Μην πίνεις ζεστό νερό

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Εάν επισκεφτείτε σύντομα την Κίνα ή υπάρχει περίπτωση να πέσει στα χέρια σας κάποιο κινέζικο εμφιαλωμένο μπουκαλάκι νερό, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το ακόλουθο άρθρο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διεξήγαγαν μελέτη για το εμφιαλωμένο νερό της Κίνας και προειδοποιούν να μην πιείτε το υγρό αν το έχετε αφήσει σε ζεστό μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προσοχή. Δεν φταίει το νερό, αλλά το ίδιο το υλικό. Τα πλαστικά μπουκάλια νερού γίνονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο. Όταν θερμαίνεται το υλικό απελευθερώνει αντιμόνιο και δισφαινόλη Α, που κοινώς αποκαλείται ΒΡΑ.

Ενώ η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων έχει πει ότι η χημική ένωση BPA δεν είναι ανησυχητική σε χαμηλά επίπεδα που βρέθηκε σε ποτά, συνεχίζει να μελετά τις επιπτώσεις της χημικής ουσίας. Ορισμένοι ειδικοί από τον χώρο της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Mayo Clinic, λένε ότι η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Και το αντιμόνιο θεωρείται καρκινογόνο από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο, μέρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η καθηγήτρια Lena Ma, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας, μελέτησε τις χημικές ουσίες που απελευθερώνονται σε 16 μάρκες εμφιαλωμένου νερού στους 70 βαθμούς κελσίου για τέσσερις εβδομάδες. Από τις 16 μάρκες μόνο μία υπερέβη το πρότυπο EPA για το αντιμόνιο και το BPA. Με βάση τη μελέτη, η αποθήκευση σε υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να μην είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, σημείωσε η Ma. Αλλά τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να γνωρίσουμε αν οι υπόλοιπες μάρκες είναι ασφαλείς.

Η εν λόγω μελέτη διαπίστωσε ότι, καθώς οι φιάλες θερμαίνονται κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, τα επίπεδα αντιμονίου και BPA αυξάνονται.

Δεν πρέπει, λοιπόν, να αποθηκεύσετε το νερό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα ζεστό γκαράζ για εβδομάδες ή στο αυτοκίνητό σας όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όσον αφορά τους Κινέζους έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στο νερό της βρύσης τους, και κάποιοι αφήνουν το εμφιαλωμένο νερό στο αυτοκίνητό τους για εβδομάδες. Η Κίνα κατανάλωσε 9,6 δισεκατομμύρια γαλόνια εμφιαλωμένου νερού το 2011, καθιστώντας την ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη αγορά του αγαθού.

Συγκριτικά, οι Αμερικανοί έπιναν 9,1 δισεκατομμύρια γαλόνια του εμφιαλωμένου νερού το εν λόγω έτος, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού. Ενώ οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν αποθηκεύουν το εμφιαλωμένο νερό στα αυτοκίνητά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά το διατηρούν εκεί για μία ημέρα ή δύο. Η σπάνια κατανάλωση ζεστού νερού δεν είναι επικίνδυνη, αλλά η τακτική θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Και δεν είναι μόνο τα δοχεία που φιλοξενούν το νερό που πρέπει να μελετηθούν. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άλλα ποτά που συσκευάζονται με τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο πλαστικό, όπως το γάλα, ο καφές και ο όξινος χυμός. «Εξετάσαμε μόνο το καθαρό νερό. Τα υπόλοιπα είναι μία άλλη ιστορία» σημείωσε η ερευνήτρια.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…