Μην το αφήνεις να σε «τρώει»…

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου

Σύμφωνα με τον Αμερικανό συγγραφέα Peter De Vries “Η λαιμαργία είναι μια συναισθηματική διέξοδος, ένα σημάδι ότι κάτι μας κατατρώει”. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της  όρεξής μας και των  συναισθημάτων μας;  Αν ναι, πότε και πώς γίνεται αυτή αντιληπτή;

Η πρώτη επαφή!

Συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να μη μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια εάν δε φάμε το γλυκό ή το αλμυρό εκείνο σνακ που μας καρφώθηκε στο μυαλό. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ίσως μαλώσαμε με κάποιον, ίσως μάθαμε κάτι δυσάρεστο ή γίναμε μάρτυρες μιας άσχημης κατάστασης. Αν δεν καταφύγουμε σε αυτή την «λύση» δεν πρόκειται να κλείσουμε μάτι κι έτσι αργά ή γρήγορα υποκύπτουμε. Αυτό είναι κάτι που εντοπίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ενίοτε παρατηρείται αύξηση τόσο στη συχνότητα, όσο και στην ποιότητα και την ποσότητα, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο, από τον οποίο δύσκολα μπορούμε να ξεφύγουμε. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν σχετίζουμε με τίποτα την τάση μας αυτή με την εκάστοτε συναισθηματική μας κατάσταση, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα ζήτημα αύξησης της όρεξής  μας.

Τί μας συμβαίνει;

Η κατάσταση κατά την οποία καταναλώνουμε φαγητό, όχι εξαιτίας της βιολογικής μας ανάγκης, αλλά ως συνέπεια συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων (θλίψη, ανία, άγχος, θυμός), ονομάζεται Συναισθηματική Υπερφαγία. Αν και είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε αυτήν, αν παρατηρήσουμε τα «σημάδια» με προσοχή, θα μπορέσουμε και να την αντιμετωπίσουμε.

  • Αρχικά νιώθουμε έντονα την ανάγκη να φάμε ακατάπαυστα (στρεφόμαστε συνηθέστερα στην κατηγορία των λεγόμενων junk food όπως γλυκά, πατατάκια κλπ) κι αυτό είναι κάτι που προκύπτει ξαφνικά, ακόμα κι αν νωρίτερα έχουμε ήδη φάει κάτι.
  • Το αίσθημα του κορεσμού σπάνια επέρχεται και αυτό που σίγουρα ακολουθεί είναι το αίσθημα της ενοχής ή της αποστροφής προς τον εαυτό μας (αύξηση σωματικού βάρους, τεχνητή πρόκληση εμετού, ψυχικές νόσοι όπως η βουλιμία κλπ). Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει, σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, είναι πως προσπαθούμε μέσω της κατανάλωσης διαφόρων τροφών, ανθυγιεινών ως επί το πλείστον, να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά κι όσο αποτυγχάνουμε τόσο πιο έντονο γίνεται αυτό το συναίσθημα.

Τρόποι αντιμετώπισης

Εφόσον δείξουμε την απαιτούμενη προσοχή στα «σημάδια» που προαναφέραμε κι αντιληφθούμε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο όχι μόνο δεν διαφεύγουμε των προβλημάτων μας, αλλά δημιουργούμε και παραπάνω, επιβαρύνοντας το σώμα μας και την ψυχή μας, υπάρχουν πράγματα που σταδιακά θα μας ανακουφίσουν και θα μας απαλλάξουν στο τέλος και από αυτόν τον αέναο φαύλο κύκλο της Συναισθηματικής Υπερφαγίας. Οι ειδικοί συστήνουν:

  • Εντοπίστε και περιορίστε τα «απαγορευμένα» τρόφιμα στο σπίτι σας. Αν γνωρίζετε συγκεκριμένα τρόφιμα ή σνακ στα οποία υποκύπτετε κάθε φορά, φροντίστε να μην τα έχετε άμεσα διαθέσιμα και δη σε μεγάλες ποσότητες. Ο πειρασμός είναι όσο μεγάλος του επιτρέπουμε εμείς!
  • Καταγράψτε τί σας συμβαίνει, με τι συχνότητα, τί ακολουθεί, τί προηγείται και τί συναισθήματα διαδέχονται των παραπάνω. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και εντοπίσετε την κατάσταση στην οποία περιέρχεστε και τα αίτια αυτής (κάτι που μετέπειτα θα σας βοηθήσει να κινηθείτε στοχευμένα και να καταστρώσετε έτσι το «σχέδιο δράσης»
  • Ξεκινήστε δραστηριότητες (όπως διάβασμα, βόλτες με φίλους, διάφορα χόμπυ) κι εντάξτε στο πρόγραμμά σας την γυμναστική. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα απασχοληθείτε δημιουργικά, θα αυξήσετε ενδεχομένως τις γνώσεις σας, θα απαλλαγείτε από μεγάλο μέρος του άγχους και θα συμβάλετε τα μέγιστα στην διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης
  • Μην αφήνετε μεγάλα διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας και κυρίως μην υποβάλετε τον οργανισμό σας σε σοκ απέχοντας ώρες από την λήψη τροφής, καθώς αυτό οδηγεί σε έντονα διατροφικά ξεσπάσματα και αύξηση του σωματικού μας βάρους και του λιπώδους ιστού.
  • Σε περίπτωση που θεωρήσετε πως δε μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε όλο αυτό μόνοι σας, μη διστάσετε λεπτό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού. Θα σας προτείνει τεχνικές και θα σας δείξει μία διαφορετική οπτική αντιμετώπισης τόσο του συγκεκριμένου ζητήματος, όσο και των γενικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζετε και που πιθανώς θεωρούνται αίτια εκδήλωσης της Συναισθηματικής Υπερφαγίας.

Μέτρον άριστον!

Σπάστε αυτόν τον ατέρμονο κύκλο και μην αφήνετε τίποτα να σας «τρώει». Σε κάθε πρόβλημα αντιστοιχεί μία τουλάχιστον λύση κι αυτή επέρχεται πιο εύκολα αν συγκεκριμενοποιήσουμε τί μας συμβαίνει. Όπως σοφά λένε οι Κινέζοι «Να τρως λιγότερο και να γεύεσαι περισσότερο»!

Συντάκτης: Ιωάννα Καλεμίδου,

Influence:

Μαζί θα περιηγηθούμε στον απύθμενο κόσμο της ψυχολογίας κι όσων παραπλεύρως μας/με απασχολούν και θα προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και να τα κατανοήσουμε…