Μηχάνημα της UNICEF που μετατρέπει τον ιδρώτα σε πόσιμο νερό
Περισσότερα από 780 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο, δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Με αφορμή αυτό το γεγονός, οι υπεύθυνοι της φιλανθρωπικής οργάνωσης της UNICEF, προώθησαν μια συσκευή που μετατρέπει την υγρασία από ιδρωμένα ρούχα σε πόσιμο νερό.
Το συγκεκριμένο μηχάνημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας και προωθήθηκε στα πλαίσια της καμπάνιας για την καταπολέμηση του παγκοσμίου φαινομένου της λειψυδρίας. Η συσκευή γυρίζει και θερμαίνει το νωπό υλικό για την απομάκρυνση του ιδρώτα, και στη συνέχεια περνά τον ατμό μέσα από μια ειδική μεμβράνη που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει μόνο στα μόρια του νερού να περάσουν.
Πρόκειται για 100% πόσιμο νερό και εδώ και λίγο διάστημα που τέθηκε σε εφαρμογή, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι δοκίμασαν να πιουν από την πατέντα «Πιείτε από τον ιδρώτα του άλλου» (“drink other’s sweat”). Μάλιστα, όσοι δοκίμασαν ανέφεραν πως το νερό που ήπιαν είναι πιο καθαρό από το τοπικό νερό βρύσης!
Κατασκευάστηκε από τον σουηδό μηχανικό Andreas Hammar, ο οποίος ανέφερε πως το σημαντικότερο μέρος του μηχανήματος ήταν ένα νέο στοιχείο καθαρισμού του νερού, που δημιουργήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία HVR σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας. Ο ίδιος επεσήμανε, πως χρησιμοποιεί μια μοναδική τεχνική, που ονομάζεται «μεμβράνη αποστάξεως». Η συγκεκριμένη μεμβράνη επιτρέπει να περάσουν μόνο οι υδρατμοί, ενώ συγκρατεί βακτήρια, άλατα, ιστούς υφάσματος και άλλες ουσίες
Το ποσό του νερού που παράγει, εξαρτάται από το πόσο ιδρωμένο είναι το ρούχο. Συνήθως ένα ιδρωμένο μπλουζάκι παράγει 10ml. πόσιμου νερού. Η συσκευή παρουσιάστηκε στο Gothia Cup, το μεγαλύτερο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου νέων. Για την καλύτερη προώθηση της συσκευής, τοπικοί παράγοντες φρόντισαν να τοποθετήσουν κοντά της ποδήλατα, για να εξασκούνται και να ιδρώνουν περισσότερο οι εθελοντές.
Το μηχάνημα δεν αναμένεται να βγει στην αγορά σε μαζική παραγωγή. Οι υπεύθυνοι ανέφεραν πως υπάρχουν αρκετά καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας όπως για παράδειγμα τα χάπια καθαρισμού του νερού.