Μην αφήνεις το χρόνο να περνά

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Αισθάνεστε πολλές φορές ότι δεν μπορείτε να κανονίσετε καλά τις δουλειές σας μέσα στην ημέρα; Ότι δε σας φτάνει ο χρόνος; Ότι προγραμματίζετε συνεχώς πράγματα αλλά καταλήγετε να κάνετε ελάχιστα;

Αμελείτε να δείτε τους αγαπημένους σας ανθρώπους γιατί δεν έχετε χρόνο; Μήπως είστε αναβλητικοί; Αν απαντήσατε σε κάτι από αυτά ναι, τότε πιθανώς χρειάζεστε καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας.

Ο χρόνος μας είναι πολύτιμος και πρέπει να σκεφτόμαστε καλά που τον διαθέτουμε και που τον αφιερώνουμε. Αν έχουμε ήδη πιεσμένο χρόνο, καλό είναι να μην διστάσουμε να αρνηθούμε κάποια πρόταση για έξοδο με άτομο του οποίου η παρέα δε μας εκφράζει. Ας μη φοβόμαστε να γίνουμε δυσάρεστοι, γιατί σε τελική ανάλυση, είναι δική μας η ζωή μας.

Ακόμη, κάθε φορά που έχουμε μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι καλό για εμάς ή για τους άλλους , ας μην το αναβάλλουμε και το αφήνουμε συνεχώς για “κάποια άλλη φορά”, γιατί είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες να μην ευνοούν και να μην μπορέσουμε να το κάνουμε.

Ας προσέχουμε λοιπόν πού λέμε τα ναι μας και πού τα όχι μας.

Σε πρακτικό επίπεδο, όσον αφορά τις καθημερινές μας δουλειές, ένας καλός τρόπος είναι να σημειώνουμε τι έχουμε να κάνουμε γραπτά ώστε να βλέπουμε τι ακριβώς έχουμε να κάνουμε, καθώς έτσι είναι ευκολότερο να το θυμηθούμε και να μην το αμελήσουμε. Μπορούμε αν θέλουμε να κατεβάσουμε κάποια εφαρμογή ημερολογίου όπως το google calendar, που συγκρατεί τις καθημερινές μας εργασίες και αφήνει υπενθυμίσεις στο κινητό μας, ώστε να μην τις ξεχνάμε.

Είναι καλό επίσης να μην παραφορτώνουμε την ημέρα μας με ένα σωρό υποχρεώσεις, αν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες. Για παράδειγμα, αν είμαστε εργαζόμενοι και μαθαίνουμε και κάποια ξένη γλώσσα και παρακολουθούμε και κάποιο σεμινάριο, ας περιμένουμε να ολοκληρώσουμε αυτά πριν αναλάβουμε μια ακόμη δραστηριότητα. Έτσι, μπορούμε να είμαστε πιο αποδοτικοί σε αυτά που ήδη κάνουμε και να βρίσκουμε χρόνο για τον εαυτό μας.

Κάθε φορά που τεμπελιάζουμε και προτιμάμε να μην ολοκληρώσουμε κάποια εργασία, ας σκεφτούμε λίγο πόσο βαρίδι θα μας γίνει η εργασία αυτή όταν θα πρέπει να την ολοκληρώσουμε τελευταία στιγμή. Κι είναι πολύ πιθανό να μην την κάνουμε σωστά. Αυτό ισχύει και για τη μελέτη για το σχολείο, το πανεπιστήμιο κ.λ.π.

Είναι προτιμότερο να τελειώσουμε ό,τι έχουμε να κάνουμε και στη συνέχεια να περάσουμε το χρόνο μας όπως επιθυμούμε και αυτό θα μας βοηθήσει επίσης και στο να είμαστε συνεπείς και στα ραντεβού μας. Πρώτα ετοιμαζόμαστε, υπολογίζουμε το χρόνο που χρειαζόμαστε για να φύγουμε και μέχρι να φύγουμε μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Δοκιμάστε να γίνετε πιο συνεπείς και να κάνετε καλύτερη διαχείριση του χρόνου σας και θα νιώσετε πιο ανάλαφροι. Ακόμη και το μυαλό λειτουργεί καλύτερα καθώς δεν περισπάται από χίλιες δυο εκκρεμότητες.

Ένας τελευταίος τρόπος να εξοικονομήσουμε χρόνο είναι να συγκεντρωνόμαστε στην εργασία που κάνουμε ώστε να είμαστε πιο αποδοτικοί και άρα πιο γρήγοροι. Τελειώνουμε έτσι τις δουλειές μας σε λιγότερο χρόνο και μας μένει ώρα για τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.