Μήπως έφτασε η ώρα της συγκατοίκησης; Συμβουλές και τι να προσέξετε

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα

Έχετε διανύσει με το έτερόν σας ήμισυ ένα σεβαστό διάστημα της συντροφικής περιόδου και έφτασε η στιγμή να μιλήσετε για το φλέγον ζήτημα που ονομάζεται «συγκατοίκηση»; Τότε αυτό το άρθρο είναι για εσάς!

Η απόφαση συμπόρευσης με τον άνθρωπό μας σε ένα κοινό σπίτι αποτελεί ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα σε μία σχέση. Συμπόρευση θα πει την άτυπη επισημοποίηση του δεσμού σας, η οποία προμηνύει τις σοβαρές προθέσεις του ζευγαριού για έναν, ενδεχομένως, ολόκληρο κοινό βίο. 

Η συγκατοίκηση πρωτίστως, όμως, συνιστά αυτή την πολυδαίδαλη δοκιμασία, προτού επιβεβαιωθείτε για το επόμενο σχέδιο! Για να υπάρξει, λοιπόν, υγιής συμβίωση ανάμεσά σας χρειάζεται να δώσετε τη βαρύνουσα προσοχή σε ορισμένα ζητήματα:

Να είστε ειλικρινείς

Το παν για τα γερά θεμέλια μίας συντροφικής σχέσης είναι η ύπαρξη ανοικτής επικοινωνίας. Στα πλαίσια αυτής καλό είναι να συζητάτε εξαρχής για οτιδήποτε σας προβληματίζει και θεωρείτε πως είναι απαραίτητο να τεθεί επί τάπητος άμεσα, προτού είναι αργά. Με αυτόν τον τρόπο θα είστε σε θέση να έχετε εκ των προτέρων επίγνωση των πραγμάτων για το καθετί που συμβαίνει εντός σχέσεως και έτσι θα μπορείτε να συντονιστείτε καλύτερα για την αρμονική έκβαση της κατάστασης.

Ελευθερία χώρου και χρόνου

Η κοινή συμβίωση δε συνεπάγεται την έλλειψη προσωπικού χώρου και χρόνου, αντιθέτως η προσωπική μας ‘’ανάσα’’ είναι κάτι το οποίο καθίσταται αναγκαίο να διατηρείται πάντα και παντού. Χόμπι, κοινωνικές δραστηριότητες, σε ομαδικό επίπεδο, αλλά και ατομικό, καλό είναι να συνεχίζονται και μετά το βήμα της συγκατοίκησης, διαφορετικά οι συνθήκες ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιζήμιες για το ζευγάρι. 

Ευθύνες και υποχρεώσεις

Για την ομαλή διαβίωση βασικός παράγοντας συνιστά ο διαμοιρασμός ευθυνών και υποχρεώσεων. Η κοινή συνεισφορά στις οικιακές εργασίες με μία δίκαιη κατανομή των απαιτούμενων υποχρεώσεων μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην ύπαρξη ισορροπίας, καθώς θα προάγεται ένα κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας. 

Οικονομικοί διαμοιρασμοί

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» λέει και το ρητό. Συζητήστε και δημιουργήστε από κοινού ένα οικονομικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα διαμοιράζεστε επαρκώς τα έξοδα του σπιτιού, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση σε κάποιον από τους δύο. Να είστε καθαροί με τις συναλλαγές σας, ώστε να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις μεταξύ σας. 

Να συμβιβάζεστε 

Για να είναι μία σχέση στέρεη χρειάζονται και οι ανάλογες υποχωρήσεις. Να συμβιβάζεστε και να κάνετε αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε με αυτόν τον τρόπο να δείχνετε το ενδιαφέρον και το σεβασμό σας και προς το πρόσωπο του δικού σας ανθρώπου. Είναι σημαντικό να ξέρει πως τον υπολογίζετε και τον νοιάζεστε. 

Ποιοτικός χρόνος

Πολλές φορές τα ζευγάρια έχουν την εντύπωση πως και μόνο η καθημερινή συνύπαρξη στον ίδιο χώρο με το ταίρι τους είναι επαρκής. Η αλήθεια, όμως, είναι πως η ρουτίνα της καθημερινότητας έχει τη δυνατότητα να καταβάλει ανεπανόρθωτα έναν ερωτικό δεσμό. Γι’ αυτό προτείνεται να δίνεται προτεραιότητα πάντοτε στον ποιοτικό χρόνο που πρέπει να περνάει το ζευγάρι ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα ραντεβού, οι ποικίλες δραστηριότητες, ακόμα και μία ταινία με πίτσα στο σπίτι αποτελούν μερικές από τις ιδέες που μπορούν να κρατήσουν ζωντανή την ερωτική σπίθα.

Να επιλύετε τις διαφορές σας ειρηνικά

Η ύπαρξη διαφωνιών είναι μία αναπόφευκτη κατάσταση για κάθε είδους σχέση, το κλειδί ωστόσο σε όλο αυτό συνιστά η υγιής επικοινωνία. Να επιλύετε την όποια σύγκρουση με συζήτηση και αλληλοκατανόηση, διαφορετικά τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και θα διογκώνετε με απώτερη συνέπεια τις ολέθριες επιπτώσεις για το δεσμό σας.

Συντάκτης: Μαρία Τατιάνα Πινακούλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.