Το μπάσκετ μας προσφέρει πολλές ιστορίες αθλητών που έγιναν μπασκετμπολίστες ή συνέχισαν να αγωνίζονται σ’ υψηλό επίπεδο παρά τις σοβαρά …
Νάντια Κομανέτσι, μία γυναίκα σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού
Η έκφραση “αγγίζω την τελειότητα” ίσως μερικές φορές να παίρνει σάρκα και οστά. Στην περίπτωση της Νάντιας Κομανέτσι, η ιστορία έμελε να την καταγράψει ως μία από τις κορυφαίες αθλήτριες όλων των εποχών, αφού είναι η μόνη αθλήτρια που κέρδισε το απόλυτο δέκα στην ενόργανη γυμναστική.
Ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας και της προσωπικής της ζωής.
_______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλληνες αθλητές που έγραψαν ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες
_______________________
Πληροφορίες για τη ζωή της
Το κορίτσι που άλλαξε την ιστορία της ενόργανης γυμναστικής, γεννήθηκε στις 12 Νοεμβρίου του 1961, στην πόλη Ονέστι της Ρουμανίας. Το όνομά της δόθηκε από τη μητέρα της, η οποία όταν την κυοφορούσε, παρακολούθησε μία ταινία στην οποία η πρωταγωνίστρια ονομαζόταν Νάντια και αποφάσισε πως αυτό θα ήταν το όνομα που θα έδινε στην κόρη της.
Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την ενόργανη γυμναστική στα 6 της χρόνια, ενώ στα 7 της έτη εισήχθη στη σχολή Μπέλα Κάρολι στο Ονέστι, και βρισκόταν υπό την εποπτεία ενός προπονητή, ο οποίος είχε διδάξει και άλλους μεγάλους αθλητές. Στον πρώτο της Εθνικό πρωτάθλημα, κατέκτησε την 13η θέση. Στα πρώτα της βήματα δεν είχε τις καλύτερες επιδόσεις, αλλά η πίστη στον εαυτό της και η αγάπη της για αυτό που επέλεξε, την οδηγούσαν στο να προοδεύει και να γίνει όλο και καλύτερη. Δείγμα της διαρκούς βελτίωσής της είναι το γεγονός πως βγήκε πρώτη ξανά στον ίδιο διαγωνισμό, συμμετέχοντας σε αυτόν για δεύτερη φορά!
Η μεγάλη στιγμή στην καριέρα της Κομανέτσι, αλλά και μία από τις σημαντικότερες στον παγκόσμιο αθλητισμό, όταν στις 18 Ιουλίου του 1976, κατάφερε να κατακτήσει το απόλυτο δέκα, το άριστα, στους Ολυμπιακούς αγώνες και την ενόργανη γυμναστική. Το απόλυτο δέκα! Ούτε η ίδια δεν μπορούσε να πιστέψει πως κατέκτησε το απόλυτο δέκα. Το πρόγραμμα της Κομανέτσι με το οποίο κέρδισε το χρυσό, ανήκει σε μία από τις πιο ένδοξες και αθάνατες στιγμές του παγκόσμιου αθλητισμού, με την ίδια να γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Παγκόσμιου αθλητισμού. Η μόλις 14 ετών Ρουμάνα αθλήτρια, συνέχισε με τον ίδιο τρόπο τις επιτυχίες στον αθλητισμό, αφού μετά την κατάκτηση του χρυσού, κέρδισε εφτά 10αρια και κατέκτησε επιπλέον 3 χρυσά και ένα αργυρό μετάλλιο.…
Οι δυσκολίες στην προσωπική ζωή
Δυστυχώς, κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια και χωρίς θλίψεις, οπότε ούτε η ζωή της Κομανέτσι θα μπορούσε να είναι ιδανική. Μετά τους Ολυμπιακούς, η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από διάφορες θλίψεις και δυσκολίες. Το διαζύγιο των γονιών της στάθηκε μεγάλη αφορμή στο να κλονιστεί η ψυχολογία της και να πέσει η επίδοσή της ακόμα και στις προπονήσεις.
Όταν το αυταρχικό καθεστώς του Τσαουσέσκου τη χώρισε από τον προπονητή της, Κάρολι, ο οποίος ήταν ο δάσκαλος, ο προπονητής και το στήριγμά της, εκείνη προκειμένου να τους πείσει να αλλάξουν την απόφασή του, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας καταπίνοντας χλωρίνη. Ευτυχώς, η απόπειρα δεν ήταν πετυχημένη και κατάφερε να πετύχει αυτό που ήθελε. Όμως ο χωρισμός ήρθε το 1981, όταν ο Κάρολι της πρότεινε να φύγει μαζί του από τη χώρα, αλλά εκείνη αρνήθηκε λέγοντας πως δεν ήθελε να αφήσει την οικογένειά της.
Το 1979, ο τύπος και τα μέσα ασχολήθηκαν ιδιαίτερα για την ερωτική σχέση της ίδιας με τον γιο του δικτάτορα Τσαουσέσκου, η οποία ήταν ιδιαίτερα κακοποιητική και την είχε εγκλωβίσει σε μία εφιαλτική ζωή.
Η Κομανέτσι συνέχισε την καριέρα της μέχρι το 1980. Το 1989, σε ηλικία 27 ετών, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τη χώρα της μαζί με άλλους έξι Ρουμάνους και να εγκατασταθεί στην Αμερική, σε μία ύστατη προσπάθεια να γλιτώσει από το αυστηρό και δεσποτικό καθεστώς της χώρας της.
Ο σύντροφός της Αλέξανδρος Στέφου σκοτώθηκε σε τροχαίο και η Κομανέτσι έμεινε μετέωρη και παγωμένη ξανά. Στη συνέχεια, παντρεύτηκε τον αθλητή Μπαρτ Κόνερ το 1996 και απέκτησε μαζί του έναν γιο.
Σήμερα, είναι μία γυναίκα 57 ετών που κάνει περιοδείες σε διάφορες χώρες, προωθώντας το αθλητικό ιδεώδες και τις αξίες του αθλητισμού.
Αναμφίβολα, το “απόλυτο δέκα” στην ενόργανη γυμναστική, άφησε το στίγμα του και κέρδισε μία θέση στην αιωνιότητα.