Νιώθω συχνά δυσπεψία. Τι κάνω;
Ίσως το τελευταίο διάστημα να έχετε προσέξει πως κάτι δεν πάει καλά με το στομάχι σας. Ταλαιπωρείστε από δυσπεψία σχεδόν μετά από κάθε γεύμα, αισθάνεστε βάρος, πόνο, φούσκωμα, ναυτία ακόμα και καούρες και μάλιστα χωρίς να έχετε καταναλώσει καν κάποιο λουκούλειο γεύμα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;
Πρόβλημα που χρονίζει
Η δυσπεψία είναι μια δυσάρεστη αίσθηση, πολλοί την περιγράφουν σωστά ως «πέτρες στο στομάχι» που όλοι έχουν αισθανθεί σε κάποια φάση της ζωής τους. Τα συμπτώματά της είναι πολλά και οι αιτίες μπορεί να είναι περισσότερες, συνήθως όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αρκούν μερικές μικρές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής και κάποια διατροφικά τρικ για να την κρατήσετε μακριά. Παρόλα αυτά, αν δείτε ότι το πρόβλημα επιμένει ή εντείνεται, καλό θα ήταν να πάρετε τη γνώμη ενός γαστρεντερολόγου, ώστε να αποκλείσετε πιθανές παθήσεις που σχετίζονται με το στομάχι και το έντερο.
Εκτός όμως, από αυτά που θα πούμε παρακάτω, έχετε πάντα στο νου σας ότι θα πρέπει να αποφεύγετε τα βαριά, λιπαρά γεύματα, να περιορίσετε όσο γίνεται την κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος, μιας και το στομάχι είναι επίσημα πλέον ο «δεύτερος εγκέφαλός» μας, άρα χρειάζεται την προσοχή μας.
Ο λόγος στη φύση
- Ανεξάρτητα από το τι ετοιμάζεστε να καταναλώσετε (δε μιλάμε φυσικά για ένα απλό σνακ όπως μια μπάρα δημητριακών), φροντίστε να πιείτε πριν ένα ποτήρι ζεστό νερό με μια κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι. Το λεμόνι προλαμβάνει τη δυσπεψία και παρότι όξινο, προστατεύει το στομάχι. Το κόλπο είναι παλιό και μπορείτε να το κάνετε άφοβα και το πρωί με άδειο ακόμα στομάχι για να βοηθήσετε το έντερό σας.
- Το τσάι τζίντζερ και το ρόφημα μέντας δρουν επίσης ενάντια στη δυσπεψία και τον τυμπανισμό επειδή προκαλούν έκκριση γαστρικών υγρών, ενώ η μέντα χαλαρώνει τους μύες του εντέρου. Εντάξτε από ένα φλιτζάνι σε καθημερινή βάση.
- Προμηθευτείτε σπόρους μάραθου και κάθε βράδυ μουλιάστε τρία κουταλάκια του γλυκού σε τρία ποτήρια νερό. Αφήστε το μίγμα και την επόμενη μέρα σουρώστε το και πιείτε όποτε νιώσετε δυσπεψία. Επιτρέπεται να καταναλώσετε μέχρι τρία φλιτζάνια ημερησίως και αν θέλετε προσθέστε λίγο μέλι.
- Αν σας αρέσει η κανέλα, μπορείτε να φτιάξετε ένα εύκολο ρόφημα προσθέτοντας μισό κουταλάκι του γλυκού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, το οποίο θα πιείτε μετά από λίγα λεπτά.
- Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου που δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Μασήστε την ή έχετε πάντα λικέρ μαστίχας, το οποίο θα καταναλώνετε σε ποσότητα ενός σφηνοπότηρου μετά το γεύμα. Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά εστιατόρια κερνάνε μαστίχα στο τέλος.
- Ελέγξτε πόσα γαλακτοκομικά καταναλώνετε ημερησίως. Μήπως είναι πολλά για σας; Μήπως έχετε δυσανεξία στη λακτόζη; Έχετε υπόψη ότι η λακτόζη προκαλεί δυσπεψία και γενικά τα γαλακτοκομικά δυσκολεύουν την πέψη και φέρνουν φούσκωμα, με εξαίρεση ίσως το γιαούρτι, αλλά κι αυτό υπό προϋποθέσεις.
- Αποφύγετε τα καυτερά φαγητά, τα ανθρακούχα ποτά και μην πίνετε σόδα νομίζοντας ότι θα χωνέψετε. Αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, η σόδα δε βοηθάει στην πέψη.
- Μην πίνετε νερό κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή άλλα ποτά. Είναι προτιμότερο να πιείτε ένα ποτήρι νερό στην αρχή. Θα σας βοηθήσει να φάτε και λιγότερο.
- Αν και έχετε εντάξει τα λαχανικά στο καθημερινό διαιτολόγιό σας, παρατηρείτε ότι δυσκολεύεστε να τα χωνέψετε; Μην αναρωτιέστε πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό. Ίσως υπάρχουν κάποια που όντως σας βαραίνουν. Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο και κάποια είδη οσπρίων είναι οι «βασικοί ύποπτοι». Ό,τι σας πειράζει, απλά αφαιρέστε το.
Και μερικά tips καθημερινότητας…
- Απολαμβάνετε κάθε γεύμα σας, μην τρώτε γρήγορα γιατί έτσι καταπίνετε και αέρα μαζί με την τροφή, μασάτε καλά και μη μιλάτε ενώ τρώτε.
- Μην τρώτε ποτέ όρθιοι και φοράτε πάντα άνετα ρούχα.
- Τηρήστε τις σωστές χρονικές αποστάσεις μεταξύ των γευμάτων, μην αφήνετε πολλές ώρες άδειο το στομάχι σας γιατί μετά θα φάτε περισσότερο και γρηγορότερα, μην ανακατεύετε πολλές τροφές ταυτόχρονα, αλλά κάντε έξυπνους και εύπεπτους συνδυασμούς.
- Αποφύγετε την κατανάλωση τροφής πριν τον ύπνο (οι ειδικοί συστηνούν να έχουμε φάει τουλάχιστον τρεις ώρες πριν πέσουμε στο κρεβάτι) και αποφύγετε το κάπνισμα αμέσως μετά το φαγητό γιατί η νικοτίνη επιτρέπει την παλινδρόμηση.
- Μόλις τελειώσετε το γεύμα σας, σηκωθείτε για έναν ελαφρύ περίπατο, ώστε να χωνέψετε γρηγορότερα, όμως σε καμία περίπτωση μην το ρίξετε στις βαριές δουλειές, στη γυμναστική και αποφύγετε το απότομο σκύψιμο.