Ντολμαδάκια με κιμά και γιαούρτι
Αν δεν θέλετε κιμά στα ντολμαδάκια μπορείτε να το αφαιρέσετε από τα υλικά, η διαδικασία παραμένει η ίδια. Σερβίρετέ τα με μια διαφορετική σάλτσα από την παραδοσιακή με αυγολέμονο.
Υλικά
3/4 κιλού άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
1/4 κιλού αμπελόφυλλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι άνηθος
1 κ. σ. δυόσμος
3 κ. σ. λάδι
1 φλ. ρύζι γλασέ
300 γρ. άπαχο γιαούρτι
Χυμό από μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλύντε καλά τα αμπελόφυλλα και ζεματίστε τα με καυτό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο χυμό λεμονιού και αλάτι.
- Ψιλοκόψτε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το δύοσμο, ανακατέψτε με τον κιμά και το ρύζι και αλτοπιπερώστε.
- Πάρτε ένα ένα τα αμπελόφυλλα από την ανάποδη, βάλτε 1 κ. γλ. από τη γέμιση και τυλίξτε το σε μακρόστενο ντολμαδάκι.
- Τοποθετήστε τα στη σειρά μέσα στην κατσαρόλα πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
- Καλύψτε τα με νερό, σκεπάστε τα από πάνω με ένα πιάτο που να εφαρμόζει πάνω στα ντολμαδάκια και μαγειρέψτε τα για 40 λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, προσθέτετε λίγο αλάτι και χυμό λεμονιού και ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι να γίνει κρεμώδες.
Tip: Αν τα μαγειρέψετε σε χύτρα ταχύτητας, δε χρειάζεται να τα σκεπάσετε με πιάτο και ο χρόνος μαγειρέματος μειώνεται στα 20 λεπτά.