Nushu: Η μυστική γλώσσα των γυναικών της Κίνας

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Για παραπάνω από εκατό χρόνια οι γυναίκες της ανδροκρατούμενης Κίνας, στερούμενες το δικαίωμα της μόρφωσης, κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους μυστική γλώσσα, τελείως άγνωστη για τους άντρες. Οι γυναίκες είχαν το δικό τους σύστημα επικοινωνίας, το οποίο ήρθε στο φως μόλις πριν από μερικές δεκαετίες.

Οι μελετητές ανακάλυψαν την ύπαρξή της γλώσσας μόλις το 1983, όταν ένα γραπτό της υποβλήθηκε στην κυβέρνηση. Το κείμενο εστάλη από τους Ιάπωνες κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην Κίνα, τη δεκαετία του 1940, επειδή φοβούνταν ότι οι Κινέζοι μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για να στέλνουν μυστικά μηνύματα. Πρόκειται για τη Nushu”, που κυρίως την εντοπίζουμε σε γραπτά κείμενα. Μία μοναδική γλώσσα, που χρησιμοποιείτο για πάνω από εκατό χρόνια, στην επαρχία Jiangyong, της Κίνας και σιγά-σιγά πεθαίνει.

Η παραδοσιακή κινέζικη κουλτούρα περιστρεφόταν γύρω από τους άντρες και απαγόρευε την γυναικεία εκπαίδευση. Έτσι οι γυναίκες της Jiangyong εφηύραν τη Nushu. Η γνώση περνούσε μυστικά από τη μία γενιά στην επόμενη και επρόκειτο για ένα μέσο ελεύθερης έκφρασης σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία. Οι περισσότερες γυναίκες στην Κίνα ήταν αναλφάβητες. Αυτές όμως που γνώριζαν Nushu, μπορούσαν να επικοινωνούν και να αναφέρουν η μία στην άλλη τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους. Συνηθισμένα κείμενά τους ήταν αυτοβιογραφίες, γράμματα, δημοτικά τραγούδια και αφηγήσεις. Αφού, οι γυναίκες της Jiangyong, δεν είχαν ζωή έξω από το σπίτι, έπαιρναν καθημερινά αντικείμενα και τα μεταμορφώνανε. Κάποιες φορές τα οι χαρακτήρες της γλώσσας ήταν «μεταμφιεσμένοι» ως διακοσμητικά σύμβολα. Ποιήματα, γράμματα, ιστορίες και κουτσομπολιά ήταν κεντημένα σε ρούχα ή ζωγραφισμένα πάνω σε βεντάλιες. Αναγνωρίζονταν μόνο από άλλες γυναίκες, θρέφοντας έτσι ένα μυστικό δίκτυο στήριξης.

Η γνώση της Nushu πέρναγε από τις μητέρες, στις κόρες, καθώς δούλευαν μαζί σε δουλειές του σπιτιού, τελείως ανενόχλητες από τους άντρες, οι οποίοι δεν καταπιάνονταν με τέτοιες ασχολίες. Ως αποτέλεσμα, οι άντρες αγνοούσαν εντελώς την ύπαρξη της Nushu, πόσο μάλιστα τη σημασία της πλούσιας διακόσμησης του σπιτιού τους!

Λίγα είναι γνωστά για την προέλευση της Nushu. Η γραφή ίσως είναι κατάλοιπο μιας, εκ των πολλών, γλωσσών που υπήρχαν στην Κίνα πριν από 2,000 χρόνια. Στη σημερινή Κίνα, παρόλα αυτά, όπου οι γυναίκες μορφώνονται τόσο όσο και οι άντρες, η Nushu, δεν είναι πλέον απαραίτητη και σταδιακά αρχίζει να εγκαταλείπεται.

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.