Μέτρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Στην τελική ευθεία προς τη Βουλή βρίσκεται το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το παρήγορο είναι ότι οι διατάξεις που προβλέπονται βαδίζουν στα χνάρια των εξαγγελιών για την Ελλάδα που έκανε πριν λίγες ημέρες η WWF με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση κατέληξε πως η χώρα μας αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Συγκεκριμένα ο λιγνίτης αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας κι επιβαρύνει κάθε χρόνο την ελληνική οικονομία, έως και με 4 δισεκατομμύρια ευρώ! Τα βήματα εξέλιξης της χρήσης ΑΠΕ μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι, καθώς σε διάστημα έξι μηνών η Ελλάδα βρέθηκε από την 20ή στην 40ή και τελευταία θέση της αξιολόγησης «Renewable energy country attractiveness indices».
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα και θα περιλαμβάνει νέες διατάξεις για τον τρόπο τιμολόγησης τους και άλλες ρυθμίσεις. Το προσχέδιο βρίσκεται ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και θα κατατεθεί μόλις επεξεργασθεί πλήρως.
Έχουν πραγματοποιηθεί, μάλιστα, αρκετές αλλαγές, σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο, που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση παραγωγών αιολικής ενέργειας. Ειδικότερα, η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) έχει ζητήσει μέτρα για την καθιέρωση του net metering (συμψηφισμός ενέργειας) για τα φωτοβολταϊκά, διατάξεις για τις μικρές ανεμογεννήτριες, οι οποίες ουσιαστικά παγώνουν (απαιτείται ειδική μελέτη για την τοποθέτησή τους) και μέτρα ρυθμίσεων στα ιδιωτικά μεταλλεία.
Οι σημαντικότερες αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο αρχικό σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ είναι:
α) Η διάταξη που προβλέπει ότι η τιμή πώλησης (εγγυημένη τιμή) θα προσδιορίζεται κατά την ηλέκτριση του νέας μονάδας ΑΠΕ
β) Η κατάργηση της ετήσιας αναπροσαρμογής της εγγυημένης τιμής, που κάθε χρόνο αναθεωρείτο σε ποσοστό ίσο με το 50% του ετήσιου πληθωρισμού για όλες τις ΑΠΕ εκτός από τα φωτοβολταϊκά (25%)
γ) Και τέλος, ο καθορισμός των εγγυημένων τιμών με υπουργική απόφαση, αντί με νόμο, όπως σήμερα (εκτός από φωτοβολταϊκά).