Νεοϋορκέζοι, οι Αμερικανοί που ζουν περισσότερο

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Οι Νεοϋορκέζοι ζουν 2,4 χρόνια περισσότερα από τους συμπατριώτες τους σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ, δήμαρχος της πόλης από το 2002, προβάλλει την επιτυχία της πόλης του με κάθε τρόπο. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνας προέτρεψε τους συμπατριώτες του να μετακομίσουν στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον Μπλούμπεργκ οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν μια ποιοτικότερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή, στην πιο πολυπληθή πόλη των ΗΠΑ.

Τα στατιστικά δίνουν το δικαίωμα στο δήμαρχο της Νέας Υόρκης να πανηγυρίζει. Κάθε παιδί που γεννήθηκε στη μεγαλούπολη το 2009 έχει προσδόκιμο ζωής 80,6 χρόνια, ενώ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη χώρα είναι τα 78,2 χρόνια. Η τελευταία φορά που το προσδόκιμο ζωής των Νεοϋορκέζων ήταν μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της χώρας ήταν το 1901.

Οι σαραντάχρονοι κάτοικοι της πόλης υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 82 χρόνια ζωής (79,5 χρόνια το 2000). Το προσδόκιμο ζωής για τους εβδομηντάχρονους αυξήθηκε κατά 18 μήνες μέσα σε 9 χρόνια. Οι παράγοντες της σημαντικής αύξησης του προσδόκιμου ζωής των Νεοϋορκέζων είναι πολλοί. Μεγαλύτερη ασφάλεια στους δρόμους, μείωση θανάτων από χρήση ναρκωτικών και καλύτερες περιβαλλοντικές συνθήκες. Το κλειδί της επιτυχίας όμως μάλλον βρίσκεται στην πολιτική που ακολούθησε ο δήμος της Νέας Υόρκης στον τομέα της υγείας.

Ο δήμαρχος της πόλης δίνει μεγάλη έμφαση στα αποτελέσματα της αντικαπνιστικής του εκστρατείας. Σήμερα μόνο το 14% των Νεοϋορκέζων είναι καπνιστές ενώ 500.000 σταμάτησαν το κάπνισμα μέσα σε εννέα χρόνια. Οι δημοτικές αρχές επέβαλλαν τα τελευταία χρόνια απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ και στα εστιατόρια. Υπήρξαν όμως ταυτόχρονα και προγράμματα για να βοηθηθούν όσοι σκόπευαν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Η μεγαλύτερη βελτίωση όμως σημειώθηκε στη διάγνωση και θεραπεία του AIDS. Το 2011, 195.516 κάτοικοι της πόλης υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για διάγνωση του ιού, τρεις φορές περισσότεροι από αυτούς που υποβλήθηκαν στην ίδια εξέταση το 2005. Σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% οι ασθενείς του AIDS λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία μέσα σε διάστημα τριών μηνών. Το ποσοστό θανάτου των ασθενών είναι σήμερα 11,3% ενώ το 2002 ήταν 51,9%. Το ίδιο διάστημα η βρεφική θνησιμότητα μειώθηκε χάρη στην καλύτερη υγεία των μητέρων αλλά και την βελτίωση της μαιευτικής και παιδιατρικής περίθαλψης.

Η Νέα Υόρκη όμως έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης στον τομέα της υγείας. Το 1/3 των θανάτων στην πόλη σημειώνονται πριν φτάσουν οι θανόντες τα 65 χρόνια ζωής. Ενώ οι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή μειώθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 27,9%, οι θάνατοι εξαιτίας του καρκίνου μειώθηκαν μόνο κατά 4,3%. Εκτιμάται όμως ότι πολλοί από τους 15.000 πρόωρους θανάτους, που συμβαίνουν στην πόλη κάθε χρόνο, μπορούν να αποφευχθούν. Αρκεί να συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε την τελευταία δεκαετία για βελτίωση της υγείας των Νεοϋορκέζων.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr