Βασιλόπιτα με μαχλέπι

Συντάκτης: Κώστας Περίκος

Η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσα από μια λιτή συνταγή με μαχλέπι. Προετοιμαστείτε και ξεκινάμε για το καθιερωμένο γλύκισμα της Πρωτοχρονιάς.

Υλικά

1 νόμισμα

1 κιλό Αλεύρι

3 κουταλιές Μαγιά μπύρας

2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο Βούτυρο

2 φλιτζάνι τσαγιού Ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού Γάλα

6 Αυγό(ά)

λίγο Αλάτι

Σουσάμι

Μαχλέπι

Εκτέλεση

  • Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι να γίνουν σαν κουρκούτι που τ' αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ν' ανέβει.
  • Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό να πάρει τη γεύση του, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
  • Κάνουμε ένα λάκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τ' αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι, το νερό από το μαχλεπι και τέλος λίγο αλάτι.
  • Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
  • Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε ν' ανέβει. Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για ν' ανέβει.
  • Την ψαλιδίζουμε λίγο από πάνω να σχηματιστούν σχέδια σαν γιρλάντες, την αλείφουμε με λίγο αβγό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε αφού βάλουμε πρώτα το φλουρί.

Καλή επιτυχία!

Συντάκτης: Κώστας Περίκος,

Influence:

Η μαγειρική είναι πάνω απ’ όλα υπόθεση αγάπης. Μαγειρεύοντας και αναλισκόμενος κανείς μέσα σε κρεμμύδια και σκόρδα…