Μέθοδος Αυτοβελτίωσης NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) – Μέρος Α
Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (ΝLP) είναι ένα μοντέλο διαπροσωπικής επικοινωνίας που εφαρμόζεται στην ψυχοθεραπεία, αλλά και στις επιχειρήσεις. Επικεντρώνεται κυρίως στη μελέτη επιτυχημένων σχημάτων συμπεριφοράς καθώς και τον τρόπο σκέψης από τον οποίο αυτά υποκινούνται.
Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός με άλλα λόγια είναι μία προσέγγιση που ενδιαφέρεται να εξερευνήσει και να ενισχύσει την δυνατότητα του κάθε ατόμου να φτάσει την άριστη απόδοση, να έχει αποτελεσματικότερη διαπροσωπική επικοινωνία και να βελτιώσει την πληρότητα και την ποιότητα ζωής του.
Αρχικά η έννοια αυτή αναφέρεται στο μυαλό και στο νευρικό σύστημα καθώς οι σκέψεις μας επηρεάζουν το σώμα μας και αντίθετα. Επίσης έχει να κάνει με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε και πώς επηρεαζόμαστε από αυτές αλλά και πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνονται από τις σκέψεις που επιλέγουμε. Τέλος, ορίζει το γεγονός πως οι άνθρωποι τείνουμε να πράττουμε σύμφωνα με τον τρόπο που μας έχουν “προγραμματίσει”. Αυτός ο προγραμματισμός γεννάται από τις εμπειρίες που έχει συλλέξει το κάθε άτομο ξεχωριστά.
Ο ΝLP ξεκίνησε ως μία καταγραφή των επιτυχημένων μεθόδων ψυχοθεραπείας και εξελίχθηκε στο πεδίο της αυτοβελτίωσης και της προσωπικής ανάπτυξης. Σήμερα παραδίδεται με την μορφή σεμιναρίων και μαθημάτων.
Στις αρχές της δεκαετίας του 70’ ένας φοιτητής, ο Ρίτσαρντ Μπέντλερ, και ένας καθηγητής, ο Τζόν Γρίντερ, από το Πανεπιστήμιο της Σάντα Κρουζ ξεκίνησαν την συγκεκριμένη μέθοδο. Ο σκοπός τους ήταν να μελετήσουν τις τεχνικές των επιτυχημένων ψυχοθεραπευτών και να αποκωδικοποιήσουν τις μεθόδους τους. Ο πρώτος είχε το χάρισμα να “πιάνει” τα νοήματα της γλώσσας του σώματος και ο δεύτερος μπορούσε να αναλύει την σύνταξη των λέξεων και το πως τα λόγια των ψυχοθεραπευτών άλλαζαν τις πεποιθήσεις των ασθενών-πελατών και τους βοηθούσαν να απαλλαγούν από φοβίες.
Ανέλυσαν κυρίως τις τεχνικές του υπνοθεραπευτή Μίλτον Έριξον, της ψυχολόγου οικογενειακών θεμάτων Βιργινία Σατίρ και του Φρίτζ Πέρλς. Μελετώντας αυτά οι δύο άνδρες κατάλαβαν πως οι άνθρωποι αποκτούν φοβίες με αφορμή ένα γεγονός και αυτό συμβαίνει άμεσα. Δεν χρειάζεται να γίνει αναδρομή στο παρελθόν, όπως υποστήριζε ο Φρόυντ, για ανάκληση του γεγονότος. Αντίθετα γίνεται με λόγια του θεραπευτή που βοηθά το άτομο να εξαλείψει την φοβία από το υποσυνείδητο.
Ο Μπάτλερ και ο Γκρλινερ είχαν πρόσβαση στα βίντεο των συνεδριών των ψυχοθεραπευτών και πολλές φορές τις παρακολουθούσαν ζωντανά. Μέσα από αυτά τα βίντεο παρατήρησαν πως χρησιμοποιούν κοινές μεθόδους. Έτσι άρχισαν να παραδίδουν μαθήματα σχετικά, μέσα από τα οποία διαμορφώθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε νευρογλωσσικός προγραμματισμός.
Η μέθοδος αυτή ενώ λοιπόν ξεκίνησε ως μέθοδος για την αντιμετώπιση φοβιών κατέληξε να είναι μέθοδος προσωπικής επιτυχίας και αυτοβελτίωσης. Αν και για πολλούς η εξέλιξη αυτή μπορεί να φαίνεται διαφορετική από την αρχική μορφή, δεν είναι όμως, γιατί στην πραγματικότητα αυτό που μας εμποδίζει να εξελιχθούμε στην ζωή είναι οι φοβίες μας και τα άγχη.
Υπάρχουν διάφορες τεχνικές νευρογλωσσικού προγραμματισμού μέσω των οποίων ενθαρρύνεται η μέγιστη καλλιέργεια της ικανότητας του ατόμου να κατορθώνει τους στόχους του και να επιτυγχάνει. Τα κλειδιά λοιπόν της διαδικασίας διαμόρφωσης επιτυχημένων στόχων είναι τα εξής:
Γνωρίστε τι είναι αυτό που θέλετε με ακρίβεια. Πρώτα απ’ ολα λοιπόν ρωτήστε τον εαυτό σας “Τι ακριβώς θέλω;”.
Έπειτα, εκφράστε αυτό που θέλετε με τρόπο καταφατικό/θετικό. Για παράδειγμα, δεν θα είχε νόημα να πείτε “Αυτό που θέλω είναι να μην είμαι σε τόσο κακή οικονομική κατάσταση πια”. Στην πρόταση αυτή υπάρχει μια λέξη που υποδηλώνει άρνηση, το “μην”. Το ασυνείδητο δεν επεξεργάζεται αρνητικές λέξεις. Αυτό που ακούει είναι: “θέλω… κακή οικονομική κατάσταση”.
Ένα κλασσικό παράδειγμα αυτής της διαδικασίας είναι το εξής:
Προσπαθήστε να μη σκέφτεστε ένα μπλε άλογο. Μη σκέφτεστε ένα μπλε άλογο. Επαναλάβετε αυτή την πρόταση στο μυαλό σας. Τι σκέφτεστε;
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να φτιάχνουν την εικόνα αυτού που τους ζητήθηκε να μη σκέφτονται. Επειδή ο ασυνείδητος νους σας έχει μεγάλη δύναμη, πάντα συγκεντρωθείτε σε αυτό που θέλετε, όχι αυτό που δεν θέλετε. Διατυπώστε λοιπόν το στόχο σας καταφατικά, σε παροντικό χρόνο σαν να τον έχετε ήδη αποκτήσει.
Για παράδειγμα “Έχω άριστη οικονομική κατάσταση και αγοράζω ό,τι θέλω”.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται και μόνο σε αυτό. Σκέφτονται διαρκώς αυτό που δεν θέλουν και αυτό εκφράζουν συνέχεια. “Δεν θέλω να με κοροϊδεύουν”. “Δεν θέλω να μου λένε ψέματα”. “Δεν θέλω να μου γκρινιάζει η σύζυγός μου” κ.ο.κ.
Και αν τους ρωτήσεις τι ακριβώς θέλουν τελικά, κολλάνε. Δεν έχουν έτοιμη την απάντηση, γιατί το μυαλό τους έχει συνηθίσει τόσο να σκέφτεται αυτό που δεν θέλουν, που έχουν ξεχάσει να αφιερώσουν χρόνο και να διατυπώσουν ξεκάθαρα και θετικά αυτό που θέλουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο φαύλος κύκλος ανανεώνεται διαρκώς:
Σκέφτομαι αυτό που δεν θέλω, το προσκαλώ (προκαλώ) στη ζωή μου, με γεμίζει δυσαρέσκεια και εξακολουθώ να εκφράζω και να σκέφτομαι αυτό που δεν θέλω. Ο μόνος τρόπος για να τον σπάσετε είναι να κάνετε παύση αυτή τη στιγμή και να αναρωτηθείτε “Τι ακριβώς θέλω;”.
(Το άρθρο συνεχίζεται στο δεύτερο μέρος του. Μείνετε συντονισμένοι…)