Η φύση είναι πηγή πλούτου για τον άνθρωπο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Σύμφωνα με έρευνες του Βρετανικού Εθνικού τμήματος Αξιολόγησης Οικοσυστημάτων, η ποιότητα ζωής μας, η υγεία και η οικονομική άνοδος μας εξαρτώνται άμεσα από τη φύση και τα διαφορετικά της οικοσυστήματα.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011 και παρέχει έναν νέο τρόπο υπολογισμού του εθνικού πλούτου. Επίσης παρουσιάζει για πρώτη φορά τα οικονομικά αλλά και κοινωνικά οφέλη μιας χώρας από την εκμετάλλευση με νομισματικούς όρους. Συγκεκριμένα πάνω από 500 ειδικοί υπολόγισαν την αξία που προσθέτονται στην οικονομία των κατοίκων από τα βουνά ως τις πόλεις, τους βάλτους έως τις δασικές εκτάσεις και από τις λίμνες ως τις ακτές. Η αξία λοιπόν των υπηρεσιών του οικοσυστήματος, εκτός του να απομακρύνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, έχει πολιτιστικά οφέλη από χώρους για αναψυχή ή χώρους που προσφέρουν αίσθηση της πνευματικής ευημερίας.

Για να μιλήσουμε με αριθμούς η βρετανική γεωργία έχει έσοδα από έντομα, όπως οι μέλισσες, 430 εκατομμυρίων λιρών, ενώ από τις λίμνες, τα ποτάμια και άλλους υγροβιότοπους λαμβάνουν 1,5 δισεκατομμύριο από τα οφέλη της ποιότητας του νερού.

Τόσο τα οικονομικά όσο και άλλα οφέλη της φύσης πρέπει να αξιολογηθούν κατάλληλα ώστε να έχουν και την αξία που τους αρμόζει. Το ΤμήμαΤροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Department of Food and Rural Affairs – Defa) μάλιστα, ανέφερε πως μια τέτοια έρευνα θα ενισχύσει το επιχείρημα για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση για μελλοντική πολιτική. Αυτή τη στιγμή μόνο το 20% των οικοσυστημάτων χρησιμοποιούνται με κύρια παραδείγματα τη φυτική παραγωγή των καλλιεργειών και τη ρύθμιση του κλίματος από δάση.

Υπάρχουν οφέλη τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον πολιτισμό, τα οποία δεν τα εκτιμούμε τόσο, καθώς τα λαμβάνουμε ανέξοδα και άκοπα. Όπως ανέφερε και γνωστός επιστήμων του Defa υπάρχει ανάγκη για καλύτερη διαχείριση των οικοσυστημάτων και των φυσικών πόρων που μας παρέχουν, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει σαφής τρόπος για την αποτίμηση του πλήρους φάσματος των οφελών που προσφέρουν πέραν όσων αγοράζονται και πωλούνται.

Υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον καθώς εκτιμάται πως η αξία των οικοσυστημάτων της χώρας θα μπορούσε να αλλάξει τα επόμενα 50 χρόνια, ανάλογα με τις επιλογές πολιτικής. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ένα σενάριο τέτοιου είδους με τίτλο «φύση στη δουλειά» παρατηρείται υψηλή περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και δημιουργία ποικίλων τοπίων που προσφέρουν πολλά διαφορετικά οφέλη. Αυτό θα προσφέρει επίσης μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στις μελλοντικές προκλήσεις, όπως για παράδειγμα την κλιματική αλλαγή. Τα επιχειρηματικά σενάρια βέβαια για τις παγκόσμιες αγορές σε σχέση με το φυσικό περιβάλλον πρέπει να τονίσουμε πως προσφέρουν ελάχιστο όφελος για την ευημερία. Παρά τις αυξήσεις στην αξία των αγαθών, όπως φυτά ή ξυλεία αυτές οι μέθοδοι, θα οδηγήσουν σε μια συνολική απώλεια δισεκατομμυρίων λιρών προς την αξία του φυσικού κόσμου.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr