Μπορεί η ζωγραφική να γίνει το αγχολυτικό μας;

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου

Η ζωγραφική τέχνη είναι μια σημαντική πόρτα προς την ψυχή κάποιου, ένα αποκαλυπτικό πέρασμα στην ουσία και την αλήθεια του. Για τον λόγο αυτό, μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά για την αποτελεσματική διαχείριση της πίεσης και των αρνητικών συναισθημάτων, ειδικά για τους ανθρώπους που είναι μπλοκαρισμένοι σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο και διακατέχονται από έντονο στρες και αρνητισμό.

Δεν έχει σημασία εάν έχουμε ταλέντο και έμφυτη κλίση προς την τέχνη της ζωγραφικής· το ουσιαστικό είναι η ελεύθερη έκφραση: να ακούσουμε έναν ήχο, να φέρουμε στο μυαλό μας μια σκέψη ή μια ανάμνηση, να φανταστούμε και να το αποτυπώσουμε με έναν προσωπικό τρόπο.

Όπως όταν ήμασταν παιδιά, που συνεχώς ανακαλύπταμε πράγματα, καταστάσεις και αιτίες και επιθυμούσαμε να τα καταγράψουμε και να τα μοιραστούμε. Επιβάλλεται να έχουμε ως προτεραιότητα την ηρεμία μας και να προσπαθούμε να βρίσκουμε χρόνο και τρόπους απόδρασης από την καθημερινότητά μας.

Η ζωγραφική αποτελεί μια θαυμάσια μέθοδο έκφρασης του εσωτερικού μας κόσμου. Ας δούμε μερικά στοιχεία για αυτήν την τέχνη, που μπορεί να σκορπίσει μαγική σκόνη χαράς στην ψυχή και το μυαλό μας.

Η μαγική επίδραση της ζωγραφικής στην υγεία μας

Η μοναδικότητα της ζωγραφικής τέχνης έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να μας ταξιδέψει, να μας δώσει χώρο και χρόνο για να πλεύσουμε πνευματικά όπου εμείς επιθυμούμε. Μας δίνει το κίνητρο να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας καταφύγιο και να αποδράσουμε σε αυτό όποια στιγμή το θελήσουμε. Εκεί νιώθουμε ασφάλεια, ελευθερία, πληρότητα.

Εστιάζουμε σε αυτήν την ηρεμία και επικεντρωνόμαστε στην έκφραση της δημιουργικότητάς μας. Ξεφεύγουμε από την πίεση, τον φόβο, την αποτυχία, την ανησυχία. Το μυαλό μας είναι ελεύθερο να επιλέξει χωρίς κόπο τα κατάλληλα χρώματα, γραμμές και σκιάσεις, και να εστιάσει μόνο σε αυτά και στα θετικά συναισθήματα που μας χαρίζει αυτή η καλλιτεχνική δραστηριότητα. Δίνουμε την αποκλειστική προσοχή μας στο αντικείμενο της σκέψης και της δημιουργίας μας.

Σύμφωνα με έρευνες, σαράντα πέντε λεπτά ζωγραφικής είναι δυνατόν να μειώσουν την κορτιζόλη, την ορμόνη του άγχους, στον οργανισμό μας. Η διαδικασία αυτή ενισχύει τα θετικά μας συναισθήματα, τη συγκέντρωση και τη μνήμη, και τονώνει την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Ακόμη, όπως αναφέραμε προηγουμένως για την αίσθηση της αυθεντικότητας σε σχέση με τα παιδιά, ακριβώς και εδώ το καλλιτεχνικό μας δημιούργημα μας κάνει να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Νιώθουμε ξαφνικά χρήσιμοι, επιτυχημένοι, ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό, που το δημιουργούμε με αγάπη και την απόλυτα προσωπική σφραγίδα μας. Χαλαρώνουμε και καταφέρνουμε να διώξουμε οποιοδήποτε ίχνος στενοχώριας ή στρες, γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τις δυνατότητές μας και τον τρόπο σκέψης μας. Αποκτούμε σταδιακά, με έναν ήρεμο και καλλιτεχνικό τρόπο, αυτογνωσία.

Πώς μπορώ να εντάξω τη ζωγραφική στη ζωή μου;

Για το άτομο που θέλει να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα και να διαχειριστεί το άγχος ή την κατάθλιψη, το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επικοινωνία με ειδικευμένο ψυχοθεραπευτή. Η επικοινωνία αυτή δεν πρέπει να θεωρείται ταμπού. Δεν είναι ντροπή να αναζητήσουμε βοήθεια για να ανακαλύψουμε πιο αποτελεσματικούς τρόπους έκφρασης.  

Μέσα από το μονοπάτι της ζωγραφικής, έρχονται στο φως εσωτερικές συγκρούσεις του ατόμου που ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα «κλειδωμένες» στο υποσυνείδητό του. Η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του ατόμου και του θεραπευτή του γίνεται σταδιακά πιο εύκολα προσβάσιμη και ευθεία οδός μεταφοράς μηνυμάτων μεταξύ τους. Το άτομο αρχίζει να νιώθει πιο άνετα και ελεύθερο να εκφραστεί χωρίς φόβο. Παράλληλα, εξελίσσεται και βελτιώνεται με τη βοήθεια του θεραπευτή του, που το συντροφεύει πνευματικά και ψυχικά.

Με τη μέθοδο της εικαστικής θεραπείας, ενταγμένη στους ρυθμούς της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, έχουμε τη δυνατότητα, κάθε φορά που αισθανόμαστε πίεση, να δημιουργούμε εκείνο το πνευματικό και καλλιτεχνικό διάλειμμα, με τη βοήθεια του οποίου θα μπορούμε να αποδράσουμε από τη στρεσογόνα καθημερινότητά μας και να εστιάσουμε στην ψυχική ευεξία μας.

Συντάκτης: Ελένη Παπαστεργίου,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σπουδάστρια του τμήματος ‘Δημοσιογραφίας-Συντακτών και Ρεπόρτερ’…