Ο άγνωστος κόσμος των ονείρων γίνεται πλέον προσιτός

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Καθώς οι επιστήμονες γίνονται ολοένα και πιο ικανοί να εισχωρήσουν βαθύτερα στο μυαλό μας, ρίχνουν φως στον αινιγματικό κόσμο των ονείρων. Γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν εφιάλτες, ενώ άλλοι βυθίζονται στην ευτυχία; Τι μπορεί να επιφυλάσσει ένα βίαιο όνειρο για την υγεία μας και ποιοι άνθρωποι έχουν τον απόλυτο έλεγχο των ονείρων τους; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα οι επιστήμονες δίνουν απαντήσεις.

  1. Τα βίαια όνειρα μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι

Μία σπάνια διαταραχή του ύπνου, που ονομάζεται διαταραχή συμπεριφοράς κατά τον ύπνο (REM) αναγκάζει τους ανθρώπους να δράσουν στα όνειρά τους, μερικές φορές με βίαιο τρόπο, ξύλο, κλωτσιές και κραυγές. Τέτοια βίαια όνειρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι εγκεφαλικών διαταραχών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και της άνοιας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 28 Ιουλίου 2010, στο περιοδικό Neurology. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα πρώιμα στάδια αυτών των νευροεκφυλιστικών διαταραχών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πολλές δεκαετίες πριν.

  1. Οι ξενύχτηδες έχουν περισσότερους εφιάλτες

Μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Sleep and Biological Rhythms, αποκάλυψε ότι οι «κουκουβάγιες» είναι πιο πιθανό να βιώνουν εφιάλτες.

Στην μελέτη 264 φοιτητές βαθμολόγησαν το πόσο συχνά βιώνουν εφιάλτες σε μια κλίμακα 0-4. Όσοι ξενυχτούσαν σημείωσαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό εφιαλτικών ονείρων. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η διαφορά ήταν σημαντική. Υποθέτουν ότι η ορμόνη κορτιζόλη κορυφώνεται το πρωί ακριβώς πριν ξυπνήσουμε, μια στιγμή που οι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς να είναι σε REM ή να ονειρεύονται. Αν κοιμάστε ακόμη εκείνη τη στιγμή, η αύξηση της κορτιζόλης θα μπορούσε να προκαλέσει έντονα όνειρα ή εφιάλτες.

  1. Οι άνδρες ονειρεύονται σεξ, οι γυναίκες εφιάλτες

Οι άνδρες ονειρεύονται σεξουαλικές στιγμές περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες. Όσον αφορά τα όνειρα των γυναικών συγκρίνοντας διάφορες μελέτες, το πρωί οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν βιώσει εφιάλτες, σύμφωνα με μία διδακτορική έρευνα από την ψυχολόγο Jennie Parker του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας.

Βρήκε ότι τα όνειρα – εφιάλτες των γυναικών μπορούσαν να ομαδοποιηθούν σε τρεις κατηγορίες: φοβισμένα όνειρα, όνειρα που αφορούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και όνειρα μπερδεμένα.

  1. Έλεγχος των ονείρων

Αν σας ενδιαφέρουν τα διαυγή όνειρα, τότε δεν έχετε παρά να παίξετε video games. Ποια είναι η σχέση; Και τα δύο αποτελούν εναλλακτικές πραγματικότητες, δήλωσε ο Jayne Gackenbach, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Grant MacEwan στον Καναδά.

«Αν ξοδεύετε ώρες την ημέρα σε μια εικονική πραγματικότητα, αν μη τι άλλο είναι πρακτική.» Πρόσφατη έρευνα έχει αποδείξει ότι οι άνθρωποι που παίζουν συχνά video games είναι πιο πιθανό να έχουν διαυγή όνειρα, καθώς βρίσκονται σε καλύτερη θέση να επηρεάσουν τον κόσμο των ονείρων τους, όπως ελέγχουν έναν χαρακτήρα βιντεοπαιχνιδιών. Μάλιστα, αυτό το επίπεδο ελέγχου μπορεί επίσης να βοηθήσει τους παίκτες να μετατρέψουν έναν εφιάλτη σε ένα ανέμελο όνειρο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008.

  1. Γιατί ονειρευόμαστε

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και καιρό αναρωτηθεί γιατί ονειρευόμαστε, με τις απαντήσεις που κυμαίνονται από την ιδέα του Σίγκμουντ Φρόιντ, ότι ονειρευόμαστε για να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας, στην εικασία ότι αυτά τα ταξίδια είναι απλά μια παρενέργεια της ταχείας κίνησης των ματιών (REM). Η ψυχολόγος Deirdre Barrett με τη σειρά της πρεσβεύει ότι ο λόγος μπορεί να είναι η κριτική σκέψη, και παρουσίασε τη θεωρία της το 2010 στο συνέδριο Association Psychological Science στη Βοστώνη.

Πιο ειδικά, η έρευνά της έδειξε ότι ο ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να επιλύσουμε γρίφους που μας κατακλύζουν κατά τη διάρκεια των ωρών της ημέρας. Οι οπτικές και συχνά παράλογες πτυχές των ονείρων καθιστούν ιδανική τη σκέψη που είναι αναγκαία για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…