Μοναξιά ή μοναχικότητα: Πώς τα ξεχωρίζουμε!

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Δύο έννοιες ετυμολογικά συγγενείς μεν, διαφορετικής σημασίας δε. Πολύ συχνά υπάρχει μία σύγχυση ανάμεσά τους και καλό είναι να την ξεδιαλύνουμε, ώστε να μάθουμε να τα ξεχωρίζουμε. Ένας αναγκαίος διαχωρισμός προκειμένου να προβούμε στην ερμηνεία κάποιων σημαντικών παραμέτρων για τη ζωή μας.

Μοναξιά

Η Μοναξιά δεν είναι συνειδητή επιλογή, αλλά απορρέει μέσα από ένα σύνολο αιτιών. Οι αλλαγές είναι συνήθως αυτές που φέρνουν τα πρώτα σημάδια, καθώς άνθρωποι που τις βιώνουν, δε γνωρίζουν πώς να τις διαχειριστούν και αρχίζουν να νιώθουν ένα συναισθηματικό κενό. Ο γάμος, το διαζύγιο, το πένθος, η απώλεια εργασίας, ακόμα και η αλλαγή τόπου είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το αδιέξοδο, ένα αδιέξοδο που αναπτύσσεται βάσει της οπτικής γωνίας που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα γύρω μας. Το αίσθημα αυτό πολλές φορές μπορεί να είναι υπαρκτό ακόμα και όταν περιστοιχιζόμαστε από πλήθος φίλων και συνεργατών. 

Σε περιπτώσεις κατάθλιψης, η βίωση αυτής της κατάστασης έρχεται πιο εύκολα, αφού την εμφάνισή του κάνει η τάση της απομόνωσης από όλους και όλα. Ακόμα, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, ορισμένοι άνθρωποι αγχώνονται με την οικειότητα και τους στενούς διαπροσωπικούς δεσμούς, με αποτέλεσμα να απομακρύνονται μπροστά στο φόβο της απόρριψης.

Μοναχικότητα

Από την άλλη, η μοναχικότητα είναι μία συνειδητή επιλογή και μάλιστα αποδεικνύεται λυτρωτική γι’ αυτόν που επιλέγει τούτη την οδό. Με άλλα λόγια, η μοναχικότητα αποτελεί προϋπόθεση για την ψυχική ισορροπία του ανθρώπου, καθώς μέσω αυτής καθείς απομακρύνεται ευχάριστα από τον κοινωνικό περίγυρο, έχοντας στόχο την αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στον ίδιο του τον εαυτό. Η ψυχή του γαληνεύει, ενώ έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον ίδιο και να τον βελτιώσει όπου εκείνος τυχόν πιστεύει ότι υστερεί. 

Σε αυτό το στάδιο, ερχόμαστε πιο κοντά με τις πραγματικές ανάγκες μας και μας δίνεται η δυνατότητα να κοιταχθούμε κατάματα στον καθρέφτη και να αντιμετωπίσουμε ό, τι πραγματικά μας βασανίζει. Άλλωστε, μόνο αν βελτιστοποιήσουμε τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό, θα είμαστε σε θέση να συνάπτουμε υγιείς σχέσεις και με τους υπολοίπους.

Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, μία συζήτηση με έναν καλό σας φίλο, ίσως φανεί χρήσιμη. Σε διαφορετική περίπτωση, μία συνεδρία με έναν ψυχολόγο θα ήταν πολύ βοηθητική.

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.