Μια 25χρονη Ελληνίδα με παγκόσμια αναγνώριση!
Πρόσφατα ανακηρύχθηκε «γυναίκα της χρονιάς 2013» σύμφωνα με την κριτική επιτροπή της διοργάνωσης «FDM Everywoman in Technolgy Awards» στο Λονδίνο. Η Έλενα Αντωνιάδου είναι 25 ετών και ασχολείται με τις νανοεπιστήμες και την αναγεννητική ιατρική.
H συγκεκριμένη διάκριση δίνεται κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία και το βραβείο συνήθως απονέμεται σε γυναίκες Βρετανίδες επιστήμονες μεγαλύτερης ηλικίας. Για το λόγο αυτό η βράβευση προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στην ίδια. Η Έλενα Αντωνιάδου, δραστηριοποιείται στην τεχνολογία της αναγεννητικής ιατρικής, που έχει φτάσει πλέον σε σημείο να επιτρέπει τη μελέτη της μεταμόσχευσης οργάνων χωρίς να υπάρχουν δωρητές και είναι συν-ιδρυτής της εταιρίας Transplants Without Donors LLC που δραστηριοποιείται πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Πρόκειται για μια από τους επιστήμονες που πιστεύουν ότι στο κοντινό μέλλον θα μπορούν να αναπτύσσονται ζωτικά όργανα από τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών.
Η ίδια αναφέρει στο σημείωμά της στην ιστοσελίδα της NASA: «Ο πατέρας μου πάντοτε μου έλεγε να κυνηγώ τα όνειρά μου, εάν θέλω να τα πιάσω»
Η 25χρονη από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τις σπουδές στην Ελλάδα στο τμήμα «Πληροφορική με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία. Το 2008 έφυγε για μεταπτυχιακές σπουδές στη Μ. Βρετανία. Το 2009 μετά από διάλεξη για να εργαστεί στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Alexander Seifalian και μαζί με τη συμφοιτήτριά της, Claire Crowley, δημιούργησε μια τεχνητή τραχεία και το επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε αυτό το ερευνητικό-πειραματικό μοντέλο να μετατραπεί σε κλινικό προϊόν. Η μελέτη τους κέρδισε το 1ο βραβείο στο University College London. Ένας 36χρονος καρκινοπαθής έμαθε για αυτή την πρωτοπορία και επικοινωνεί για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση της τεχνητής τραχείας. Η επέμβαση πραγματοποιείται και ο ασθενής σώθηκε και από τότε η ζωή της Έλενας αλλάζει.
Δημοσιοποιήσεις στον ακαδημαϊκό κόσμο, ίδρυση της εταιρείας Transplants Without Donors LLC (Μεταμοσχεύσεις χωρίς δότες) που θα παράγει τεχνητά όργανα ως εναλλακτική μεταμοσχευτική μέθοδο, πολλές επαγγελματικές προτάσεις και κατάληξη-προς στιγμήν- στις ΗΠΑ και τη διατριβή της στο πανεπιστήμιο του Ιllinois με εννιά υποτροφίες(!) Το μέλλον για την ελληνίδα επιστήμονα ανοίγεται διάπλατο μπροστά της και η πρόσφατη βράβευσή της φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή.