MOOCs: Πόσα εκπληκτικά μπορεί να μάθει κανείς δωρεάν μέσα στο σπίτι του

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου

Άρχισαν ως μαθήματα πληροφορικής, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκαν σε πολλά ακαδημαϊκά πεδία· τα Massive Open Online Courses – διαδικτυακά μαθήματα, που αποσκοπούν στη μαζική (massive) συμμετοχή και ανοικτή (open) πρόσβαση στη γνώση μέσω του διαδικτύου – αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς τον κόσμο της εκπαίδευσης και την πρόσβαση στην πληροφορία.

Αν διαθέτετε έναν υπολογιστή και σύνδεση στο διαδίκτυο, με βασικές γνώσεις αγγλικών και τον ελάχιστο ψηφιακό αλφαβητισμό, μπορείτε να εγγραφείτε και να παρακολουθήσετε διαδικτυακά, οποιοδήποτε μάθημα σας κάνει όρεξη! Ναι καλά διαβάσατε, μπορείτε να γραφείτε δωρεάν σε προγράμματα επιστήμης υπολογιστών, επιχειρήσεων, κοινωνικών επιστημών, μηχανικής, βιολογίας, μαθηματικών, ξένων γλωσσών, τεχνών, ιστορίας αλλά και προσωπικής ανάπτυξης, που προσφέρει η αφρόκρεμα των πανεπιστημίων, όπως το Princeton, το UC Berkeley, το Harvard και το MIT, μέσα από πλατφόρμες μάθησης εταιριών όπως οι παρακάτω:

https://www.edx.org/

https://www.futurelearn.com/

https://www.coursera.org/

Η διδασκαλία μέσω ενός MOOC γίνεται με βιντεο-διαλέξεις, κουίζ και τακτικές εργασίες. Αφού εγγραφείτε, μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα των μαθημάτων, να αρχίσετε τη μελέτη από την άνεση του σπιτιού σας και να αλληλεπιδράσετε με τους συμφοιτητές σας μέσα από διαδικτυακές ομάδες συζητήσεων (forum), αλλά και με συμμετοχή σε διαδικτυακές ομάδες μελέτης μέσω των social media (Facebook groups, Twitter, YouTube συνεδρίες κτλ). Μια πραγματική τάξη με ημερομηνία έναρξης, διαβάσματα, εργασίες, συζητήσεις και αξιολόγηση, ανοίγεται μπροστά σας. Η αξιολόγηση γίνεται συνήθως  με αυτόματη βαθμολόγηση κλειστού τύπου ερωτήσεων και κάποτε με αξιολόγηση των εργασιών σας από άλλους συμφοιτητές.

Πολύ συχνά, με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, τα περισσότερα ιδρύματα παρέχουν πιστοποιητικά παρακολούθησης έναντι κάποιου ποσού. Ευτυχώς έχετε την επιλογή να δείτε πρώτα αν σας ταιριάζει κάποιο μάθημα και αν μπορείτε να ανταποκριθείτε, και μετά να πληρώσετε προκειμένου να πάρετε  πιστοποίηση.

Πολύ βασικό πλεονέκτημα της μάθησης μέσω mooc, είναι η δυνατότητα για ευελιξία. Μπορείτε να προσαρμόσετε τη μάθηση στο χρονοδιάγραμμά σας, ή να διακόψετε τη φοίτηση χωρίς καμία επίπτωση. Πού αλλού μπορείτε να κρατήσετε σημειώσεις με το δικό σας ρυθμό, να «σταματάτε» τον καθηγητή όποτε θέλετε, για να ξανακούσετε το υλικό, ή να ψάξετε κάτι στο ιντερνέτ τη στιγμή που έχετε μια απορία.

Στερηθήκατε την ευκαιρία να μάθετε μια δεύτερη ξένη γλώσσα; Στην πλατφόρμα edX, μπορείτε να μάθετε ισπανικά με το πανεπιστήμιο Politécnica de Valencia, ξεκινώντας από το επίπεδο των αρχαρίων (τελείως δωρεάν ή με 32 ευρώ για το πιστοποιητικό) ή Ιταλική γλώσσα και λογοτεχνία για αρχαρίους ή προχωρημένους. Αν έχετε υπομονή και επιμονή, όλες οι πλατφόρμες προσφέρουν μέχρι και κινέζικα!

Σε πολλές περιπτώσεις, η συμμετοχή σε ένα mooc εγγυάται την απόκτηση γνώσεων και ικανοτήτων που θα σας βοηθήσουν να εξειδικευθείτε και να εξελιχθείτε επαγγελματικά. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης προσφέρει μέσα από την πλατφόρμα Future learn, εκμάθηση τρισδιάστατων γραφικών για web developers (προγραμματιστές), το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις δωρεάν σε 5 εβδομάδες, ή πληρώνοντας 64 ευρώ για να πάρεις πιστοποιητικό. Το Μάιο ξεκινά στην ίδια πλατφόρμα πρόγραμμα για γιατρούς και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη εκπαιδευομένων, ενώ το πανεπιστήμιο του Lancaster προσφέρει σε καθηγητές ξένων γλωσσών, μαθήματα για τη διδασκαλία σε μαθητές με δυσλεξία.

Μπορεί να θέλετε να μάθετε κάτι απλά για το κέφι σας ή για να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Είτε θέλετε να δείτε πώς θα γράψετε καλύτερα το βιογραφικό σας, είτε ψάχνετε συμβουλές διατροφής για σας και την οικογένειά σας, υπάρχουν λύσεις. Όποιο κι αν είναι το πάθος σας, φωτογραφία, κινηματογράφος, πολιτική, ιστορία, ψυχολογία, αρχαιολογία, υπάρχει μια πρόταση για σας.

Το πανεπιστήμιο του Yale ξεκινά στις 30 Απριλίου πρόγραμμα με τίτλο «Η επιστήμη της ευτυχίας» μέσω της πλατφόρμας Coursera. Έξι εβδομάδες μελέτης προκαταλήψεων και προσδοκιών γύρω από το τι μας κάνει ευτυχισμένους, ούτως ώστε να κάνει κανείς πράξη την καλοσύνη, τις υγιεινές συνήθειες, την κοινωνική συνοχή. Λέτε να τα καταφέρει ένα mooc;

Συντάκτης: Μαρία Δίτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr