Μυστικά για ομαλή συγκατοίκηση

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Μυστικά για ομαλή συγκατοίκησηΠολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να συγκατοικήσουν με κάποιον άλλο, γνωστό ή άγνωστο σε αυτούς, για να μοιραστούν τα έξοδα του σπιτιού και να ξεπεράσουν τη μοναξιά τους. Υπάρχουν μυστικά για υγιή συγκατοίκηση;

  1. Συνάψτε εξαρχής ένα συμβόλαιο

Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να συγκατοικήσετε με κάποιο άλλο άτομο, σκεφτείτε ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδηγούν σε αυτή την απόφαση, ποιος είναι ο σκοπός σας και τί είδος συγκατοίκησης θέλετε (ψάχνετε για συγκάτοικο για ένα δεδομένο διάστημα, θέλετε ένα συγκάτοικο που να γίνει και φίλος σας, κλπ.), όπως και αν πράγματι μπορείτε να διαχειριστείτε τη συγκατοίκηση. Όταν ανακαλύψετε το άτομο με το οποίο θα μοιραστείτε το σπίτι σας, εκφράστε τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σας και συνάψτε έτσι ένα είδος «συμβολαίου» μαζί του. Θα πρέπει και οι δύο να γνωρίζετε επακριβώς τί να περιμένετε από το/τη συγκάτοικό σας, τι είστε διατεθειμένοι/-ες να κάνετε, όπως και τους λόγους που σας οδήγησαν στη συγκατοίκηση. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος στρέφεται στη συγκατοίκηση γιατί νιώθει μόνος, ίσως δε σας ταιριάζει αν είστε κοινωνικό άτομο, μιας και θα νιώθετε πιεσμένοι, υποχρεωμένοι να συμπεριλάβετε το/τη συγκάτοικό σας στην παρέα, ενώ δεν ταιριάζει.

  1. Οργανώστε τα οικονομικά και πρακτικά ζητήματα

Με την έναρξη της συγκατοίκησης πρέπει να πέσει στο τραπέζι και το ζήτημα των οικονομικών. Πώς θα μοιράσετε τους λογαριασμούς; Μήπως υπάρχει κάτι για το οποίο ο/η συγκάτοικός σας δε χρειάζεται να πληρώνει (εσείς έχετε συνδρομητική τηλεόραση που ο/η συγκάτοικός σας δε χρησιμοποιεί ποτέ, άρα δεν πρέπει να επιβαρύνεται με το κόστος αυτό); Ποιος θα είναι αρμόδιος για την εξόφληση των λογαριασμών; Εάν τους εξοφλείτε ηλεκτρονικά, πότε θα πρέπει να καταβάλλει σε εσάς ο/η συγκάτοικός σας το ποσό που του/της αναλογεί; Σε πρακτικά θέματα, όπως τα ψώνια της εβδομάδας, θα ψωνίζετε μαζί ή ο καθένας θα αγοράζει τα δικά του πράγματα και θα μοιράζεστε μόνο τα καθαριστικά προϊόντα και το χαρτί υγείας και κουζίνας.

  1. Δημιουργήστε ρουτίνα από τις πρώτες ημέρες

Δημιουργήστε μια ρουτίνα με το/τη συγκάτοικό σας και δείτε εάν είστε ευχαριστημένοι. Εάν σας αρέσει και σας βοηθά να σας ξυπνά ο/η συγκάτοικός σας, το συνεχίζετε. Εάν σας ταιριάζει να καθαρίζετε εσείς το σπίτι και το άτομο με το οποίο το μοιράζεστε να μαγειρεύει, τότε συνεχίστε έτσι. Καθορίστε ποιες είναι οι αρμοδιότητες του καθενός και μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού από την αρχή, ώστε να ξεκινήσετε να διαμορφώνετε συνήθειες που θα κρατήσετε για μεγάλο διάστημα. Έτσι θα υπάρχει ισορροπία και ο καθένας θα ξέρει τί πρέπει να κάνει.

  1. Πατήστε πόδι όπου και όταν χρειάζεται

Συγκατοικώ δε σημαίνει «κάνω πίσω όπου βρίσκω τα σκούρα, γιατί δεν έχω το θάρρος να μιλήσω». Αυτού του τύπου η συγκατοίκηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και σε πολλά νεύρα. Σκεφτείτε πως ακόμη και όταν φιλοξενούμε κάποιον που μας «ψήνει το ψάρι στα χείλη» το λέμε, πόσο μάλλον να μένουμε με ένα τέτοιο άνθρωπο. Όταν βλέπετε πως οι αρχικές συμφωνίες πάνε περίπατο ή πως χρειάζεστε κάποιες αλλαγές, πρέπει να συγκεντρωθείτε, να προετοιμαστείτε κατάλληλα και να βρείτε το θάρρος να μιλήσετε και να διεκδικήσετε αυτό που θέλετε. Με τον τρόπο αυτό θα λύσετε το πρόβλημα· με τη σιωπή αφήνετε να συσσωρεύονται πολλά μικρά προβλήματα που τελικά θα σας κάνουν να εκραγείτε.

  1. Δώστε χώρο και χρόνο

Μυστικά για ομαλή συγκατοίκησηΤο άτομο με το οποίο μοιράζεστε το σπίτι σας δεν είναι η μασκότ ή το παιχνίδι σας. Είναι άνθρωπος και έχει τις ίδιες ανάγκες για προσωπικό χώρο και χρόνο με εσάς. Ίσως γίνετε φίλοι με το/τη συγκάτοικό σας, ίσως διατηρείτε απλώς τυπικές σχέσεις (πχ., συγκατοικείτε με αεροσυνοδό). Πάντοτε πρέπει να δίνετε επιλογές και να αφήνετε περιθώριο για εναλλακτικές λύσεις. Σεβαστείτε τις ανάγκες του άλλου και ο άλλος θα σεβαστεί, με τη σειρά του, τις δικές σας. Εάν συγκατοικείτε με ένα άτομο αρκετά νεότερο και άπειρο, που ζει για πρώτη φορά ανεξάρτητο, δώστε χώρο και χρόνο και εξηγείστε πολλές φορές τους κανόνες της συγκατοίκησης. Δώστε το καλό παράδειγμα και περιμένετε μέχρι ο άλλος να εφαρμόσει ό,τι λέτε.

  1. Τηρήστε τους κανόνες

Οτιδήποτε και αν γίνεται στη συγκατοίκηση, όσο απαράδεκτος και αν αποδειχθεί πως είναι ο συγκάτοικός σας και όσο θορυβώδης και αν είναι η κοπέλα που μένει στο δίπλα δωμάτιο, θυμηθείτε πως πρέπει να τηρείτε τους κανόνες: ακολουθείστε κατά γράμμα όσα είπατε τις πρώτες ημέρες της συγκατοίκησής σας και παραμείνετε τυπικοί ακόμη και αν η άλλη πλευρά δεν κάνει το ίδιο. Θα δώσετε έτσι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση, θα φερθείτε σωστά και δε θα χρειαστεί να απολογηθείτε για κάτι.

Θυμηθείτε πως ο χρυσός κανόνας είναι η επικοινωνία, η ειλικρίνεια και το χαμόγελο!

Συντάκτης: Αναστασία Καρούτη, Εκπαιδευτικός, μεταφράστρια

Influence:

Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Μετάφραση στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μεταφραστών…