Μια αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που τη βρίσκουν όχι απλά δύσκολη, αλλά τρομακτική. …
Μήπως αποφεύγεις λίγο την αλλαγή;
Οι αλλαγές στη ζωή μπορούν σε κάποιους να δημιουργήσουν χαρά, ανυπομονησία και συναισθήματα αναζωογόνησης. Σε κάποιους άλλους όμως, μπορούν να δημιουργήσουν πανικό και έντονο άγχος. Η αλήθεια όμως είναι ότι, σε όποια κατηγορία ανθρώπων κι αν ανήκεις, οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας, και είτε τις επιλέγουμε είτε όχι, συμβαίνουν πολύ συχνά.
Φοβάσαι την αλλαγή
Η αλλαγή και το άγνωστο σου προκαλούν τρόμο. Κατά γενική ομολογία όλοι θέλουμε να μεγαλώσουμε και να εξελιχθούμε ως άνθρωποι. Αυτός είναι εξάλλου και ένας βασικός στόχος ζωής. Από την άλλη πλευρά, όμως, η αλλαγή, η πραγματική αλλαγή μπορεί να μας προκαλεί ανησυχία και για αυτό πολλές φορές θέλουμε να την αποφύγουμε.
Είναι πολύ πιθανό, επομένως, ακριβώς επειδή φοβόμαστε την αλλαγή να επιμένουμε σε συμπεριφορές, συνήθειες ακόμη και σε δεσμούς με ανθρώπους που δεν μας κάνουν καλό. Πιο κάτω σου παραθέτουμε τις πιο συχνές «δικαιολογίες» που μπορεί να σε αποτρέψουν από το να προχωρήσεις σε μια αλλαγή στη ζωή σου.
Διατηρείς μηχανισμούς άμυνας που σε καθιστούν φαινομενικά λειτουργικό
Αυτό σε κάνει να υποτιμάς τη σημασία που έχει η αλλαγή για εσένα και με κάποιο τρόπο δεν «ξεκουνιέσαι» από εκεί που βρίσκεσαι. Σύμφωνα με την Ψυχαναλυτική θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, οι μηχανισμοί άμυνας είναι αυτόματες πράξεις ή τεχνικές που εκτελούνται ασυνείδητα για την αντιμετώπιση στρεσογόνων καταστάσεων και ερεθισμάτων που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ψυχολογικά.
Πιο συγκεκριμένα είναι η μέθοδος με την οποία το Εγώ διευθετεί τις συγκρούσεις που δημιουργούνται μεταξύ των ενορμήσεων του Εκείνο και των αξιών του Υπερεγώ.Το Εγώ έχει ως στόχο την αποφυγή του άγχους και τις εσωτερικές συγκρούσεις. Βασικός του ρόλος είναι να ελέγχει την πραγματικότητα για να δει αν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε ή αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο. Η δράση του θα λέγαμε ότι είναι ως μεσολαβητής ανάμεσα στις αυθόρμητες επιθυμίες μας και στα «πρέπει» που η οικογένεια μας έχει θέσει και η κοινωνία προστάζει.
Διατηρείς παραποιημένες αντιλήψεις για την ψυχοθεραπεία ή δεν έχεις λάβει ορθή ενημέρωση για αυτή
Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά την ψυχοθεραπεία και τα ταμπού γύρω απ’ αυτήν οι απόψεις διίστανται σίγουρα παγκοσμίως, διότι είναι μία επιστήμη και όπως όλες οι επιστήμες κάνουν αισθητή τη παρουσία τους σε όλες τις χώρες και επειδή συνηθίζεται να υπάρχουν δύο ή και περισσότερες απόψεις γύρω από ένα θέμα. Έτσι και η επιστήμη της ψυχολογίας και κατ’ επέκταση η διαδικασίας της ψυχοθεραπείας προφανώς θα προβληματίζει μία μερίδα ανθρώπων ανεξαρτήτως χώρας.
Άλλαξε τη νοοτροπία σου
Η αντιμετώπιση της αλλαγής απαιτεί συχνά την αλλαγή νοοτροπίας και δυστυχώς, ο εγκέφαλός μας τείνει να εστιάζει στα αρνητικά προκειμένου να επιβιώσει και να προετοιμαστεί για πιθανό κίνδυνο. Αν τείνεις να εστιάζεις στις αρνητικές πτυχές ενός ζητήματος, είναι πιο πιθανό να φοβάσαι ή να αποφεύγεις την αλλαγή επειδή χάνεις τα πιθανά οφέλη που αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει στη ζωή σου. Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι και να επικεντρωθείς σε αυτά που έχεις, αντί σε όσα δεν έχεις.