Migingo: Το πιο μικρό νησί του κόσμου με 131 ψαράδες

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Migingo: Το πιο μικρό νησί του κόσμου με 131 ψαράδες Ένα νησί μόλις μισού στρέμματος στην Αφρική που μοιάζει με παραγκούπολη… αλλά συνοδεύεται πάντα από «καλή ψαριά»! Το γνωστό και ως νησάκι Migingo διαθέτει το μισό μέγεθος από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, επιπλέει στη Βικτώρια -τη μεγαλύτερη λίμνη του πλανήτη- και φιλοξενεί 131 ψαράδες που εκμεταλλεύονται την προνομιακή θέση του. Γεμάτο από καλύβες και βάρκες με δίχτυα, το νησί διεκδικείται από την Κένυα και την Ουγκάντα εξαιτίας των επιπέδων αλιείας του, παρόλο που μοιάζει με σκουπιδότοπος. Άλλωστε, το νησί περιβάλλεται από βαθιά νερά πλούσια με πέρκες του Νείλου…

Οι ασφυκτικές παράγκες των κατοίκων είναι κατασκευασμένες από ξύλο και τσίγκο, ενώ παράλληλα διαθέσιμο είναι ένα φαρμακείο, τέσσερα μπαρ, ένα ινστιτούτο αισθητικής και μερικοί οίκοι ανοχής. Πάντως, απόδειξη της μικρής διάστασης του νησιού είναι ότι έγινε γνωστό μέσα από τους χάρτες του Google Earth. Μπορεί οι ψαράδες να επιστρέφουν καθημερινά στο νησί με μια ντουζίνα φρέσκα ψάρια, να τα ζυγίζουν και στη συνέχεια να τα πουλούν στην Κένυα… αλλά οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Άλλωστε, πως θα μπορούσε να υπάρχει ποιότητα ζωής, όταν δεν προσφέρεται βασική υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση σε σχολεία ή εγκαταστάσεις υγιεινής;

Migingo: Το πιο μικρό νησί του κόσμου με 131 ψαράδες Αξίζει να αναφερθεί ότι το Migongo είχε λεηλατηθεί το 2009 από πειρατές, καθώς είχε γίνει γνωστό ότι οι ψαράδες έβγαζαν περίπου £200 την ημέρα, δηλαδή περίπου τρεις ή τέσσερις φορές περισσότερα από όσα λάμβαναν οι υπόλοιποι στην Ανατολική Αφρική μέσα σε ένα μήνα. Έτσι, κατευθύνθηκαν προς το νησί και τους έκλεψαν τα ψάρια, τις βάρκες και τις μηχανές.

Τότε οι ψαράδες κάλεσαν βοήθεια από την Ουγκάντα, η οποία τους έστειλε το λιμενικό και στη συνέχεια εισήγαγε φόρους εισόδου στους ψαράδες, καταστρέφοντας παράλληλα τα δίχτυα των Κενυατών. Η τελευταία κίνηση φυσικά υποκινήθηκε από την αντίληψη ότι οι Κενυάτες ψαρεύουν στα δικά τους ύδατα. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Κένυας εγκατέστησαν ξανά τη σημαία τους στο νησί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της Ουγκάντα να στείλει περίπου 60 οπλισμένους πεζοναύτες μέσα στο επόμενο 24ωρο για να κάνει αισθητή την παρουσία της.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.