Για αρχή να πούμε πως καθένας έχει ανησυχίες και προβληματισμούς που αφορούν την οικογένεια. Μερικές φορές οι γονείς και τα …
Μπορείς και εσύ να μεγαλώσεις δυναμικά και ανεξάρτητα παιδιά
Για να μεγαλώσουμε παιδιά που παίρνουν ρίσκα θα πρέπει να είμαστε κι εμείς έτοιμοι να πάρουμε τα δικά μας. Ένας από τους μεγαλύτερος φόβους των γονιών είναι να μην πληγωθεί το παιδί τους, να μην αποτύχει και άλλα τέτοια παρόμοια πράγματα. Ας δούμε όμως πως εμείς θα καταφέρουμε να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά, έτοιμα να κατακτήσουν τη ζωή τους.
Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν
Τα μικρά πράγματα ξεκινούν δύσκολα: Κανένας δεν γεννιέται έτοιμος σε τίποτα. Από το πιο απλό πράγμα ως προς το πιο σύνθετο χρειαζόμαστε χρόνο εξοικείωσης. Προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητα τα παιδιά μας πρέπει να τους αφήνουμε χώρο, και κάθε προσπάθεια πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται. Κάθε αρχή και δύσκολη. Επιτρέψτε του να αποτυγχάνει, αλλά μάθετέ του πάντα να ξανά προσπαθεί.
Μην σπεύδετε να βοηθήσετε: Όταν αναλαμβάνετε να το ντύνετε, να του δένετε τα κορδόνια και να του φτιάχνετε μονίμως τα πράγματα, δεν του επιτρέπεται να ανεξαρτητοποιηθεί. Και ναι! Δεν έχει σημασία αν είναι νήπιο. Επιτρέψτε του να προσπαθεί να κάνει πράγματα μόνο του, ακόμα και αν σας καθυστερεί λίγο.
Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή: Δώστε του λίγο χώρο στις δουλειές του σπιτιού. Κάντε το με διασκεδαστικό τρόπο και να είστε σίγουροι πως θα το απολαμβάνει. Ο στόχος είναι να αρχίσει κι εκείνο να αναλαμβάνει ευθύνες.
Μην δείχνετε μόνο αγάπη, αλλά και σεβασμό: Δεν πρέπει να τους μιλάμε πολύ έντονα για τα λάθη τους, για να μην καταλήξουν να ντρέπονται να πειραματίζονται μπροστά μας. Ακόμα πρέπει να παίρνουμε την γνώμη τους για διάφορα θέματα. Με αυτό τον τρόπο τα βοηθάμε να μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν, ενισχύοντας έτσι τις ικανότητές τους στην επίλυση ενδεχόμενων προβλημάτων.
Καλλιεργήστε την κριτική σκέψη: Ο καλύτερος τρόπος να τους μάθετε να σκέφτονται για τον εαυτό τους, είναι αφήνοντάς τους το περιθώριο να κάνουν επιλογές. Αν τα εμπιστεύεστε μελλοντικά θα βγείτε κερδισμένοι, γιατί η εμπιστοσύνη θα γυρίζει μπούμερανγκ.
Να του λέτε και όχι: Ποτέ σε αυτή την ζωή δεν θα μπορούν να έχουν τα πάντα. Γι’ αυτό όταν μάθουν από μικρά να ακούν και μερικά όχι, θα κατανοήσουν καλύτερα την αξία των πραγμάτων, αλλά και των συμβιβασμών. Πρέπει να καταλάβουν πως τίποτα δεν τελειώνει με μια άρνηση.
Μην αφήνετε την ασέβεια να περάσει απαρατήρητη: Αν δείξετε ανοχή σε παραβατικές συμπεριφορές, το παιδί θα πιστεύει πως είναι εντάξει να συμπεριφέρεται όπως αυτό επιθυμεί στην καθημερινότητά του. Δηλαδή στο σχολείο, στις κούνιες και γενικότερα παντού. Πρέπει να του μιλήσετε για τον λόγο που αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Αυτό σημαίνει όμως πως και εσείς οι ίδιοι είστε σωστοί και ήρεμοι. Γιατί αν εσείς μιλάτε άσχημα δεν είναι λογικό να απαιτείτε κάτι διαφορετικό από το παιδί!
Διδάξτε τον αυτοέλεγχο: Βελτιώστε την ικανότητά του να περιμένει, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο μεταξύ επιθυμίας και ικανοποίησης.
Σημαντικό: Μάθε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, όχι με τα δικά σου.
Τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίζουν πως τα αποδέχεστε όπως είναι και τα αγαπάτε. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να απογειώσουν την αυτοπεποίθησή τους, αλλά και να τα κάνουν πιο δυναμικά. Μην τα υποβιβάζετε. Μάθετε να τα ακούτε και να μιλάτε αληθινά μαζί τους. Με αυτά τα βήματα είναι σίγουρο πως τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν και θα γίνουν υπέροχοι ενήλικες!