Το μαγείρεμα, ενώ για κάποιους είναι απόλαυση, πρόκληση και δημιουργικότητα, για κάποιους άλλους είναι αληθινός μπελάς. Εκεί που κάποιοι «το …
Μπορώ να μαγειρεύω γρήγορα αλλά και νόστιμα;
Εκτός αν έχεις άπλετο χρόνο στη διάθεσή σου και όταν ασχολείσαι με τη μαγειρική μοιάζεις σαν να παίζεις σε διαφημιστικό σποτ για κατσαρόλες, μάλλον ο χρόνος που έχεις να διαθέσεις για το καθημερινό μαγείρεμα είναι περιορισμένος.
Είτε δουλεύεις, είτε είσαι γονιός ή φοιτήτρια/τής και μένεις μόνη/ος σου, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να φροντίσεις για ένα σωρό ακόμα πράγματα. Κάπως έτσι, βρίσκεσαι να πεθαίνεις της πείνας και να μαγειρεύεις με την ψυχή στο στόμα, γιατί απλά δεν προλαβαίνεις να το κάνεις και αυτό. Κάπου έλεος.
Ουφ.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή το φαγητό —και δη το νόστιμο— παραμένει μια από τις βασικές σου ανάγκες, η λύση δεν είναι να αρχίσεις να τρέφεσαι μόνο με ντελίβερι, αλλά να μάθεις να εξοικονομείς χρόνο στην κουζίνα.
Συγκεντρώσαμε μερικά φανταστικά tips μαγειρικής που θα σε βοηθήσουν να μαγειρεύεις πιο γρήγορα, αλλά και πιο νόστιμα.
- Κόψε το φιλέτο στήθος κοτόπουλο στα δύο
Χώρισέ το στη μέση περνώντας οριζοντίως το μαχαίρι (το σχήμα θυμίζει πεταλούδα). Έτσι θα προκύψουν δύο λεπτότερα σε πάχος φιλέτα τα οποία θα μαγειρευτούν πολύ πιο γρήγορα χωρίς να «στεγνώσουν».
- Προθέρμανε το τηγάνι πριν ρίξεις το φαγητό σε αυτό
Αν πρόκειται να σωτάρεις λαχανικά ή κρέας, ζέστανε το τηγάνι (με ή χωρίς ελαιόλαδο) και μετά ρίξε μέσα σε αυτό τα υλικά σου. Με το που τα ρίξεις, χαμήλωσε αμέσως τη φωτιά (αν δεν το κάνεις θα έχεις ένα καμμένο και όχι πλήρως μαγειρεμένο αποτέλεσμα.
- Ακόνισε τα μαχαίρια σου
Είναι χρήσιμο να έχεις τουλάχιστον ένα καλό μαχαίρι κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση αυτό το μαχαίρι με το οποίο κόβεις τα λαχανικά ή το κρέας σου χρειάζεται να είναι κοφτερό. Γιατί; Γιατί έτσι θα επιταχύνεις την προετοιμασία των υλικών ώστε να περάσεις πιο γρήγορα στο ψητό!
- Βγάλε το κρέας να ξεπαγώσει από το προηγούμενο βράδυ
Δεν είναι ότι παγωμένο δε θα μαγειρευτεί, αλλά αν ρίξεις το κρέας στο τηγάνι ή στην κατσαρόλα κατευθείαν από την κατάψυξη, το σοκ από την αλλαγή της θερμοκρασίας το σκληραίνει. Το κρέας μαγειρεύεται τέλεια όταν είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Βύθισε τις πατάτες σε ένα μπολ με παγωμένο νερό
Είναι το κόλπο έτσι ώστε, όταν ψηθούν ή τηγανιστούν, να είναι μαλακές από μέσα και τραγανές απ’ έξω. Μην ξεχάσεις, πριν τις μαγειρέψεις, να πάρεις την έξτρα υγρασία με μια πετσέτα.
- Πρόκειται να βράσεις μακαρόνια; Άσε κάτω το λάδι
Ο βασικός λόγος που αυτό είναι λάθος είναι επειδή το λάδι κατά τη διάρκεια του βρασμού εμποδίζει την σάλτσα να «κολλήσει» πάνω στα μακαρόνια. Α! Και μιας που καταπιαστήκαμε με τα μακαρόνια, κάτι ακόμα. Για κανένα λόγο μην ξεπλένεις τα μακαρόνια με νερό όταν τα στραγγίζεις.
- Ρίξε τα μπαχαρικά στα λαχανικά σου πριν το μαγείρεμα
Γιατί έτσι θωρακίζεται (που θα έλεγαν και στο MasterChef) η γεύση από τα μπαχαρικά κι έχεις ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο και γευστικό αποτέλεσμα.
- Ξέπλυνε το ρύζι αφού το βράσεις
Σε αντίθεση με τα μακαρόνια (που λέγαμε πιο πάνω) το ρύζι πρέπει να το βρέξεις —να το ξεπλύνεις δηλαδή— με νερό, γιατί έτσι οι κόκκοι δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους και το ρύζι σου θα είναι πολύ πιο σπυρωτό.
- Ψήσε τα μπιφτέκια πάνω σε λαδόκολλα, όχι κατευθείαν πάνω στο ταψί
Τοποθετώντας τα μπιφτέκια πάνω σε μια λαδόκολλα, απορροφούν καλύτερα τα υγρά που εκλύουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος και γίνονται πιο ζουμερά και αφράτα.