Μάικλ Φελπς: ένας σύγχρονος «Διαγόρας»

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που αναβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού το 2020, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου του 2021. Οι Ιάπωνες διαβεβαιώνουν ότι δε θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από το πρόγραμμα, και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα κρούσματα κορωνοϊού μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού. Ωστόσο, οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διαφορετικοί και για έναν ακόμη λόγο: δε θα αγωνιστεί ο Μάικλ Φελπς.

Ο Μάικλ Φελπς έχει συμμετάσχει σε 5 συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες(2000, 2004, 2008, 2012, 2016). Είναι ο αθλητής με τα περισσότερα ολυμπιακά μετάλλια, αφού έχει στην κατοχή του 28, εκ των οποίων 23 χρυσά. Οι αριθμοί, στην περίπτωσή του, ζαλίζουν και αρκεί να αναφερθεί ότι ο 36χρονος σήμερα Ολυμπιονίκης ήταν μόλις 15 ετών όταν προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Δικαίως θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών, αφού τα επιτεύγματά του φαντάζουν αμίμητα.

Αφού, όμως, αποθεώθηκε στη διοργάνωση του Ρίο Ντε Τζανέιρο, δήλωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση προκαλώντας λύπη σε όλους τους λάτρεις του αθλητισμού. Ο Αμερικανός υπεραθλητής(έχει πετύχει παγκόσμιο και εθνικό ρεκόρ σε ελεύθερο, πεταλούδα και μεικτό) ασχολείται πλέον με τον εθελοντισμό, τη φιλανθρωπία και την οικογένειά του. Παραμένει, βέβαια, αναμφισβήτητα ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης- ή μάλλον ο κορυφαίος σύγχρονος Ολυμπιονίκης.

Μάικλ Φελπς: ένας σύγχρονος «Διαγόρας»

Ο Διαγόρας από τη Ρόδο δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κορυφαίος Ολυμπιονίκης όλων των εποχών για τον απλούστατο λόγο ότι προηγήθηκε του Φελπς δυόμιση χιλιάδες χρόνια. Ο Διαγόρας έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του τον 5ο αι. π.Χ. και ίσως, σε προχωρημένη ηλικία, «πρόλαβε» τις αρχές του 4ου αι. π.Χ. Φυσικά, η κολύμβηση δεν ήταν ολυμπιακό άθλημα στην αρχαιότητα. Συγκεκριμένα, ο Διαγόρας νίκησε το 464 στο αγώνισμα της πυγμαχίας και είχε την τύχη να μνημονευτεί από τον Πίνδαρο γι’ αυτή του τη νίκη (Ζ’ Ολυμπιόνικος). Παράλληλα, κυριάρχησε στο άθλημα αυτό σε πολλούς πανελλήνιους και τοπικούς αγώνες της εποχής, καταφέρνοντας να έχει την ιδιότητα του «περιοδονίκη»(νικητής στο ίδιο αγώνισμα σε Ολύμπια, Ίσθμια, Πύθια και Νεμέα).

 Λέγεται πως ήταν «υπερφυσικών» διαστάσεων(όπως κι ο Φελπς άλλωστε) και δεν έχει αναχθεί σε έμβλημα των Ολυμπιακών Αγώνων μόνο για την προσωπική του επιτυχία. Οι γιοι του Δαμάγητος, Ακουσίλαος και Δωριέας στέφθηκαν επίσης Ολυμπιονίκες, ενώ τα χνάρια του ακολούθησαν και οι εγγονοί του. Μοναχοκόρη του δεν ήταν άλλη από την Καλλιπάτειρα, η οποία υπήρξε, κατά την παράδοση, η πρώτη γυναίκα που παρακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια οικογένεια που εμφυσούσε από γενιά σε γενιά το ολυμπιακό πνεύμα και έμεινε παροιμιώδης για την αφοσίωση των μελών της σε αυτό. Υπό αυτήν την έννοια «υπερέχει» ο Διαγόρας του Φελπς: ο Φελπς είναι ο άνθρωπος με τα πάμπολλα Ολυμπιακά μετάλλια, που δοκίμασε επί μια 16ετία τα όρια του ανθρώπινου σώματος. Από την άλλη πλευρά, ο Διαγόρας είναι η αρχαία θρυλική φιγούρα των Αγώνων που έζησε να δει τους γιους του να στέφονται επίσης Ολυμπιονίκες. Λέγεται, μάλιστα, ότι εκείνη τη στιγμή του φώναξαν από το κοινό: «πέθανε Διαγόρα, γιατί δε θα ανέβεις στον Όλυμπο». Μετά από τόσα χρόνια, μπορούμε να πούμε ότι μάλλον όντως εισήλθε στο «Ολυμπιακό πάνθεο»…

Συντάκτης: Παρασκευή Κουλουρά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.