Ο Άγιος Βασίλης έρχεται από πολύ παλιές παραδόσεις και ιστορίες που ξεκινούν από την Καισαρεία, φθάνουν στην Ολλανδία κι έπειτα …
O Άγιος Βασίλειος θα εμπνέει πάντα αγάπη και αλληλεγγύη
Ο Μέγας Βασίλειος που θα εορτάσουμε την Πρωτοχρονιά είχε μια ζωή αφιερωμένη στον συνάνθρωπο και στην απάλυνση του πόνου των ασθενέστερων. Μαθαίνουμε να τον ξεχωρίζουμε από τον Santa Claus και ό,τι συνδέεται με τον καταναλωτισμό.
Ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γεννήθηκε στην Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ.. Σπούδασε στην Αθήνα σε φιλοσοφικές σχολές μαζί με τον φίλο του Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Ήταν μαθηματικός, γιατρός, δικηγόρος και φιλόλογος και αργότερα έγινε μοναχός και επίσκοπος της Καισάρειας. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ. σε ηλικία 48 ετών. Κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ., για αυτό και κάθε Πρωτοχρονιά γιορτάζουμε τη μνήμη του.
Ο ασκητής που μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς.
Ο Άγιος Βασίλειος στο σύντομο βίο του επιτέλεσε τόσα πολλά για τους ανθρώπους που η ιστορία τον ονόμασε Μέγα όσο ακόμα βρισκόταν εν ζωή. Καταρχάς, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς, χωρίς να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό του. Στις μεγάλες επιδημίες που ταλαιπώρησαν τον λαό, βοηθούσε τους ασθενείς σωματικά και ψυχικά, διδάσκοντας την πίστη του Χριστού. Ωστόσο, ο Άγιος Βασίλης ήταν πολύ αυστηρός με όσους ξέφευγαν σε θέματα πίστης, και δεν δίσταζε να ελέγξει θαρραλέα ακόμη και αυτοκράτορες. Επίσης, συμπλήρωσε με ευχές τη Θεία Λειτουργία που ακούμε αυτές τις ημέρες στην εκκλησία και φέρει το όνομά του (“Λειτουργία Αγίου Βασιλείου”). Η λειτουργία του Αγίου Βασιλείου ψάλλεται 10 φορές το χρόνο, και λέγεται ότι φέρει τόσο βαθιά νοήματα που πρέπει κανείς να την διαβάσει 3- 4 φορές για να την κατανοήσει. Άλλο σημαντικό έργο που έχει γράψει προκειμένου να καθοδηγήσει τους χριστιανούς είναι η Επταήμερος Δημιουργία.
Τεράστιο έργο φιλανθρωπίας
Ωστόσο, το πιο σπουδαίο έργο του Μεγάλου Βασιλείου ήταν η οργάνωση της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας στην επαρχία του. Έτσι, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία και ορφανοτροφεία. Καθιέρωσε τη διανομή αγαθών, τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθεια σε φτωχές οικογένειες και άπορους. Η πόλη αυτή μετά το θάνατό του Αγίου ονομάστηκε Βασιλειάδα, υπονοώντας ότι η Καισάρεια είχε γίνει μια μεγάλη οικογένεια υπό τη σκέπη του αγίου Βασιλείου. Τον αγαπούσαν τόσο πολύ που λέγεται ότι στην κηδεία του σημειώθηκαν λιποθυμίες και θάνατοι, με τόσες χιλιάδες κόσμου που συγκεντρώθηκε.
Πώς συνδέονται οι σύγχρονοι εορτασμοί με τον Άγιο Νικόλαο των Ολλανδών
Ο τρόπος που εμείς σήμερα γιορτάζουμε τον Άγιο Βασίλειο είναι ξενόφερτος και έχει επηρεαστεί από τη μεσαιωνική παράδοση του εορτασμού του Αγίου Νικολάου στην Ολλανδία. Ο Σιντ-Νικολάας, υπήρξε τιμώμενο πρόσωπο κάθε χρόνο στη μεγάλη γιορτή της 6ης Δεκεμβρίου, με τους Ολλανδούς να πιστεύουν πως ο Άγιος τους επισκεπτόταν φορώντας άμφια και ένα επισκοπικό καπέλο. Θεωρούσαν πως ο Άγιος περιδιάβαινε τους δρόμους επάνω στο γαϊδουράκι του και μοίραζε δώρα στα παιδιά. Από εκείνα τα χρόνια, τα παιδιά άφηναν γάλα και μπισκότα στον Άγιο και έβαζαν στα παραδοσιακά ξύλινα ολλανδικά παπούτσια τους άχυρο για το γαϊδουράκι του. Την επόμενη μέρα, διαπίστωναν πως το σανό είχε φαγωθεί και στη θέση του ο Άγιος είχε αφήσει δώρα και λιχουδιές.
Από την Ολλανδία στη Νέα Υόρκη και την coca–cola ο Άγιος Βασίλειος αλλάζει δραματικά
Αυτή την παράδοση τη συνέχισαν και οι Ολλανδοί που αποίκισαν τότε τον Νέο Κόσμο, και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια, το ποίημα του Κλέμεντ Κλαρκ Μουρ, το οποίο έγινε ευρέως γνωστό ως το κλασικό «Η Νύχτα πριν τα Χριστούγεννα» καθώς και η διαφημιστική καμπάνια της γνωστής πολυεθνικής εταιρίας με το δημοφιλές αναψυκτικό έδωσε στον μύθο του Άη Βασίλη την τελική του μορφή.
Πνευματικότητα vs υλισμός
Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε και την ασκητική και φιλάνθρωπη μορφή του Αγίου Βασιλείου, καθώς το μήνυμα των Χριστουγέννων δεν είναι ο υλισμός, αλλά η ανιδιοτελής και έμπρακτη αγάπη για τους άλλους.