιονίας και πανελλήνιας εμβέλειας Ιερό-Μαντείο, με μάντη την Πυθία, στην οποία κατέφευγαν, συμβουλευτικά, για τα πάντα. Κρίσιμη καμπή ήσαν οι Περσικοί Πόλεμοι και η νικηφόρα για τους Έλληνες έκβαση στόλισε τους Δελφούς με πολλά αναθήματα, όπως τον θησαυρό των Αθηναίων και, στην κορυφή, στάδιο με διαστάσεις του αντίστοιχου της Αρχαίας Ολυμπίας. Το κύρος των ιερών, οι πρόσοδοι και περιουσία τους προκάλεσε τους Α΄ και Β΄ ιερούς πολέμους. 

Τα πιο πολλά είναι γνωστά για τον Α΄ ιερό πόλεμο, ανάμεσα στην Κίρρα και όλους τους Έλληνες. Αυτός θεωρείται ο πρώτος ράδιο-βιολογικός-χημικός πόλεμος, γιατί τα κτήματα των Κιρραίων έγιναν δηλητιριώδη, ως την εποχή του Παυσανία και μετά, από το γεγονός ότι ποτίστηκαν με νερό και δηλητήριο από τοξικά φυτά. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Δελφοί έχαναν το κύρος τους και έγιναν μακρινή ανάμνηση επαρχιακού ενδιαφέροντος.

Οι ανασκαφές

Οι ανασκαφές από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ανέδειξαν όλα τα Ιερά και τα αναθήματα και για αυτό ο οικισμός που χτίστηκε από πάνω, μετεφέρθη σε παρακείμενη θέση. Αναστηλώθηκαν τα Ιερά, οι θησαυροί, το στάδιο και τα λοιπά κτίσματα. Ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι ο Θησαυρός των Αθηναίων, ο ναός του Απόλλωνα, ο Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το αρχαίο στάδιο στην κορυφή του λόφου και η Κασταλία Πηγή. Πάρα δίπλα είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο που φιλοξενούνται τα ευρήματα -μεταξύ αυτών και ο Ηνίοχος.

Η σύγχρονη πόλη

Σε παρακείμενη θέση είναι και η νέα πόλη, μετά τη μεταφορά της προς διενέργεια των ανασκαφών. Η πόλη είναι αναπτυγμένη τουριστικά και αποτελεί δημοφιλή χειμερινό  προορισμό.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.