Μιλώντας για το σεξ με το παιδί μου
Καθημερινά ακούμε για παραβιάσεις σεξουαλικής φύσης σε παιδιά. Και πόσα ακόμα δεν θα ακουστούν ποτέ ή ψελλίζοντας τις ομολογούμε χρόνια πολλά αργότερα. Αποτελούν συχνά οικογενειακά μυστικά πολύ καλά κρυμμένα. Ένας ρόλος λοιπόν των γονιών είναι να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Η σεξουαλική αγωγή περιλαμβάνει την σεξουαλική ενημέρωση και πρόληψη όσον αφορά την υγεία του παιδιού, σωματική και ψυχική προωθώντας υγιείς σεξουαλικές σχέσεις σαν ενήλικες, αλλά και την προστασία του από πιθανές παραβιάσεις. Σε αυτό το άρθρο θα μείνουμε στην ενημέρωση σε πρώτη φάση όσον αφορά το σεξ.
Συνήθως τα παιδιά το ξεκινούν αυτό με τις δικές τους απορίες για το σώμα τους και το σώμα των άλλων.
- Το ενδιαφέρον κι ευχαρίστηση έρχεται από τη στιγμή της γέννησης. Το παιδί αγγίζει τα πάντα προσπαθώντας να σχηματίσει μία νοητική εικόνα για τα πράγματα γύρω του και φυσικά και το σώμα του. Αγγίζοντας τυχαία πολλές φορές τα γεννητικά του όργανα ή ακόμα όταν το αλλάζουν οι γονείς του, ανακαλύπτει και αισθάνεται ευχάριστα συναισθήματα.
- Γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια το παιδί ανακαλύπτει πιο έντονα το σώμα του κι αρχίζει να εντοπίζει ομοιότητες και διαφορές στα σώματα των άλλων σε σχέση με το φύλο και την ηλικία. Τότε ξεκινούν τα ερωτήματα σχετικά με το πώς έρχονται τα μωρά κτλ. Συνήθως το ερέθισμα έρχεται από μία εγκυμοσύνη στο κοντινό του περιβάλλον ή και της μητέρας.
- Η στάση των γονιών απέναντι στα βασικά ερωτήματα της ύπαρξής μας έχει να κάνει με τον τρόπο που οι ίδιοι ενημερωθήκαμε σαν παιδιά και βιώνουμε το σεξ. Πολλοί νιώθουμε αμήχανα, άλλοι τρέχουμε να προμηθευτούμε εγχειρίδια μην πούμε κάτι λάθος, κι άλλοι ενοχλημένοι ή και ένοχοι για αυτό που δεν πήραμε σαν παιδιά και πώς τώρα θα το δώσουμε, ανίκανοι να το δώσουμε, στα δικά μας αγγελούδια. Ο τρόπος που μιλάμε σε αυτή την ηλικία και η αθωότητα των παιδιών αλλά και η έντονη περιέργεια τους για την ανακάλυψη της αλήθειας, μπορούν κάλλιστα να φέρουν σε δύσκολη θέση έναν γονιό που ο ίδιος αισθάνεται δύσκολα με τη δική του σεξουαλικότητα. Αντιλαμβανόμενοι ότι τα ερωτήματα αυτά δεν αφορούν τη σεξουαλικότητα του γονιού αλλά την ανάγκη απάντησης στο βασικό ερώτημα της ύπαρξης του ανθρώπου, ένας γονιός μπορεί να μπει και να απαντήσει με θετικό τρόπο στη συζήτηση αυτή.
- Συμβουλεύω να μιλάμε για το σεξ αρκετά νωρίς καθώς μιλάμε για το σώμα μας σε πρώτη φάση, καθώς και τα γεννητικά μας όργανα ανήκουν στο σώμα μας. Μιλάμε στα παιδιά για το πώς να φροντίζουν την υγιεινή τους, για το πώς αυτά είναι διαφορετικά ανάμεσα στα δύο φύλα. Τονίζουμε πώς αυτά είναι προσωπικά μέρη. Μιλάμε για το πώς να προστατεύουν το σώμα τους και την ιδιωτικότητα τους. Εδώ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και εικονογραφημένα βιβλία που υπάρχουν αρκετά και πολύ προσεγμένα στο εμπόριο.
- Αργότερα, οι απορίες έρχονται σχετικά με τον τρόπο που γίνονται τα μωρά, γύρω στα πέντε έτη. Τότε, μιλάμε με τρόπο απλό για τα παιδιά. Εξηγούμε με λεξιλόγιο που κατανοούν τα παιδιά και απαντούμε στα ερωτήματά τους. Μιλάμε όμως και μένουμε στα θετικά συναισθήματα της αγάπης, της τρυφερότητας και της ευχαρίστησης που συντελούν στην δημιουργία μας.
- Σε λίγα χρόνια θα βομβαρδίζονται από άσχημα πρότυπα για το σεξ από φίλους, Μ.Μ.Ε., internet κτλ. ας είναι, οι πρώτες και οι πιο σημαντικές τους, εγγραφές όμορφες και ενθαρρυντικές για τις ανθρώπινες σεξουαλικές σχέσεις. Τέλος, μη φοβάστε τις απορίες του παιδιού απαντήστε ειλικρινά αν δεν γνωρίζετε κάτι και επανέλθετε μετά. Επανέλθετε όμως, γιατί το παιδί θα ψάξει άλλου να βρει την απάντηση.
Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη
Ψυχολόγος ΜΑ Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Τηλ. 694 7211 665
Email: info@psyathens.gr
Website: www.psyathens.gr