Μπορεί μία έγκυος να ακολουθήσει vegan διατροφή;
Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να ακολουθήσουν μία διαφορετική στάση ζωής, η οποία επικεντρώνεται στην υιοθέτηση ενός τρόπου διατροφής που στοχεύει στην κατανάλωση αποκλειστικά και μόνο φυτικών τροφίμων, αποκλείοντας εντελώς οτιδήποτε ζωικό, από το κρέας έως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η «ωμοφαγία» ή «φυτοφαγία» ή «χορτοφαγία» (veganism), όπως θα ακούσετε να την λένε, περικλείει αποκλειστικά την κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, οσπρίων, καρπών, ζυμαρικών και σπόρων, ενώ προτιμάται η ωμή μορφή των τροφών αυτών. Ο νέος αυτός τρόπος ζωής ξεκίνησε με σκοπό τον σεβασμό στη φύση και την προστασία του περιβάλλοντος.
Τι συμβαίνει όμως όταν μία γυναίκα που ακολουθεί αυτό τον τρόπο ζωής μείνει έγκυος; Μπορεί η αυστηρή χορτοφαγία να συνδυαστεί με μία ασφαλή εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός τελειόμηνου και υγιούς μωρού;
Όπως γνωρίζουμε, η εγκυμοσύνη είναι μία εξέχουσα περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, κατά την οποία η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία μητέρας και παιδιού. Για να μεγαλώσει σωστά το έμβρυο μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες κύησης, χρειάζεται να προσλαμβάνει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών, τα οποία προέρχονται φυσικά από τη διατροφή της μητέρας.
Εγκυμοσύνη και veganism
Σύμφωνα με τη γενική στάση των μαιευτήρων- γυναικολόγων, μία έγκυος γυναίκα μπορεί σε γενικές γραμμές να ακολουθήσει ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής, χωρίς όμως αυτό να συστήνεται από τους γιατρούς. Η εγκυμοσύνη έχει μεγάλες απαιτήσεις σε πλήρη διατροφή, τις οποίες η vegan δίαιτα δεν μπορεί να καλύψει. Οι γιατροί τονίζουν πως μια έγκυος δεν θα κινδυνέψει ακολουθώντας χορτοφαγική δίαιτα (αν δηλαδή δεν τρώει καθόλου κρέας) αλλά θα έχει βασικές ελλείψεις σε πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία και την ανανέωση των κυττάρων, για την ανάπτυξη και το σχηματισμό των ιστών και για την παραγωγή ορμονών και αντισωμάτων.
Επιπλέον, θα πρέπει η vegan διατροφή της μέλλουσας μητέρας να είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να της προσφέρει σίδηρο, ασβέστιο, φυλλικό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β12 και D, ιώδιο και άλλες ουσίες που βρίσκονται κατά πλειοψηφία σε ζωικά προϊόντα και θαλασσινά.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως, βρίσκεται στην έλλειψη πρωτεΐνης, του βασικότερου βιομορίου της ζωής, το οποίο ουσιαστικά η έγκυος δεν μπορεί να αντικαταστήσει εύκολα.
Βασικές συμβουλές για vegan μέλλουσες μαμάδες
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πρωτεΐνες είναι αυτές που χρήζουν άμεσης πρόσληψης στην περίοδο της εγκυμοσύνης κάθε γυναίκας. Αν όμως η μέλλουσα μητέρα δε θέλει να καταναλώσει κρέας ή ζωικά προϊόντα, όπως το αυγό ή τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, τυρί κλπ), μπορεί να στηριχθεί στα όσπρια, τα οποία αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, χαμηλής όμως βιολογικής αξίας, λόγω της έλλειψης κάποιων απαραίτητων αμινοξέων.
Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδυασμός των οσπρίων με δημητριακά (ρύζι, μακαρόνια, πατάτα) φαίνεται να αποτελεί μία καλή εναλλακτική του κρέατος, ειδικά αν συνδυαστεί με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τα οστά.
Επιπλέον, άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, όπως τα καλά ω-3 λιπαρά οξέα, μπορούν να βρεθούν σε ξηρούς καρπούς (καρύδια, λιναρόσπορος) ενώ η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης θα εξασφαλίσουν στην έγκυο βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τέλος, η άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, θεμελιώδες αξίωμα της vegan διατροφής, προσφέρει στη μέλλουσα μητέρα πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, απαραίτητων για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Σε γενικές γραμμές να θυμάστε, πως η vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη, αλλά και πριν από αυτή (όταν μία γυναίκα αποφασίζει πως θέλει να κάνει παιδί), πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και πάντα υπό την καθοδήγηση των ειδικών, γιατρών και διατροφολόγων.