Μετέωρα: Υψωμένοι βράχοι και μοναστήρια προκαλούν δέος

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα

Οι μονές των Μετεώρων αποτελούν τη δεύτερη πιο αξιόλογη μοναστική κοινότητα μετά το Άγιον Όρος. Το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, αιώνες τώρα, εκτός από ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο είναι και ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή μνημεία της Ορθοδοξίας.

Οι πελώριοι, άγριοι, γιγαντιαίοι βράχοι των Μετεώρων βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμπάκας, μεταξύ των οροσειρών  του Κόζιακα και των Αντιχασίων. Μετά το Άγιον Όρος, αποτελεί το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό κέντρο και συγκρότημα της Ελλάδας, το οποίο συναντάται στο «ιερό δάσος» των Μετεώρων. Τα Μετέωρα προκαλούν δέος σε χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την ιερή τοποθεσία για να προσκυνήσουν τις μονές.

Ανάμεσα στα Χάσια, από τα βορειοανατολικά και την Πίνδο από δυτικά, στο τέλος της Θεσσαλικής πεδιάδας, δεσπόζουν οι ιεροί βράχοι των Μετεώρων. Όντας επιβλητικοί και τεράστιοι και έχοντας σκαρφαλωμένα και φωλιασμένα επάνω τους τα κτίσματα των βυζαντινών μοναστηριών, δίνουν στους επισκέπτες την εντύπωση της φυσικής συνέχειας των απότομων βράχων. Σε περίπτωση που κάποιος έχει την ευκαιρία να βρεθεί   πάνω σε αυτά, νιώθει μια τεράστια αίσθηση γαλήνης, δέους και ελευθερίας, αφού έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να αγγίξει τον ουρανό.

Σήμερα λειτουργούν μόνο έξι μοναστήρια από τα τριάντα που είχαν δημιουργηθεί 

Εκατοντάδες χρόνια πριν, είχαν δημιουργηθεί συνολικά εικοσιτέσσερα μοναστήρια, από τα οποία μόνο έξι  λειτουργούν σήμερα. Στην παράδοση της Ορθοδοξίας, για περισσότερα από εξιακόσια χρόνια διασώζονται αντικείμενα, κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, όπως και τοιχογραφίες που διαφυλάσσουν πραγματικούς θησαυρούς.

Το 1988 είχαν συμπεριληφθεί oι μονές των Μετεώρων  στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,  καταγράφηκαν  οι μονές των Μετεώρων το 1988. Σπάνια είδη πουλιών και λουλουδιών συναντάμε στην ευρύτερη περιοχή των Μετεώρων- Αντιχασίων, ως μέρος του δικτύου Natura 2000. Η UNESCO μάλιστα, το έχει χαρακτηρίσει ως «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους δείχνουν αναμφισβήτητα την παρουσία των πρώτων μοναχών που ασπάστηκαν τη μοναστική ζωή 

Με τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους, είναι ολοφάνερη η ασκητική πορεία και η παρουσία των πρώτων μοναχών, κατά τον 11ο αιώνα. Οι πρώτοι ασκητές αφιερώθηκαν στο Θεό, ακολουθώντας τη μοναστική ζωή. 

Ωστόσο, τον 13ο-14ο αιώνα επήλθε η ακμή των Μετεώρων, λόγω του ασπασμού του μοναχικού βίου από πολλούς  κατοίκους  των γύρω περιοχών.

Η αναρρίχηση ήταν τα παλαιότερα χρόνια ένας συνηθισμένος τρόπος πρόσβασης στις μονές των Μετεώρων

Παλαιότερα, ως ένας τρόπος πρόσβασης των προσκυνητών-επισκεπτών στις μονές των Μετεώρων, ήταν η αναρρίχηση. Η αναρρίχηση τότε, δεν είχε την σημερινή έννοια της εναλλακτικής δραστηριότητας σκαρφαλώματος με σχοινί, έτσι ώστε κάποιος να απολαύσει τη μοναδικότητα του τοπίου, αλλά ήταν συνυφασμένη με την απομόνωση και την αναζήτηση του θείου. Έτσι ένιωθε κάποιος πιο κοντά  στον Θεό.

Η επικρατέστερη θεωρία που έχει διατυπωθεί για το φαινόμενο των βράχων

Δεν υπάρχει αναφορά από κάποιον Έλληνα ή ξένο ιστορικό στη μυθολογία, σχετικά με το φαινόμενο των σχηματισμών των βράχων. Εδώ και περίπου χίλια χρόνια έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες από ιστορικούς και γεωλόγους, που άρχισαν να ασχολούνται με τη δημιουργία αυτών των βράχων. 

Στα τέλη του 19ου αιώνα ήρθε στην Ελλάδα ο Γερμανός γεωλόγος Φίλιπσον. Σύμφωνα με την θεωρία του, η οποία είναι και η επικρατέστερη όλων των υπολοίπων, στην περιοχή αυτή που για εκατομμύρια χρόνια καλυπτόταν από ένα στενό και βαθύ θαλάσσιο τμήμα, είχε τις εκβολές του ένας μεγάλος ποταμός, τα νερά του οποίου  εναπόθεταν  στις εκβολές φερτές ύλες, πέτρες και υλικά που μεταφέρονταν με τα νερά του από βορειότερα τμήματα της αρχέγονης Κεντρικής Ευρώπης. 

Η ανύψωση του κεντρικού τμήματος της σημερινής Ελλάδος πραγματοποιήθηκε πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια 

Πριν από 25-30 εκατομμύρια χρόνια, συνέβησαν γεωλογικές μεταβολές μετά τις οποίες, κατά τη διάρκεια των αιώνων, ανυψώθηκε το κεντρικό τμήμα της σημερινής Ελλάδος. Η περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία είχε αποτελέσει μία λίμνη, βυθίστηκε. Το άνοιγμα των Τεμπών δημιουργήθηκε αργότερα με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η θεσσαλική πεδιάδα μετά την κατάληξη των νερών στο σημερινό Αιγαίο.

Η σημερινή μορφή που απέκτησαν οι θεόρατοι βράχοι αποκτήθηκε μετά την πάροδο των χρόνων

Θαυμασμό προκαλούν και οι περίπατοι στα μονοπάτια, που κάνουν οι προσκυνητές- επισκέπτες χρησιμοποιώντας τα σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στα βράχια. Οι πανύψηλοι βράχοι, οι οποίοι δημιουργήθηκαν ,καθώς λέγεται, από φερτές ύλες, πέτρες και άλλα υλικά που μεταφέρθηκαν από τις εκβολές των νερών ενός μεγάλου ποταμού σε αυτήν την περιοχή. Η  συσσώρευση των υλικών αυτών είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό δελτογεννεών κώνων.

Με τη συνεχή διάβρωση που δημιουργήθηκε από τις βροχές, τους ανέμους ή μέσω άλλων γεωλογικών μεταβολών που επήλθαν έπειτα από αρκετά χρόνια, τα βράχια έχουν τη σημερινή τους μορφή. Οι ταξιδιώτες συνεχίζουν να προτιμούν να επισκέπτονται τα Μετέωρα, είτε ως ιερό τόπο προσκυνήματος των μοναστηριών, είτε ως μια τοποθεσία που θα θαυμάσουν και θα απολαύσουν την απίστευτα εντυπωσιακή θέα της. 

Πηγή 1Πηγή 2Πηγή 3

Συντάκτης: Ελένη Γκιάτα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.