Μέτρα πρόληψης για την υγεία της γυναίκας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Μέτρα πρόληψης για την υγεία της γυναίκαςΤο 1996, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία ξεκίνησε μια μακροχρόνια έρευνα για την υγεία των γυναικών μέσα από την παρακολούθηση της συμπεριφοράς 1,3 εκατομμυρίων γυναικών. Δεκατρία χρόνια αργότερα, τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και καρκίνου, καθώς και τον σωστό χρόνο για να αποκτήσουν τα παιδιά. Ακολουθούν 7 πρώτες δραστηριότητες που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη ζωή σας, σύμφωνα με την έρευνα Million Women Study.

1. Τεκνοποίηση στη δεκαετία των ’20. Η αναπαραγωγή πριν την ηλικία των 30 ετών μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 7%, σύμφωνα με τους ερευνητές. Η εγκυμοσύνη μειώνει τα οιστρογόνα στο σώμα, και είναι αυτή η ορμόνη που πιστεύεται ότι τροφοδοτεί την εμφάνιση της νόσου. Βέβαια, πολλά πράγματα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και της κατανάλωσης αλκοόλ. Τα πάντα στη ζωή εμπεριέχουν κίνδυνο, οπότε αν δεν είστε έτοιμες να αποκτήσετε παιδιά γύρω στα 20, μην βιαστείτε. Τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως στρες.

2. Κατανάλωση τσαγιού. Ίσως δεν συσχετίσατε ποτέ τη στοματική υγεία σας με τις καρδιακές παθήσεις, αλλά η σχέση μεταξύ των δύο γίνεται όλο και πιο εμφανής. Μικρόβια στο στόμα δημιουργούν μικροσκοπικούς θρόμβους αίματος που μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αρτηριών, και αργότερα καρδιακές προσβολές. Το μαύρο τσάι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της πλάκας και της περιοδοντίτιδας, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. Το πράσινο και μαύρο τσάι περιέχουν χημικές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τα βακτήρια στο στόμα σας. Φυσικά, η ζάχαρη στο τσάι εξουδετερώνει τα οφέλη!

3. Σεξ 200 φορές τον χρόνο. Πρόκειται για μία ακόμη τεχνική αντι-γήρανσης; Πάνω από 200 οργασμούς τον χρόνο μπορεί να μειώσουν τη φυσιολογική ηλικία σας έως και έξι χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Είναι σπουδαία αερόβια άσκηση και απελευθερώνει ορμόνες που σας κάνουν να φαίνεστε και να αισθάνεστε ευτυχισμένες. Είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ζωής.

4. Βιταμίνη D. Η εν λόγω βιταμίνη βοηθάει στη σύλληψη, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale School of Medicine. Οι γυναίκες που έλαβαν επιπλέον βιταμίνη D μείωσαν τον κίνδυνο για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) κατά 99% κατά τη διάρκεια της μελέτης. «Γνωρίζουμε ήδη ότι η βιταμίνη D μειώνει την κατάθλιψη και ενισχύει τα οστά» σημειώνουν οι ερευνητές. Αυξάνοντας τώρα τη βιταμίνη D μιεώνεται το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Είκοσι λεπτά στον ήλιο την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεται για να λάβετε όλα τα οφέλη.

Μέτρα πρόληψης για την υγεία της γυναίκας5. Αλκοόλ. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι μεταξύ 11 και 22% υψηλότερος στις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ σε σύγκριση με εκείνες που δεν πίνουν, σύμφωνα με τη Million Women Study. Η έρευνα δείχνει ότι δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του φάρυγγα κατά 75% και του οισοφάγου κατά 50%. «Το αλκοόλ είναι συχνά μέρος της καθημερινής ζωής, και μπορεί να είναι δύσκολο να το αποφύγετε εντελώς» σημειώνουν οι ερευνητές. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε ημέρες χωρίς αλκοόλ.

6. Φολικό οξύ. Το φολικό οξύ μειώνει τον κίνδυνο τύφλωσης στις γυναίκες. Όταν λαμβάνεται μαζί με τις βιταμίνες Β6 και Β12, το φολικό οξύ μπορεί να προλάβει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά 41%, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ενισχύστε τη λήψη τρώγοντας πράσινα, φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο.

7. Πλύσιμο χεριών. Το πλύσιμο των χεριών τακτικά με σαπούνι και νερό είναι το πιο άκρως αποτελεσματικό για να αποφύγετε τον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών όπως η γρίπη. «Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από ό, τι το να φορέσετε μια μάσκα, καθώς τα περισσότερα μικρόβια μεταφέρονται στο στόμα και τη μύτη σας από τα χέρια σας.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…