Ο χρόνος μέσα και ο χρόνος έξω Και να συνεχίσουμε: απ’ όλους τους παράγοντες που έχουν, κατά καιρούς, μελετηθεί, ο …
Μύθοι και αλήθειες για τη διόρθωση μυωπίας με λέιζερ
Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ στα μάτια είναι μια πολύ διαδεδομένη πλέον θεραπεία. Ωστόσο προκαλεί κάποιες ανησυχίες σε ασθενείς, οι οποίες πολύ συχνά οφείλονται σε μύθους.
Είναι επώδυνη, είναι επικίνδυνη, είναι ακριβή; Τι ισχύει πραγματικά; Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους μύθους, καθώς και την αλήθεια πίσω από αυτούς.
Μύθος: Γίνεται ένεση για να γίνει αναισθησία στο μάτι
Αλήθεια: Αν και ο κόσμος πιστεύει ότι ο γιατρός χρησιμοποιεί μια ένεση για να αναισθητοποιήσει το μάτι, η αλήθεια είναι ότι χρησιμοποιούνται μόνο οφθαλμικές σταγόνες, δηλαδή ένα κολλύριο γι’ αυτό το σκοπό.
Μύθος: Πόνος κατά την επέμβαση
Αλήθεια: Επειδή το μάτι είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο όργανο, ο κόσμος πιστεύει ότι μια επέμβαση σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι οδυνηρή. Όμως αυτό δεν ισχύει καθώς η επέμβαση διόρθωσης είναι σχεδόν ανώδυνη και διαρκεί μόνο 15-20 λεπτά και για τα δυο μάτια.
Μύθος: Η επέμβαση γίνεται μόνο μία φορά στη ζωή μας
Αλήθεια: Γενικά, αυτό είναι σωστό. Στο 95% των ασθενών που θα υποβληθούν σε οφθαλμική διόρθωση με laser, μια επέμβαση είναι αρκετή. Στο 5% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί και μια πρόσθετη, επαναληπτική επέμβαση, χωρίς καμία αρνητική επίπτωση.
Μύθος: Χρειάζεται προσοχή για μεγάλη περίοδο μετά την επέμβαση
Αλήθεια: Αναγκαία είναι η προσοχή για μόλις ένα μήνα μετά την επέμβαση laser στα μάτια, μέχρι να υπάρξει πλήρης αποθεραπεία-επούλωση στον οφθαλμό. Μετά από αυτό το διάστημα το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητες, ακόμη και σε γυμναστική, κολύμβηση, κλπ.
Μύθος: Το μάτι μπορεί να καεί κατά την επέμβαση με laser
Αλήθεια: Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος μύθος γύρω από τη διόρθωση της μυωπίας με λέιζερ. Όμως η αλήθεια είναι ότι σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να συμβεί, καθώς η οφθαλμική διόρθωση με λέιζερ είναι μια ψυχρή διαδικασία, απόλυτα ασφαλής, που δεν μπορεί να προκαλέσει τέτοια βλάβη.
Μύθος: Υπάρχει ένα όριο ηλικίας πέρα από το οποίο δεν μπορείς να κάνεις διόρθωση με λέιζερ
Αλήθεια: Δεν υπάρχει τέτοιος ηλικιακός περιορισμός. Φυσικά, με την πάροδο της ηλικίας αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανιστεί καταρράκτης σε κάποιον ασθενή. Μια τέτοια κατάσταση θα καταστήσει τη διόρθωση της μυωπίας μια επέμβαση χωρίς αποτέλεσμα, άρα και χωρίς λόγο να γίνει, καθώς δεν θα διορθώσει την ποιότητα όρασης του ασθενούς.
Μύθος: Δεν παίζει κανένα ρόλο η επιλογή του ιατρού
Αλήθεια: Ο κόσμος συνήθως σκέφτεται ότι σε μια διαδικασία που χρησιμοποιούνται εξελιγμένα μηχανήματα και μάλιστα laser, η επιλογή του ιατρού έχει ελάχιστη σημασία. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή του ιατρού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επιτυχίας της επέμβασης.
Ένας εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος με μεγάλη εμπειρία και πληθώρα επεμβάσεων στο ενεργητικό του μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ευτυχισμένο (πρώην) ασθενή και σε έναν διαρκώς παραπονούμενο για πτωχό αποτέλεσμα ασθενή.
Μύθος: Αν έχεις λίγους βαθμούς μυωπίας δεν μπορείς να κάνεις διόρθωση με λέιζερ
Αλήθεια: Συνήθως αυτός ο μύθος κυκλοφορεί από τα άτομα εκείνα που για διάφορους λόγους (οικονομικούς, φοβίας, κ.α.) δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν την επέμβαση με λέιζερ. Η αλήθεια είναι ότι ισχύει το αντίθετο, καθώς η μυωπία λίγων βαθμών έχει τα ικανοποιητικότερα αποτελέσματα, με τα υψηλότερα ποσοστά ευχαριστημένων ασθενών παγκοσμίως.
Μύθος: Το κόστος της διόρθωσης της μυωπίας με laser είναι υψηλό
Αλήθεια: Αυτό μπορεί να ίσχυε σε μακρινές, παλαιότερες εποχές. Η αλήθεια είναι ότι στις μέρες μας η διαδικασία της οφθαλμικής διόρθωσης με laser είναι πολύ προσεγγίσιμη, με χαμηλότερες τιμές, απ’ ότι παλαιότερα. Φυσικά το κόστος διαφέρει ανάλογα με το είδος του laser (όσο πιο νέας γενιάς, τόσο πιο ανεβασμένη τιμή, το είδος της κλινικής, καθώς και τον ιατρό (όσο πιο εξειδικευμένος, τόσο υψηλότερη η τιμή).
Μύθος: Η επέμβαση με laser μπορεί να διορθώσει και το «τεμπέλικο μάτι» (lazy eye)
Αλήθεια: Είναι ένας πραγματικός μύθος, καθώς δεν είναι δυνατόν να διορθωθεί το lazy eye με την επέμβαση με laser.
Μύθος: Η διόρθωση της μυωπίας με laser είναι μια νέα τεχνική με ολιγόχρονη εμπειρία
Αλήθεια: Η Διαθλαστική Χειρουργική, δηλαδή η διόρθωση ανωμαλιών του οφθαλμού με laser (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός) είναι μια ιατρική θεραπευτική μέθοδος που οι αρχές της πηγαίνουν περίπου 50 χρόνια πίσω. Με τη νεότερη μορφή της εφαρμόζεται περισσότερο από 15 χρόνια. Υπάρχουν εκατομμύρια ασθενών σε όλο τον κόσμο που έχουν επωφεληθεί από αυτήν, με ελάχιστες επιπλοκές, θεωρούμενη από τις πιο ασφαλείς κι ελεγχόμενες χειρουργικές διαδικασίες.
Μύθος: Η Διόρθωση των Οφθαλμικών Ανωμαλιών με Laser δεν είναι μια χειρουργική διαδικασία
Αλήθεια: Η Διόρθωση των Οφθαλμικών Ανωμαλιών με Laser είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες χειρουργικές διαδικασίες της ιατρικής. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι σημαντική η χειρουργική δυνότητα του χειρουργού-οφθαλμιάτρου, καθώς και οι προ και μετά την επέμβαση ενέργειές του, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Μύθος: Όλα τα λέιζερ είναι τα ίδια
Αλήθεια: Η τεχνολογία των laser είναι σε διαρκή εξέλιξη. Αυτό συνεπάγεται ότι η νεότερη γενιά των λέιζερ έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με τις προηγούμενες. Δυστυχώς, από την άλλη μεριά, η επιρροή και σε αυτόν τον τομέα, του επιχειρηματικού παράγοντα σε αντιδιαστολή με την ιατρική σκέψη και τους ιατρικούς κανόνες, έχει φέρει στην αγορά καταστάσεις αντιδεοντολογικές και περιορισμένης ιατρικής ασφάλειας κι επιτυχίας με μηχανήματα λέιζερ αμφιβόλου προελεύσεως και κατασκευής. Η διασφάλιση του ασθενούς είναι η σωστή επιλογή του ιατρού, που με την αυξημένη πείρα του θα διασφαλίσει την κορυφαία επιλογή μηχανήματος λέιζερ. Ένας σωστός, εξειδικευμένος χειρουργός οφθαλμίατρος θα επιλέξει το κορυφαίο μηχάνημα τελευταίας γενιάς τόσο για να αξιοποιήσει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του, όσο και για να μην διακινδυνεύσει να έχει ένα μέτριο αποτέλεσμα εξαιτίας του μηχανήματος, που θα δυσφημίσει τη δουλειά του.
Μύθος: Η Διόρθωση της Μυωπίας με laser διώχνει την ανάγκη για όλα τα γυαλιά οράσεως
Αλήθεια: Η διόρθωση της μυωπίας απομακρύνει την ανάγκη για γυαλιά οράσεως (ή φακούς επαφής) για μακρινές αποστάσεις. Όταν συνυπάρχει πρόβλημα κοντινής όρασης (πρεσβυωπία) τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικές τεχνικές, όπως πχ η μέθοδος “mono-vision”.