Μία επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης…
Μπορεί το φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά όμως ο καιρός δεν έχει ψυχράνει πολύ ακόμα. Ο ήλιος μεσουρανεί χαρίζοντάς μας τη γλυκιά του ζέστη, το αεράκι δροσερό μας χαϊδεύει το πρόσωπο και η φύση μας προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της λίγο πριν χαθεί στην παγωνιά του χειμώνα.
Τι πιο όμορφες συνθήκες λοιπόν για μια εκδρομή; Η συγκεκριμένη εξόρμηση δεν είναι συνηθισμένη, έχει κάτι το ιδιαίτερο και το ξεχωριστό. Πρόκειται να γνωρίσουμε την πανίδα και χλωρίδα του ευλογημένου τόπου μας, περπατώντας στους κήπους του Βοτανικού Πάρκου Κρήτης, στα Χανιά, μία εμπειρία που θα μείνει σίγουρα αξέχαστη.
Η τοποθεσία
Το «Βοτανικό Πάρκο και Κήποι Κρήτης» βρίσκεται στο χωριό Φουρνέ, στον Ομαλό Χανιών. Προσεγγίζοντας την τεράστια έκταση, ο επισκέπτης χάνεται από την ομορφιά του τοπίου που απλώνεται γύρω του. Καταπράσινο το βουνό μας χαιρετάει καθώς πλησιάζουμε ενώ μπορούμε να διακρίνουμε την ιδιαίτερη πανίδα του τόπου, τα άγρια πουλιά να μας καλωσορίζουν.
Μόλις ο επισκέπτης φτάσει στο πάρκο, θα βρεθεί στο υπερυψωμένο εστιατόριο με την αποστομωτική θέα. Οι εγκάρδιοι υπάλληλοι θα τον υποδεχτούν και θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα δροσιστικό φυσικό χυμό από φρούτα εποχής του κήπου προτού ξεκινήσει την εξόρμηση στον φυσικό πλούτο της Κρήτης.
Η εξόρμηση στους Κήπους
Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επίσκεψης, η εξερεύνηση, ξεκινάει από το μονοπάτι του «Τροπικού Κήπου». Μία ατελείωτη έκταση γεμάτη από τη χλωρίδα και την πανίδα που μπορεί να ευδοκιμήσει στην Κρήτη μας περιμένει να την ανακαλύψουμε.
Καθώς περπατάμε στον «Τροπικό Κήπο» η συγκίνηση και η έκπληξη δε σταματούν να διαδέχονται η μία την άλλη. Φρούτα τροπικών κλιμάτων, που δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξή τους, βρίσκονται ολοζώντανα μπροστά μας, να κρέμονται ώριμα από τα δένδρα περιμένοντάς μας να τα γευτούμε. Υπάρχουν τουλάχιστον 50 διαφορετικά είδη τροπικών φρούτων όπως το Barbados Cherry, το Blue Lilly Pilly, το Ice Cream Bean, το Pepino και άλλα με πιο οικείο άκουσμα όπως το Μάνγκο, η Παπάγια, ο Ανανάς, το Αβοκάντο, το Αρτόδενδρο και πολλά ακόμα.
Είναι πολύ εντυπωσιακό το γεγονός πως όλα αυτά τα εξωτικά δένδρα ευδοκιμούν και μεγαλώνουν πολύ μακριά από το σπίτι τους, στην Κρήτη, σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, τον τόσο προικισμένο με άξια χώματα και ατελείωτη φυσική ομορφιά.
Συνεχίζοντας τον περίπατό μας στο πάρκο και αφήνοντας πίσω μας τον «Τροπικό Κήπο», συναντάμε τον «Μεσογειακό Κήπο με τα καρποφόρα δένδρα». Όλα τα δώρα της ελληνικής φύσης απλώνονται μπροστά μας κάνοντάς μας να αισθανόμαστε τυχεροί που γεννηθήκαμε σε αυτό τον τόπο. Οι οικείες εικόνες της ελιάς, της μηλιάς, της δαμασκηνιάς, της ροδακινιάς και της ατελείωτης παρέας των μεσογειακών φρουτόδενδρων και καρποφόρων δένδρων, μας υποδέχονται πολύχρωμες. Και πάλι οι ποικιλίες που υπάρχουν είναι δεκάδες, δίνοντάς μας την δυνατότητα να δούμε και καρπούς που δεν είναι τόσο συχνοί όπως ο λωτός, το κυδώνι ή η κουδομηλιά. Στην ίδια κατηγορία θα συναντήσουμε και τα «Εσπεριδοειδή» και το «Κήπο με τις κερασιές».
Προχωρώντας την περιήγηση, συναντάμε τον «Μεσογειακό Κήπο Βοτάνων και ενδημικών φυτών της Κρήτης». Μία πανδαισία από χρώματα και εξαιρετικά αρώματα μας υποδέχεται. Μπροστά μας έχουμε ολόκληρο το φαρμακείο της φύσης που χρόνια πριν την εξέλιξη της Ιατρικής απάλυνε τον πόνο των αρρώστων. Ρίγανη, αλόη, φασκόμηλο, δίκταμο, θυμάρι και ένα σωρό άλλα βότανα στέκουν περήφανα και καρτερικά στολίζοντας τον κήπο.
Προτού τελειώσουμε την εξόρμηση και βρεθούμε ξανά στο εστιατόριο, περνάμε από μία υπέροχη λίμνη και γνωρίζουμε μέρος της πανίδας της Κρήτης. Το ευλογημένο αυτό νησί φιλοξενεί αμέτρητα είδη ζωής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Στο πάρκο θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε παγώνια, γαϊδουράκια, κριάρια, χήνες και άλλα οικόσιτα και μη ζώα.
Πριν εγκαταλείψουμε αυτόν τον μικρό παράδεισο και έχοντας πεινάσει από την περιήγηση μπορούμε να απολαύσουμε το γεύμα μας στο εστιατόριο. Γνήσιες γεύσεις από αγνά υλικά περιμένουν να γαργαλήσουν τον ουρανίσκο μας και να μας αφήσουν χορτάτους και πλήρεις.
Η ψυχική τέρψη και ευχαρίστηση που θα μας αφήσει η επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο Κρήτης είναι δεδομένη και σίγουρη. Σημαντικό είναι όμως να μας αφήσει και μια γλυκόπικρη γεύση, τη γεύση της σκέψης του φυσικού πλούτου και των αγαθών που απλόχερα μας χαρίζει ο τόπος στον οποίο ζούμε, κι όμως εμείς προτιμάμε να τον απαξιώνουμε, να πληγώνουμε τη φύση και να υιοθετούμε ξενόφερτες γεύσεις και συνήθειες. Ας μην αφήνουμε την ευλογία να γλιστράει μέσα από τα δάχτυλά μας, είναι πραγματικά τόσο κοντά μας…
Περισσότερες πληροφορίες για το Πάρκο μπορείτε να βρείτε στο http://www.botanical-park.com/default.aspx?lang=el