Μεζές
Το νέο βιβλίο της Νταϊάνας Κόχυλα από τις εκδόσεις Μίνωας μας ανοίγει την όρεξη με τους μεζέδες του! Ένα βιβλίο που μας εντυπωσίασε όχι μόνο για το πλήθος συνταγών διαφόρων γευστικών μεζέδων αλλά και για την αναφορά του στην ιστορία τους. Για εμάς τους Έλληνες ο μεζές είναι κάτι τόσο οικείο όσο και το άρωμα του ελληνικού καφέ το πρωί. Γι’ αυτό το λόγο, ίσως, δεν έχουμε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι ο μεζές, από που προέρχεται, τι κουλτούρα κουβαλάει. Αυτό μας αναλύει η Νταϊάνα Κόχυλα σε αυτό το βιβλίο και ίσως αυτό να είναι και το πιο σημαντικό και συναρπαστικό κομμάτι του μαζί με τις υπέροχες συνταγές του.
Μας μαθαίνει πως ο μεζές είναι ένα πολιτισμένο και κοινωνικό γεύμα, με σκοπό να συντροφεύει την ανάγκη της παρέας για κουβέντα ή καλαμπούρι, και όχι ο κύριος λόγος που κάνει την παρέα να μαζευτεί γύρω από το τραπέζι.
Άλλωστε, ο στόχος αυτού του τρόπου διατροφής είναι η κοινωνική συναναστροφή.
Με την λέξη «μεζές», εννοούμε το φαγητό στο μέσο της ημέρας ή αυτό που θα μασουλήσουμε ανάμεσα στο γεύμα ή το δείπνο και πάντα συνοδευόμενο από αλκοόλ, είτε ούζο είτε κρασί.
Αυτά και άλλα πολλά μας μεταφέρει στο βιβλίο της η Νταϊάνα Κόχυλα μαζί με συνταγές για θαλασσινούς μεζέδες, μεζέδες κρέατος, σάλτσες και ντιπ για να γαρνίρουμε το ψωμί μας, πίτες αλλά και σαλάτες. Οι περισσότεροι μεζέδες αυτού του βιβλίου προέρχονται από την ελληνική παράδοση, η συγγραφέας όμως έχει συμπεριλάβει και άλλους από γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία και ο Λίβανος. Επίσης, θα βρείτε και παλαιότερες συνταγές σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή.
Ένα βιβλίο που οφείλει να βρίσκεται στο ράφι κάθε ελληνίδας εν δυνάμει μαγείρισσας!
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
H διεθνούς φήμης συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Νταϊάνα Κόχυλα σας προσκαλεί σε ένα εμπνευσμένο γαστρονομικό ταξίδι, σε μια πανδαισία χρωμάτων και φρέσκων, γευστικών υλικών.
Οι συνταγές της είναι αφοπλιστικά απλές, όπως αφοπλιστική στην απλότητά της είναι η ελληνική και εν γένει η μεσογειακή παραδοσιακή κουζίνα, ενώ σε ορισμένες συνταγές βάζει τη δική της ξεχωριστή πινελιά, προτείνοντας νέους γευστικούς συνδυασμούς.
Στις σελίδες του Μεζέ θα ανακαλύψετε ιδέες για νοστιμότατα κεφτεδάκια, υπέροχες σάλτσες, πιάτα θαλασσινών, πιτάκια, πιάτα με κρέας και πολύχρωμες σαλάτες.
Οι μεζέδες είναι άρρηκτα δεμένοι με τη φιλοξενία και το γλέντι και προϋποθέτουν χαλαρούς ρυθμούς, ευχάριστη διάθεση και κυρίως καλή συντροφιά και κουβεντούλα.
Απολαύστε τους με κρασί, ούζο ή ρακή και πάντα παρέα με τους αγαπημένους σας!
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
H Νταϊάνα Κόχυλα είναι ελληνοαμερικανίδα σεφ και συγγραφέας δεκαοχτώ βιβλίων μαγειρικής, που κυκλοφόρησαν στα ελληνικά και στα αγγλικά. Κατάγεται από την Ικαρία και τη Νέα Υόρκη και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ικαρίας, Αθήνας και ΗΠΑ, όπου είναι σύμβουλος σεφ σε ορισμένα από τα πιο γνωστά ελληνικά εστιατόρια.
Είναι διεθνώς γνωστή ως ειδήμων σε θέματα ελληνικής και μεσογειακής μαγειρικής και διατροφής και πρέσβειρα της ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό, ιδίως στις ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων, τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, παρουσιάζοντας διάφορα θέματα, αντλημένα από τη γαστρονομική και διατροφική μας παράδοση, σε φοιτητές και στην ευρύτερη κοινότητα του Πανεπιστημίου, ενώ σε συνεργασία με το Τμήμα Σίτισης του Χάρβαρντ και του Γέιλ διαμορφώνει μενού με υγιεινά ελληνικά πιάτα που σερβίρονται στους φοιτητές.
Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, «The Country Cooking of Greece» (Chronicle Books, 2012), επιλέχθηκε από την εφημερίδα «The New York Times» ως ένα από τα 100 πιο αξιοπρόσεκτα βιβλία του 2012.
Το βιβλίο της «The Glorious Foods of Greece» (William Morrow, 2001) βραβεύθηκε με το Βραβείο Jane Grigson ως «Excellence in Research» από την οργάνωση The International Association of Cooking Professionals.
Με εμφανίσεις στις σπουδαιότερες εκπομπές μαγειρικής, καθώς και σε ενημερωτικές, προβάλλει πάντα θέματα ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.
Τον Νοέμβριο 2012 μίλησε στο TedX Athens με θέμα «Eat Greek, Live Well». Από τον Οκτώβρη του 2012 η Νταϊάνα Κόχυλα είναι η «μαμά» στη δημοφιλή εκπομπή «Τι Θα Φάμε Σήμερα, Μαμά» (Green Olive Films/Sigma Cyprus), όπου παρουσιάζει καθημερινά φαγητά μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, με χιούμορ και τη χαρακτηριστική ικαριώτικη «χαλαρότητα».