Μήπως έχεις τροφική δυσανεξία; Αντιμετώπισε τον εχθρό σου!
Είναι γνωστό ότι τα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις στο σώμα. Αυτές μπορεί να είναι εμφανείς στο δέρμα, όπως κνίδωση, εξανθήματα, φαγούρα ή οιδήματα, στο έντερο, όπως παλινδρόμηση, εμετός, πόνοι στην κοιλιά, διάρροια και δυσκοιλιότητα, στην αναπνοή, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή σφίξιμο στο στήθος ή ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας. Μάθε τα πάντα για την τροφική δυσανεξία, διαχώρισέ την από την τροφική αλλεργία και γνώρισε ορισμένες μεθόδους, τεστ δυσανεξίας, για την προστασία σου από τα εχθρικά φαγητά.
Τι είναι η τροφική δυσανεξία;
Με απλά λόγια, ένα στάδιο πριν την τροφική αλλεργία, τροφική δυσανεξία (μη ανεκτικότητα τροφίμων) είναι η αντίδραση του οργανισμού σε ένα χημικό ή τοξικό ερέθισμα, το οποίο προκαλείται με την κατανάλωση κάποιας τροφής ή συστατικού της. Ειδικότερα, υπάρχει αδυναμία ως προς την κατανάλωση, απορρόφηση, αφομοίωση και μεταβολισμό αυτής της τροφής από τον οργανισμό μας. Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση διάφορων αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού για να αντιμετωπίσει την τροφή αυτή, την οποία ο οργανισμός θεωρεί εχθρική.
Σε ποιες τροφές συνήθως εμφανίζεται η τροφική δυσανεξία;
- Η δυσανεξία εμφανίζεται κυρίως στη λακτόζη ως αποτέλεσμα του οργανισμού που δεν παράγει επαρκή λακτάση για να διασπάσει τη λακτόζη στο γάλα.
- Άλλες συχνές δυσανεξίες εντοπίζονται στη φρουκτόζη ως αποτέλεσμα της δυσκολίας του οργανισμού να χωνέψει φρούτα και λαχανικά.
- Στη μαγιά, όπου κάποιος δεν μπορεί να καταναλώσει για παράδειγμα ψωμί.
- Στη γλουτένη, όπου εμπεριέχεται σε ζυμαρικά, ρύζι και δημητριακά.
Διαφορές τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας
Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύουν ότι έχουν μια τροφική αλλεργία ή δυσανεξία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια κατά 20%, λένε οι ειδικοί. Πόσοι, όμως, έχουν πραγματικά;
Οι δύο αυτές καταστάσεις συχνά συγχέονται, επισημαίνει ο Δρ Robbie Foy, καθηγητής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Leeds. Η τροφική αλλεργία είναι μια σοβαρή, συχνά απειλητική για τη ζωή αντίδραση σε μια συγκεκριμένη τροφή που εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η τροφική δυσανεξία είναι συνήθως μία καθυστερημένη αλλεργική αντίδραση σε διάφορα διατροφικά συστατικά που μπορεί να βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις τροφές που καταναλώνουμε, με συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είτε μετά από μερικές ώρες είτε μετά από μερικές ημέρες από την κατανάλωση τους.
Τεστ διατροφικής δυσανεξίας
Προτού κανείς προχωρήσει σε κάποιο τεστ διατροφικής δυσανεξίας σωστή επιλογή αποτελεί η αντιμετώπιση της τροφικής δυσανεξίας μέσα από τον εντοπισμό και κατόπιν της αποχής της κατανάλωσης της υπεύθυνης τροφής. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις όπου είναι δύσκολο να ανιχνευθεί με αποτέλεσμα η λύση να ανάγεται στα τεστ τροφικής δυσανεξίας. Τα δημοφιλέστερα από αυτά είναι:
- Το Cytotoxic test ή αλλιώς κυτταροτοξικό τεστ. Με το συγκεκριμένο τεστ ελέγχονται όλες οι βασικές τροφές που περιέχονται στη συνήθη καθημερινή διατροφή: Δημητριακά, κρέατα, γαλακτοκομικά, αυγά, έλαια, φρούτα, λαχανικά, αφεψήματα, μπαχαρικά, ψάρια κλπ. Είναι το μόνο που γίνεται από μικροβιολόγους με τη λήψη μικρής ποσότητας αίματος και ελέγχει άμεσα 51 τροφές. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης προκύπτουν μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου και καταγράφεται ο βαθμός αντίδρασης του οργανισμού στην κάθε ουσία. Θεωρείται από πολλούς ειδικούς του χώρου ως το πιο αξιόπιστο.
- To Goldentest (Food Detective). Το εν λόγω τεστ θεωρείται αξιόπιστο, αφού έχει ελεγχθεί από εκτεταμένη επιστημονική έρευνα παγκοσμίως. Βασίζεται στην κλινικά αποδεδειγμένη μέθοδο ELISA (Enzyme-Linked Immunosorbent Assay). Πιο ειδικά, ελέγχει τα αντισώματα IgG σε 90 τροφές, τα αποτελέσματα είναι άμεσα και αξιόπιστα, σε 40 μόλις λεπτά.
- Το Alcat Test. Το τεστ αυτό αποτελεί μία μέθοδο εντοπισμού τροφικής δυσανεξίας και περιλαμβάνει αιματολογικές αναλύσεις. Ελέγχονται περίπου 100 τροφές αντιπροσωπευτικές της ελληνικής αγοράς. Οι τροφές εξετάζονται στην πρωτογενή τους μορφή ώστε να περιλαμβάνονται και τα άμεσα παράγωγα αυτών. Στην ουσία, λοιπόν, καλύπτεται υπερδιπλάσιος αριθμός τροφών.
- To Nutritest: Το τεστ αυτό πραγματοποιείται μέσω ηλεκτροδίων της βιοηλεκτρικής κατάστασης των διαφόρων σημείων του βελονισμού (κλασικών μεσημβρινών), που ανακαλύφθηκαν και έχουν περιγραφεί από τους Κινέζους. Ουσιαστικά, η μέθοδος αποτελεί ένα αναλυτικό τεστ με αποτελέσματα για 180 τροφές.
- To Τεστ Δυσανεξίας από τη Vitascan: Μπορεί να υποδείξει φαρμακευτικές, μεταβολικές και γαστρεντερικές αντιδράσεις κλπ σε τρόφιμα ή συστατικά τροφίμων. Δεν εξετάζει ψυχολογικές αντιδράσεις ούτε τροφικές ασθένειες τα οποία θα πρέπει να διαγνώσκονται από την αντίστοιχης ειδικότητας Γιατρούς. Με το Τεστ Δυσανεξίας της Vitascan μαθαίνετε ποιές τροφές μεταβολίζει ευκολότερα ή δυσκολότερα ο οργανισμός σας, εξετάζοντας πάνω από 400 τροφές και ποτά.
Μετά τη λήψη των αποτελεσμάτων καθορίζεται από τον ειδικό το προφίλ του ατόμου και συστήνεται η αποχή κατανάλωσης των τροφών με μεγάλο βαθμό δυσανεξίας και η σταδιακή επανένταξή τους μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, τα τεστ διατροφικής δυσανεξίας μπορούν να αποκαλύψουν τις τροφές που επηρεάζουν τον μεταβολισμό μας και γενικά δεν ταιριάζουν στον οργανισμό μας, άρα θα πρέπει να τις αποφεύγουμε.