Μοναξιά στην τρίτη ηλικία και ίδρυση Υπουργείου

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή

Οι άνθρωποι είναι αλήθεια παρατηρώ πως χάνουμε με τα χρόνια την κοινωνικότητά μας. Πως όμως και που κυρίως οφείλεται αυτό;

Ο ρυθμός της ζωής: Κάποτε άκουσα μία έρευνα που έλεγε πως το 60% των Ιαπώνων ζουν μόνοι τους. Εδώ  μιλάμε για όλες τις ηλικίες. Τρομερό ποσοστό κατά την γνώμη μου. Και αν σκεφτεί κανείς πως η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω από 100 χρόνια μπροστά από εμάς, είναι στα αλήθεια σαν να βλέπει κανείς το μέλλον των παιδιών του.

Πολλαπλές υποχρεώσεις: Όταν όλοι η ενέργειά μας συγκεντρώνεται στη δουλειά, δεν μένει χώρος και χρόνος για κάτι άλλο. Το δυσάρεστο είναι ότι όταν έχεις δουλειά δεν έχεις χρόνο, όταν όμως είσαι άνεργος δεν έχεις λεφτά ούτε διάθεση, οπότε πάλι σπίτι μου σπιτάκι μου.

Ο έγγαμος βίος: Παντρευόμαστε και όλος ο κόσμος μας είναι αυτός πια, χανόμαστε από φίλους, γνωστούς, τα πάντα.

Το ίντερνετ: Μεγάλο κεφάλαιο αντικοινωνικότητας. Πάω μια φορά στην Τράπεζα, γινόταν χαμός φυσικά, οπότε βλέπω έναν όμορφο νεαρό υπάλληλο και τον ρωτάω πως εκτός από το ταμείο θα εξυπηρετηθώ. – Να βγάλετε  e- banking μου λέει. – Δεν θέλω, του απαντώ αυτόματα. Θέλω να έρθω εδώ, να βγω από το σπίτι, να σας δω!

Και οι άλλοι δεν μπορούν: Εκτός από την δική μας ζωή, έχουν και οι άλλοι γύρω μας ζωή. Έχουν ίσως οικογένεια, πολλές ευθύνες. Όλα αυτά συμβάλλουν στις απομάκρυνση όχι τόσο την χιλιομετρική όσο την άλλη την ουσιαστική.

Μεγαλώνουμε: Και αυτό συμβάλλει αρνητικά στην ψυχολογία μας, μα και στην κινητικότητά μας. Όσο η ηλικία μας αυξάνεται, τόσο βαριόμαστε. Πάλι γιορτές, πάλι επισκέψεις, πάλι  τα ίδια και τα ίδια.

Υπουργείο μοναξιάς στη Βρετανία

Έτσι θα καταλήξουμε να στρεφόμαστε στην ίδρυση Υπουργείου, όπως πρόσφατα συνέβη στη Βρετανία. Το  αντικείμενό του είναι η αντιμετώπιση της μοναξιάς.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, διόρισε υπουργό Μοναξιάς για να συνεχίσει το έργο της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, που δολοφονήθηκε από ακροδεξιό εξτρεμιστή το 2016.

Υπουργός  διορίστηκε η Τρέϊσι Κράουτς, η οποία θα παραμείνει και στα καθήκοντα της σαν Υφυπουργός Αθλητισμού και Κοινωνίας των Πολιτών.

Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι η μοναξιά είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που την βιώνουν πάνω από εννέα εκατομμύρια άνθρωποι στη Βρετανία και θέλει να αναλάβουν όλοι δράση, για να αντιμετωπιστεί η μοναξιά των ηλικιωμένων που δεν έχουν κανέναν να τους μιλήσει και να μοιραστούν μαζί του τις σκέψεις τους.

Οι περισσότεροι Βρετανοί, ηλικίας άνω των 75 ετών, ζουν μόνοι τους.  Σύμφωνα με έρευνες περίπου 200.000 ηλικιωμένοι δεν έχουν συνομιλήσει με κάποιον φίλο ή συγγενή τους για τουλάχιστον έναν μήνα. Δεν μπορώ ούτε να το φανταστώ, μα πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι!! Και σε φυλακή να έμεναν θα πέρναγαν καλύτερα. Αλήθεια πως εγκλωβίσαμε έτσι την ζωή μας;

Κάποτε συνάντησα μία ηλικιωμένη γυναίκα, πρέπει να ήταν 85 χρονών. Συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα του Δήμου για εκμάθηση Αγγλικών και είναι αλήθεια πόσο μου έκανε εντύπωση.  Η ενέργειά της ήταν καλύτερη και από την δικιά μου. Ίσως τελικά πρώτα παραιτούμαστε εμείς από την ζωή και μετά αυτή από εμάς. Μπορεί μεγαλώνοντας να χάνουμε πολλές από τις σωματικές μας δυνάμεις, μα έχουμε και τις πνευματικές, τις διανοητικές, τις  επικοινωνιακές και πολλές άλλες δυνάμεις, μα και δυνατότητες να ζήσουμε κάποια πράγματα.

Αν χαιρόμαστε λίγο περισσότερο τη ζωή και την βιώναμε σαν μια μεγάλη γιορτή, σαν μια χαρά που είμαστε εδώ, που υπάρχουμε!

Συντάκτης: Σπυριδούλα Τσομή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr