Μην αφήνεις τα συναισθήματα του φόβου να σε περιορίζουν!

Συντάκτης: Γεωργία Καλαφάτη

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να αφήνουμε τον φόβο μας να μας κρατάει πίσω σε πολλά πράγματα στην ζωή μας. Δεν μας αφήνει να εξελιχθούμε κάνοντας βήματα μπροστά, παρά μόνο πίσω. Είναι δυνατό να αποβάλλουμε αυτό το συναίσθημα που μας φθείρει και υπάρχει μέσα μας για χρόνια;

Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα αρκετά καθημερινό, συνήθως αρνητικό για την ζωή μας, που προκαλείται από ένα πραγματικό ή πλασματικό κίνδυνο ή απειλή. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανθούμε φόβο όταν ο κίνδυνος είναι μπροστά μας και είναι πραγματικός. Όμως, όσον αφορά την απειλή που στο μυαλό μας φαντάζει αληθινή, είναι στο χέρι μας κατά πόσο θα την αφήσουμε να υπάρχει στις σκέψεις μας, αφού όσο διατηρείται, τόσο μας κρατάει πίσω.

Αυτό το συναίσθημα δεν μας επιτρέπει να δούμε τα πραγματικά μας «θέλω» και τις ανάγκες μας και μας αποπροσανατολίζει από τους αληθινούς μας στόχους. Όπως αναφέρει η Judy Blume, αμερικανίδα συγγραφέας: «κάθε ένας από εμάς πρέπει να αντιμετωπίζει τους φόβους του, πρέπει να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο μαζί τους». Το πως θα τους διαχειριζόμαστε, θα καθορίσει που πηγαίνουμε στην υπόλοιπη ζωή μας. Και στο τέλος θέτει το εξής ερώτημα: «θέλεις να βιώσεις την περιπέτεια ή απλά να περιορίζεσαι από τον φόβο της;»

Πολλές φορές θέλοντας να κάνουμε πράγματα που είναι έξω από την ασφαλή μας ζώνη, κάτι μας κρατάει πίσω, ώστε να μην τα πραγματοποιήσουμε. Σε αυτό οφείλεται σίγουρα το μυαλό μας και οι χιλιάδες αρνητικές σκέψεις που αναπαράγουμε με την πεποίθηση ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν τις προκαλούμε εσκεμμένα, ούτε με την θέληση μας αλλά κατά κάποιο τρόπο ο φόβος του να μην πάθουμε κάτι κακό ή να μην πούμε κάτι λάθος ή να μην φερθούμε σωστά σε μια περίσταση, δείχνει πως από την αρχή κάνουμε κακοπροαίρετες σκέψεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η κατά μέτωπο επίθεση στα προβλήματα ως αντίδοτο στην αρνητικότητα


Εφόσον, λοιπόν, το μυαλό δεν μας αφήνει να ζήσουμε τις εμπειρίες που θέλουμε τουλάχιστον μας απομένει το σώμα. Και τι εννοώ με αυτό; Άφησε το σώμα να σε πάει εκεί που θέλει και κράτα τον φόβο έξω από αυτό. Προχώρα μέχρι να φτάσεις εκεί που επιθυμείς δίχως σκέψεις και αρνητισμούς.

Συνήθως, το μυαλό και το σώμα μας δεν πάνε παράλληλα. Όμως, δική σου επιλογή είναι το πως θα το διαχειριστείς. Ή θα πας κόντρα στις σκέψεις σου ή στα θέλω σου. Πριν πάρεις την απόφαση, να έχεις ως δεδομένο ότι στις σκέψεις ανήκει ο φόβος, οπότε είναι πιθανό να δειλιάσεις, ενώ οι επιθυμίες σου είναι αυτό το οποίο αναζητάς για να αποκτήσεις τις εμπειρίες που έχεις ανάγκη.

Συντάκτης: Γεωργία Καλαφάτη,

Influence:

Γεννήθηκα το 1998 στην Αθήνα και είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο…