Σε μια εποχή που όλες οι ανάγκες μας μπορούν να ικανοποιηθούν με εύκολο τρόπο, έχουμε πρόσβαση σε οτιδήποτε αναζητήσουμε μέσα …
Νιώθεις ότι ο σύντροφός σου σε παραμελεί; Δράσε μεθοδικά
Σε όλες τις σχέσεις υπάρχουν σκαμπανεβάσματα ανά περιόδους. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όταν αισθανόμαστε το έτερον ήμισυ απόμακρο και κλεισμένο στον εαυτό του.
Ο σύντροφός σας φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από εσάς τον τελευταίο καιρό; Σήμερα, θα σας δώσουμε κάποιες ενδείξεις για τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς και τι μπορείτε να κάνετε.
Η κατάσταση δεν είναι καλή
Τον τελευταίο καιρό, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ο σύντροφός σας έχει απομακρυνθεί από εσάς. Έτσι τουλάχιστον νιώθετε εσείς και είναι φυσικό να ανησυχείτε. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι άβολο και πιθανότατα δεν είστε σίγουροι τι συμβαίνει. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι είναι φυσικό οι άνθρωποι να γίνονται εσωστρεφείς κατά καιρούς. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σχέση σας. Ίσως ο σύντροφός σας περνάει δύσκολα στη δουλειά ή έχει άγχος ή έχει πολλά στο μυαλό του.
Παρ’ όλα αυτά, μπορεί πράγματι να υπάρχουν προβλήματα στη σχέση σας και πρέπει να τα δείτε και να τα λύσετε. Μπορεί να φοβάστε ότι αν κάνετε κάτι, αντί να βοηθήσετε, θα βλάψετε τη σχέση περαιτέρω επειδή είστε ανήσυχοι και φοβισμένοι.
Μιλήστε μαζί του
Αυτό είναι θεμελιώδες εάν θέλετε να μάθετε τι συμβαίνει. Πρώτον, πρέπει να καταλάβετε τι συμβαίνει στο μυαλό του, οπότε προσπαθήστε να του μιλήσετε. Κάντε το ευγενικά, χωρίς να επιτεθείτε, να επικρίνετε ή να κατηγορήσετε.
Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που, αντί να διαπραγματεύονται, χρησιμοποιούν την απόσταση, τη σιωπή και την παθητικότητα ως τρόπο αντιμετώπισης των συγκρούσεων. Εάν συμβαίνει αυτό, βρείτε έναν τρόπο επικοινωνίας που να είναι υγιής και για τους δύο ή εξετάστε το ενδεχόμενο να πάτε για μια συνάντηση με ένα ψυχολόγο για λίγη βοήθεια.
Προτείνεται μια ψυχολογική ενίσχυση
Η απόσταση και η σύγκρουση προκύπτουν ως αποτέλεσμα του ότι δεν μπορείτε να εκφράσετε αυτό που νιώθετε. Αφού μιλήσετε με το σύντροφό σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι δεν είναι σε θέση να εκφράσει αυτό που πραγματικά αισθάνεται ή τι χρειάζεται ή ρωτάτε τι πηγαίνει λάθος και απαντά «τίποτα». Τότε, ίσως πρέπει να βρείτε μια λύση και οι δύο μέσω της συμβουλευτικής.
- Ατομική θεραπεία: Εδώ, μπορείτε να εξωτερικεύσετε τα προβλήματά σας, όπως ηχαμηλή αυτοεκτίμηση, η κατάθλιψη, το άγχοςκαι η ανασφάλεια. Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε με τη διαχείριση των συναισθημάτων σας.
- Θεραπεία ζευγαριού:Αυτές οι συνεδρίες είναι για ζευγάρια. Βοηθούν στο να μιλήσει το ζευγάρι σε ένα τρίτο άτομο και να λάβει σχόλια σχετικά με το τι μπορεί να κάνει για να βελτιώσει τη μεταξύ του επικοινωνία και κατανόηση.
Και τα δύο μέλη μιας σχέσης πρέπει να είναι πρόθυμα να πάνε σε θεραπεία για να λειτουργήσει. Διαφορετικά, με τυχόν πίεση, θα χάσετε το χρόνο σας και δεν θα επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Λάβετε υπόψη τις ανασφάλειές σας
Είναι πιθανό ότι κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει και ο σύντροφός σας εξακολουθεί να σας αγαπά. Η ανασφάλειά σας είναι πιθανόν το πρόβλημα εδώ. Ίσως η αυτοεκτίμησή σας είναι χαμηλή. Μπορεί να ζείτε με το φόβο εγκατάλειψης εξαιτίας δικών σας ψυχολογικών θεμάτων και αλληλεξάρτησης. Αυτό συμβαίνει συχνά αν είχατε προηγουμένως περίπλοκες σχέσεις ή εάν μεγαλώσατε σε ένα τοξικό οικογενειακό περιβάλλον. Αυτά τα μοντέλα επιβλαβών σχέσεων μπορεί να σας οδήγησαν στο να είστε ανασφαλείς και δύσπιστοι.
Μόνο οι φόβοι και οι ανασφάλειες μπορούν να βλάψουν μια σχέση. Λάβετε υπόψη ότι, συχνά, τα προβλήματα είναι μόνο στο μυαλό σας. Εάν συμβαίνει αυτό, είναι καλή ιδέα να λάβετε συναισθηματική βοήθεια για την επίλυσή τους. Εξετάστε τις συνεδρίες θεραπείας με έναν ψυχολόγο που μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημά σας. Μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τι σας εμποδίζει να έχετε μια υγιή σχέση, ώστε να μπορείτε να τη βελτιώσετε (βλέπε και παραπάνω σχετικά).
Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χωρίσετε
Αφού προσπαθήσετε να μιλήσετε με το σύντροφό σας και να πάτε σε θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις το συμπέρασμα μπορεί να είναι ότι δεν σας αγαπά πια ή απλά δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη σχέση για οποιονδήποτε λόγο. Εάν ναι, ήρθε η ώρα να την τερματίσετε.
Να θυμάστε: Δεν μπορείτε να συνεχίσετε μια σχέση με κάποιον που δεν επιθυμεί να είναι σε αυτήν. Δεν έχει σημασία πόσο συνεχίζετε να τον αγαπάτε. Μην ικετεύετε. Μην δίνετε κενές υποσχέσεις. Ναι, αυτή είναι μια δύσκολη και επώδυνη κατάσταση. Θα είστε άβολα, θα νιώθετε μοναξιά και θα πρέπει να θρηνήσετε την απώλεια. Ωστόσο, θα είστε πιο ευτυχισμένοι που έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και του χρόνου σας. Είναι πολύ καλύτερο να είστε μόνος από το να νιώθετε μόνος μέσα σε μια σχέση. Αναζητήστε θεραπεία και γεμίστε το χρόνο σας με νέες, υγιείς εμπειρίες, χόμπι και φίλους.
Δώστε του χώρο
Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο φόβος και η ανασφάλεια σε μια σχέση μπορεί να σας οδηγήσουν να «πνίξετε» τον σύντροφό σας καθώς προσπαθείτε να τον πλησιάσετε. Αυτό όμως είναι αντιπαραγωγικό, καθώς όσο εσείς ενεργείτε με αυτόν τον τρόπο, τόσο ο σύντροφός σας απομακρύνεται και υποχωρεί περισσότερο. Θα διεκδικεί περισσότερο «ελεύθερο» χώρο ενώ εσείς επιθυμείτε το αντίθετο και αυτό μόνο σε δυσαρέσκεια οδηγεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επισκεφτείτε ένα ψυχολόγο για να επιλύσετε τυχόν ανασφάλειες που μπορεί να έχετε.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια υγιή σχέση. Είναι σημαντικό να εκφράσετε τα συναισθήματά σας στο σύντροφό σας. Πείτε του τι χρειάζεστε και αφήστε τον να κάνει το ίδιο.