Νιόκι ογκρατέν
Τα νιόκι πατάτας είναι ένα λαχταριστό φαγητό που θα λατρέψουν και τα παιδιά. Πατατούλες, αλεύρι, γάλα, τυρί και βούτυρο θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχομυρίζει και θα τα τραβήξει από τη μύτη… στο τραπέζι.
Υλικά
800γρ. πατάτες
150γρ. αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1 κουταλιά της σούπας λάδι
Αλάτι, πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
40γρ. βούτυρο
500ml γάλα
70γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βράζετε τις πατάτες στο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με το ειδικό εργαλείο του πουρέ.
- Τις αφήνετε να κρυώσουν.
- Προσθέτετε το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, ζυμώνετε και μετά ρίχνετε και τους κρόκους των αυγών.
- Τυλίγετε τη ζύμη σαν λουκάνικο με διάμετρο 1 εκατ. και την κόβετε σε κομμάτια.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
- Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ – βάζετε το βούτυρο να λιώσει σε μια κατσαρόλα, ρίχνετε το αλεύρι χτυπώντας με το σύρμα, ρίχνετε το βραστό γάλα χωρίς να σταματήσετε το ανακάτεμα, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με το μοσχοκάρυδο.
- Ρίχνετε τα νιόκι σε μεγάλο όγκο αλατισμένου νερού που βράζει μαζί με λάδι. Αφήνετε να βράσουν 5 λεπτά.
- Τα βγάζετε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετείτε σε ένα βουτυρωμένο ταψί.
- Τα καλύπτετε εξ’ ολοκλήρου με την μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και τα αφήνετε να γκρατιναριστούν για 10 λεπτά.