Βασιλόπιτα με μαχλέπι
Η πατροπαράδοτη Βασιλόπιτα μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μέσα από μια λιτή συνταγή με μαχλέπι. Προετοιμαστείτε και ξεκινάμε για το καθιερωμένο γλύκισμα της Πρωτοχρονιάς.
Υλικά
1 νόμισμα
1 κιλό Αλεύρι
3 κουταλιές Μαγιά μπύρας
2 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο Βούτυρο
2 φλιτζάνι τσαγιού Ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού Γάλα
6 Αυγό(ά)
λίγο Αλάτι
Σουσάμι
Μαχλέπι
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε καλά τη μαγιά με το χλιαρό γάλα και λίγο αλεύρι να γίνουν σαν κουρκούτι που τ' αφήνουμε σε ζεστό μέρος για ν' ανέβει.
- Βράζουμε το μαχλέπι με λίγο νερό να πάρει τη γεύση του, στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό.
- Κάνουμε ένα λάκο στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το λιωμένο βούτυρο, τ' αυγά, τη ζάχαρη, το κουρκούτι, το νερό από το μαχλεπι και τέλος λίγο αλάτι.
- Αρχίζουμε το ζύμωμα, παίρνοντας λίγο-λίγο ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Τη βάζουμε σε αλευρωμένο μέρος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε ν' ανέβει. Την ζυμώνουμε πάλι λίγο και πλάθουμε την πίτα.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για ν' ανέβει.
- Την ψαλιδίζουμε λίγο από πάνω να σχηματιστούν σχέδια σαν γιρλάντες, την αλείφουμε με λίγο αβγό, την πασπαλίζουμε με σουσάμι και την ψήνουμε αφού βάλουμε πρώτα το φλουρί.
Καλή επιτυχία!