Η Γεωργία Κάλτση είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα πριν από 3 χρόνια. Αποτέλεσμα του τροχαίου αυτού ήταν – μεταξύ των …
Νίκος Παπαγγελής: Ο Έλληνας ποδηλάτης με το ακρωτηριασμένο πόδι που σαρώνει τα μετάλλια
Η ζωή του μετά τον ακρωτηριασμό
Ο ίδιος έχει δηλώσει για την ζωή του μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού: «Έπρεπε να μάθω ισορροπία στο ένα πόδι ξανά από την αρχή. Να σταθώ με τις δύο πατερίτσες, μετά με την μία και έπειτα μόνος μου».
Πώς αποφάσισε να ξεκινήσει να κάνει ποδήλατο…
Ο Νίκος μετά την περιπέτεια υγείας του πήρε μια απόφαση: να ασχοληθεί με την ποδηλασία. Πως έφτασε σε αυτήν την απόφαση; Μετά από προτροπές ενός προπονητή που αντιλήφθηκε την δύναμη ψυχής του και τις ικανότητές του.
«Μου αρέσουν τα συναισθήματα που μου προφέρει η ποδηλασία»…
Μέχρι τότε, δεν έκανε πολύ ποδήλατο. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας ποδήλατο κατάλαβε ότι του άρεσε…
Ο ίδιος ανέφερε τους λόγους που τον έκαναν να ασχοληθεί με την ποδηλασία: «Όταν ανέβαινα στο ποδήλατο, ένιωθα ελεύθερος. Γρήγορος. Μπορώ να κάνω τα πάντα πάνω στο ποδήλατο και λατρεύω αυτό το συναίσθημα του να νιώθω ασταμάτητος … Νιώθω άλλος άνθρωπος. Βλέπω καινούργια μέρη. Μου δίνει φτερά το ποδήλατο».
Οι διακρίσεις στην ποδηλασία
4 χρόνια περίπου μετά τον ακρωτηριασμό του, το όνομα του 19χρονου πια Νίκου Παπαγγελή φιγουράρει παντού.
Είναι πανελλήνιος πρωταθλητής στο ποδήλατο για άτομα με αναπηρία τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ το 2017 κατέκτησε την τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Μεγάλος του στόχος είναι πλέον το μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.
Ο Νίκος για το ελληνικό κράτος και της υποδομές της χώρας
«Είναι σχεδόν αδύνατο να κινηθούμε όσοι είμαστε ΑμεΑ στην Αθήνα. Δεν έχουμε τις υποδομές, τα πεζοδρόμια, συχνά, είναι σε κακή κατάσταση ή με παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω τους. Είναι πολύ άδικο αυτό- όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και πρέπει να κινούμαστε ελεύθερα, με καρότσι ή με μαγκούρα δεν έχει σημασία. Η Πολιτεία δεν κάνει τίποτα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όλα αυτά όμως πηγάζουν και από την κακή νοοτροπία πολλών Ελλήνων. Πρέπει εμείς να αλλάξουμε πρώτα.»
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Arthur Ashe:O παγκόσμιος πρωταθλητής του τένις που προσβλήθηκε από AIDS, αλλά δεν το έβαλε κάτω
______________________
Οι σπουδές του
Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, σπουδάζει Διαιτολογία και Διατροφή στο Χαροκόπειο. Στόχος του είναι να κάνει μεταπτυχιακό και να ασχοληθεί αργότερα με τη διατροφή και τον πρωταθλητισμό.
Αξιοσημείωτες δηλώσεις του
Θα κλείσουμε με ορισμένες δηλώσεις του που ξεχώρισα: «Στην ποδηλασία, που ουσιαστικά είναι μοναχικό άθλημα, είναι πολύ σημαντική η καλή ψυχολογία. Θέλει δυνατό μυαλό για να αντέχεις τον πόνο της προπόνησης και του αγώνα, εκεί που λες “δεν μπορώ άλλο”, να δίνεις το κάτι παραπάνω. Προσωπικά έχω μεγάλη επιμονή, δεν θα σταματήσω μέχρι να κερδίσω αυτό που θέλω».
«Όταν περάσεις κάτι τόσο σοβαρό, κάτι που μπορεί να σε… “στείλει”, τότε μόνο μπορείς να εμπεδώσεις μια τέτοια στάση ζωής- και να την κάνεις πράξη. Εγώ, πλέον, μπορώ- να απολαμβάνω την κάθε στιγμή, το καθετί στη ζωή μου. Τίποτα δεν είναι δεδομένο στην ζωή, πρέπει να την ζούμε στα άκρα και απλά να κάνουμε αυτά που αγαπάμε, χωρίς να αφήνουνε τίποτα για αύριο. Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Και, σίγουρα, δεν πρέπει να τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία- γιατί, όλα μπορούμε να τα υπερνικήσουμε.»