Μύθοι κι αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα τελευταία χρόνια ο καφές αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημονικών ερευνών, τα αποτελέσματα των οποίων δείχνουν μια θετική επίδραση στη σωματική και πνευματική υγεία. Αν ανατρέξουμε σε έγκυρα επιστημονικά συγγράμματα βλέπουμε ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μια προστατευτική δράση και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγω στα συστατικά του καφέ, όπως τα αντιοξειδωτικά και η καφεΐνη. Ωστόσο, υπάρχουν διάφοροι μύθοι γύρω από τον καφέ και ιδιαίτερα τον στιγμιαίο, ο οποίος δεν είναι τίποτε άλλο από έναν καφέ φίλτρου από τον οποίο έχει αφαιρεθεί το νερό με απόλυτα φυσικό τρόπο.

Μύθος 1:  Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί αφυδάτωση.

Έρευνες έχουν αποδείξει πως ο καφές δεν προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα. Η διουρητική δράση προέρχεται από την κατανάλωση του νερού που περιέχει ο καφές και όχι από την επίδραση της καφεΐνης.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ (2-3 φλιτζάνια καφέ/ημέρα) δε φαίνεται να αυξάνει τη διούρηση. Αντίθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με 1 φλιτζάνι καφέ λαμβάνουμε και την ανάλογη ποσότητα νερού (περίπου 200ml), ενυδατώνοντας έτσι τον οργανισμό μας. Μάλιστα με την κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ λαμβάνουμε περίπου 700ml υγρών που προέρχονται από το νερό του καφέ, ενυδατώνοντας έτσι το σώμα μας.

Μύθος 2: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί αϋπνία και νευρικότητα.

Η καφεΐνη είναι μια φυσική ουσία, που εκτός από τον καφέ βρίσκεται στους καρπούς και τα φύλλα σε περισσότερα από 60 είδη φυτών και χρησιμεύει στη φυσική άμυνα του φυτού ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Στον ανθρώπινο οργανισμό έχει μια ήπια διεγερτική δράση, που σύμφωνα με έρευνες μπορεί να μας τονώσει, να βελτιώσει τη συγκέντρωση μας και να καθυστερήσει την κούραση. Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μόνο σε ευαίσθητα σε καφεΐνη άτομα ή σε όσους δεν πίνουν συστηματικά καφέ.

Ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετική αντοχή στην καφεΐνη, όμως η κατανάλωση καφεΐνης στα πλαίσια του μέτρου, όχι μόνο δεν προκαλεί νευρικότητα, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει και θετικές επιδράσεις στον οργανισμό. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, με βάση επίσημες οδηγίες, είναι έως 400mg/ημέρα που αντιστοιχεί σε 2 ποτήρια κρύου στιγμιαίου φραπέ με 5γρ καφέ/μερίδα και περίπου 3 φλιτζάνια ζεστού στιγμιαίου καφέ με 4γρ καφέ/μερίδα.

mythoi_kai_alitheies_gia_ton_stigmiaio_kafe

Μύθος  3: Ο καφές επηρεάζει το στομάχι;

Σε περιπτώσεις υγιών ανθρώπων, χωρίς ευαισθησία στο γαστρεντερικό τους σύστημα, ο καφές δε φαίνεται να προκαλεί καμία αναστάτωση. Αυτό το αποδεικνύουν επιστημονικές μελέτες. Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε μια πολύ σημαντική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου σχετικά με την επίδραση διαφόρων ειδών ροφημάτων καφέ στο στρες και τη γαστρεντερική λειτουργία. Η μελέτη έδειξε ότι κανένα ρόφημα καφέ, ούτε ο στιγμιαίος, δεν επηρέασαν αρνητικά το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτή, μάλιστα, ήταν και η πρώτη παγκόσμια μελέτη που εξέτασε ταυτόχρονα όλα αυτά τα ροφήματα καφέ και ιδιαίτερα τον στιγμιαίο. Επομένως, ο μύθος αυτός του ότι «πίνω στιγμιαίο καφέ και πονάει το στομάχι μου» δεν επαληθεύεται επιστημονικά και φαίνεται να έχει καθαρά ψυχολογική βάση ή να σχετίζεται με τον τρόπο που φτιάχνουμε το ρόφημα.

mythoi_kai_alitheies_gia_ton_stigmiaio_kafe

Έτσι λοιπόν, πέρα από τους μύθους, ο καφές εκτός από απόλαυση μας χαρίζει ευεξία, εγρήγορση, βελτιώνει τα αντανακλαστικά και την πνευματική μας λειτουργία. Ένα όμορφο συναίσθημα, που νιώθουμε όλοι μας καθημερινά όταν πίνουμε τον αγαπημένο μας καφέ. Παράλληλα με τον καφέ καταναλώνουμε και νερό, ενυδατώνοντας έτσι το σώμα μας. Τέλος ο καφές δεν έχει θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, εκτός κι αν του προσθέσουμε εμείς. Επομένως είναι ένα ρόφημα που μπορεί να ενταχθεί άνετα σε μια ισορροπημένη διατροφή, ενισχύοντας τον οργανισμό μας.

Πηγή: Logodiatrofis.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…