Γενικά οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να χαθεί βάρος γρήγορα. Μερικοί άνθρωποι επιχειρούν …
Μύθοι και αλήθειες για την υποθερμιδική δίαιτα
Είναι γνωστό ότι η απώλεια βάρους βασίζεται στη μειωμένη κατανάλωση θερμίδων. Ωστόσο, ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας υποθερμιδικής δίαιτας;
Τι είναι η υποθερμιδική δίαιτα;
Το άτομο που καταναλώνει καθημερινά μέχρι 1200kcal, ανεξαρτήτως φύλου, θεωρείται ότι ακολουθεί μια δίαιτα χαμηλής ενεργειακής πρόσληψης, δηλαδή θερμίδων. Η δίαιτα στην οποία κυριαρχεί η πολύ χαμηλή ημερήσια κατανάλωση θερμίδων είναι γνωστή ως υποθερμιδική δίαιτα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόσληψη τροφής είναι μόλις ίση ή και λιγότερη των 800kcal ημερησίως.
Για ποιους λόγους να ξεκινήσει κάποιος υποθερμιδική δίαιτα;
Οι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο θα υποβάλει τον εαυτό του σε μια υποθερμιδική δίαιτα ποικίλλουν. Για μερικούς, η εξωτερική εμφάνιση είναι ο πρωταρχικός στόχος, για άλλους πάλι είναι κάποιο θέμα υγείας, το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και διαχείριση.
Απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους είναι ο κοινός παρονομαστής στις περισσότερες περιπτώσεις, είτε ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο είτε πρόκειται για προετοιμασία εν όψει σοβαρού χειρουργείου, το οποίο προαπαιτεί ειδική διατροφή.
Κατάσταση υγείας
Στη περίπτωση, λοιπόν, που προκύψει κάποια διαταραχή στην κατάσταση της υγείας, για παράδειγμα παρατηρηθούν αυξημένα λιπίδια στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση ή σάκχαρο, τότε ναι μεν θα πρέπει να γίνουν αρχικά κάποιες διατροφικές αλλαγές αλλά πάντα εξατομικευμένα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνολικό ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και, φυσικά, τις διατροφικές προτιμήσεις.
Πώς επιτυγχάνεται η απώλεια του βάρους;
Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη απώλεια βάρους θα πρέπει να κυριαρχεί το “αρνητικό” θερμιδικό ισοζύγιο. Καθημερινά καταναλώνουμε θερμίδες από τα τρόφιμα και τα ροφήματα και “καίμε” θερμίδες με τις διάφορες δραστηριότητες. Όταν η ενέργεια που προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα και τα ποτά είναι λιγότερη από την ενέργεια που καταναλώνεται, τότε επιτυγχάνεται και η απώλεια βάρους. Ένα κιλό σωματικού βάρους αντιστοιχεί σε 7000kcal. Κατά συνέπεια, αν υπάρχει μείωση κατά 500kcal ημερησίως, η οποία θεωρείται και ανεκτή, τότε εβδομαδιαία θα υπάρχει απώλεια 3500kcal. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει απώλεια ½ κιλού!
Τα θετικά της υποθερμιδικής δίαιτας
Από τη στιγμή που ακολουθείτε χαμηλή έως πολύ χαμηλή ημερήσια θερμιδική πρόσληψη είναι επόμενο να επέλθει μείωση βάρους. Μειώνοντας, λοιπόν, το σωματικό βάρος ταυτόχρονα βελτιώνονται και μερικοί δείκτες υγείας. Για παράδειγμα, βελτιώνονται οι τιμές της αρτηριακής πίεσης, της υπερλιπιδαιμίας (ολική χοληστερόλη, “κακή” χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και γίνεται καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα που υποφέρουν από υπνική άπνοια θα παρατηρήσουν επίσης μικρή βελτίωση, καθώς το υπερβάλλον σωματικό βάρος θεωρείται υπεύθυνο. Αυτά τα πλεονεκτήματα, όμως, θα διατηρηθούν, εφόσον διατηρηθεί και η απώλεια βάρους.
Τα μειονεκτήματα της υποθερμιδικής δίαιτας
Ναι μεν το βάρος θα μειωθεί, αλλά αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ελάττωση της μυϊκής μάζας, το οποίο σαφώς και δεν είναι το επιθυμητό. Πιο συγκεκριμένα, τέτοιου είδους δίαιτα είναι σημαντικά επιβαρυντική για τον οργανισμό και, αν ακολουθείται για μακρά χρονικά διαστήματα, είναι δυνατόν να χαρακτηριστεί ως αιτία για την πρόκληση σοβαρών ασθενειών. Συχνά αυτού του τύπου η δίαιτα δεν αποδίδει την απαραίτητη γλυκόζη στον οργανισμό, με συνέπεια αυτός να μεταβολίζει πρωτεΐνες, δομικές και σπλαγχνικές, για να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Μάλιστα, το νεοαποκτηθέν σωματικό βάρος συχνά υπερβαίνει το προ της δίαιτας βάρος. Αν η αυστηρή δίαιτα προσομοιάζει τη χημική ή πρωτεϊνική δίαιτα (δίαιτα πλούσια σε λίπος και πρωτεΐνες και φτωχή σε υδατάνθρακες), τότε αποδίδει πολύ χοληστερόλη και κορεσμένο λίπος, με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη για την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης και την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου.
Υπάρχει ανάγκη για υποθερμιδική δίαιτα μειωμένων λιπαρών;
Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να αποτελείται από τρία βασικά θρεπτικά συστατικά. Το λίπος είναι ένα από αυτά. Τα άλλα δυο είναι η πρωτεΐνη και ο υδατάνθρακες. Το λίπος πρέπει να προσλαμβάνεται από τη διατροφή για να υπάρχει ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του οργανισμού. Είναι, επίσης, απαραίτητο για παροχή ενέργειας, για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και για παραγωγή ορμονών, ενώ αποτελεί και δομικό συστατικών των μεμβρανών των κυττάρων. Τα λίπη χωρίζονται σε “καλά” και “κακά”. Τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά αντιπροσωπεύουν τα καλά λιπαρά ενώ τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά τα κακά λιπαρά. Καθημερινά, λοιπόν, είναι καλό να λαμβάνονται μέσω της διατροφής ~20% και ~10% μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αντίστοιχα και κορεσμένα λιπαρά στο <7%. Ο περιορισμός δεν σημαίνει απαραίτητα και αποκλεισμός. Λαμβάνοντας μέσω της διατροφής τη σωστή ποσότητα και είδος, τότε τα οφέλη είναι πολλά για τον οργανισμό.