Στην πρώτη εκπομπή του Believe in You η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Εύη Ξυραφά μας μιλά για την επικοινωνία μέσα στο …
Μήπως βρήκες πάλι τον λάθος άνθρωπο για να αγαπήσεις;
Είτε πολυγαμικό είτε μονογαμικό ον, ένα είναι το σίγουρο: Ο άνθρωπος αφιερώνει πολύ χρόνο από τη ζωή του στις ερωτικές του σχέσεις. Κατ’ αρχάς για να βρει ένα σύντροφο και αφού τον βρει, να επικοινωνήσει με σκοπό να αντέξει η σχέση στο πέρασμα του χρόνου. Καθόλου άδικα, αφού μία σχέση μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να λάμψει από ευτυχία. Και ο άνθρωπος έχει συνδέσει την ευτυχία με την σχέση, γεγονός που τον κάνει να φοβάται να μείνει μόνος και να συμβιβάζεται με άτομα που μπορούν να του προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας, χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του. Έτσι καταλήγει με τον άνθρωπο που έχει και όχι με αυτόν που του αξίζει.
Λάθος άνθρωπος δεν σημαίνει απαραίτητα ένα άξεστο καθίκι που πλήγωσε τον ψυχισμό μας. Λάθος άνθρωπος είναι εκείνος που μαζί προσπαθείτε για την επιβίωση και όχι την ευημερία της σχέσης. Όχι πως είναι εύκολο στις σύγχρονες κοινωνίες να καταφέρει να επιβιώσει μία σχέση, αλλά είναι αυτό το ζητούμενο; Σίγουρα όχι, κανείς δεν θέλει να συμβιβαστεί με κάτι λιγότερο από αυτό που θεωρεί ότι του αξίζει.
Το πρόβλημα των συγκρίσεων
Οπότε εύλογα, διαπιστώνει κανείς ότι όταν αμφισβητείς τη φύση της σχέσης σου, κάτι δεν πάει καλά. Έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται αν θα μπορούσες και καλύτερα; Και αν θεωρείς ότι μπορείς καλύτερα, έχεις ποτέ εντοπίσει κάποιον/α που βρίσκεις πιο ενδιαφέρων ή έξυπνο ή πιο αστείο από την τωρινή σου σχέση; Μήπως ο σύντροφος σου ωχριά σε σύγκριση με όποιον σε ελκύει εκεί έξω;
Η αντίληψη που έχεις για τους συντρόφους που θα μπορούσες να είχες, αντικατοπτρίζει την ποιότητα των εναλλακτικών σου, σύμφωνα με ερευνητές. Οι ψυχολόγοι μετρούν την ποιότητα των εναλλακτικών επιλογών που θεωρείτε ότι έχετε, αξιολογώντας παράλληλα τις απαντήσεις που δίνετε, οι οποίες μπορεί να είναι: «Αν δεν είχα σχέση, θα έβρισκα σίγουρα κάποιον εξίσου γοητευτικό».
Πιθανώς θα σκεφτείτε «Πού είναι το κακό να έχει κανείς αυτοπεποίθηση, ίσα-ίσα». Η αυτοπεποίθηση από μόνη της είναι θεμιτή, αλλά αν εξετάζετε τις εναλλακτικές επιλογές σας και μπαίνετε σε διαδικασία σύγκρισης είναι πολύ πιθανό η σχέση σαν να βρίσκεται σε τέλμα. Αυτές οι σκέψεις προδίδουν ότι έχετε μπει ήδη στην εποχή ζευγαρώματος με κάποιο καινούριο άτομο και είναι πολύ πιο πιθανό να απατήσετε τον τωρινό σύντροφό σας.
Ιδανική σχέση θα ήταν αυτή όπου δεν αναρωτιέστε καν αν θα μπορούσατε να βρείτε κάτι καλύτερο, πόσο μάλλον να το εντοπίσετε κιόλας. Μία σχέση όπου πιστεύετε ότι έχετε τον καταλληλότερο άνθρωπο δίπλα σας και πιστεύει και εκείνος το ίδιο για εσάς.
______________________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράγματα που τα ζευγάρια πρέπει να ξέρουν για τις σχέσεις
______________________
Υπάρχει ανάγκη για αυτοβελτίωση;
Επιστρέφοντας στα οφέλη που μας προσφέρει μία σχέση, πέραν της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, είναι και η αυτή η έμφυτη ανάγκη που ξαφνικά γεννιέται μέσα σου, αυτή του να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Οι ερευνητές αναφέρονται σε αυτήν την εμπειρία με τον όρο αυτό-επέκταση. Είναι μια πηγαία επιθυμία που σου προκαλεί ο σύντροφός σου για την προσωπική σας εξέλιξη. Πιθανότατα το έχετε βιώσει, είναι ένα συναίσθημα που έχει να κάνει και με τους δυο σας, θέλετε να γίνετε καλύτεροι, όχι για τους εαυτούς σας, αλλά για τη σχέση σας. Ξαφνικά θέλετε να βελτιώσετε μία δεξιότητά σας, αρχίζετε να διαβάζετε εφημερίδες ή ξεκινάτε κάποιο άθλημα. Η σχέση με το σωστό άνθρωπο μοιραία βγάζει προς τα έξω την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Ίσως γιατί νιώθουμε καλύτερα και θέλουμε να κρατάμε ασίγαστο τον ενθουσιασμό του συντρόφου μας για το πρόσωπό μας.
Ποιος ξέρει καλύτερα;
Επικρατεί η άποψη ότι κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι είναι καλύτερο για ένα ζευγάρι, από το ίδιο το ζευγάρι. Ωστόσο, η επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαίωσει –λίγο- την Ελληνίδα μάνα, η οποία ξέρει καλύτερα από το ζευγάρι.
Οι ερευνητές ζήτησαν από ανθρώπους που βρίσκονταν σε σχέση να προβλέψουν τη διάρκεια της σχέσης τους. Έπειτα συνέκριναν τις απαντήσεις με αυτές των φίλων τους και της μητέρας τους. Οι εμπλεκόμενοι της σχέσης φάνηκαν πολύ αισιόδοξοι, προβλέποντας δύο με τρεις φορές περισσότερη διάρκεια από τους φίλους και τη μητέρα. Επιπλέον, αξιολόγησαν τη σχέση τους με μεγαλύτερο βαθμό από τους κοντινούς τους ανθρώπους.
Το ενδιαφέρον κομμάτι της έρευνας ήταν ότι οι γονείς μπορούσαν να εντοπίσουν τα ψεγάδια της σχέσης πιο εύκολα –ίσως λόγω εμπειρίας- και οι φίλοι ήταν αρκετά ακριβείς στην πρόβλεψή τους. Ωστόσο, ενώ το ζευγάρι έπεφτε περισσότερο από όλους έξω, στην ερώτηση του πόσο σίγουροι ήταν για την απάντηση τους, απαντούσαν περισσότερο από ότι οι φίλοι και η οικογένεια.
Την επόμενη φορά που θα σου πει η μητέρα σου ότι εκείνη ξέρει καλύτερα πού πάει αυτή η σχέση, δέξου το σαν τροφή για σκέψη.
Πηγή: in2life.gr