Μετέωρα: η απόκοσμη ομορφιά μιας άλλης εποχής
Βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της Μεγάλης Σαρακοστής με τη γιορτή της Ανάστασης να μας περιμένει, μερικές εβδομάδες αργότερα. Η άνοιξη έχει πλέον μπει για τα καλά και ο καιρός γίνεται όλο και πιο λαμπρός, σαν να μας καλεί κι αυτός με τη σειρά του να δραπετεύσουμε για λίγο από το άγχος της καθημερινότητας. Με το Πάσχα να πλησιάζει σιγά σιγά, η διάθεσή μας φαίνεται να αλλάζει. Η γιορτή της ελπίδας, της αγάπης και της ζωής γεμίζει την καρδιά μας συγκίνηση, δέος και κατάνυξη, ειδικά τις ημέρες αυτές που σαν λαός βιώνουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αν λοιπόν λαχταράτε, η Ανάσταση αυτή να είναι αλλιώτικη από τις άλλες, γεμάτη απλότητα, ομορφιά αλλά και βαθιά συναισθήματα δέους και θαυμασμού, δεν έχετε παρά να κάνετε δώρο στον εαυτό σας μία μικρή, αλλά μαγική απόδραση. Τα Μετέωρα, με την απόκοσμη ομορφιά, σας περιμένουν για μία εμπειρία που θα σας μείνει ανεξίτηλη.
Μετέωρα, το θαύμα της φύσης
Λίγο πιο έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, ορθώνονται πελώριοι και σκοτεινοί, επιβλητικοί βράχοι από ψαμμίτη στις κορυφές των οποίων κατοικούν μικρά και μεγάλα, όμορφα μοναστήρια χτισμένα ανά τους αιώνες. Σήμερα, το μοναστηριακό συγκρότημα των Μετεώρων αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας, μετά τον Άγιο Όρος, ενώ το επιβλητικό τοπίο της περιοχής έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως «Διατηρητέο και Προστατευμένο μνημείο της ανθρωπότητας».
Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που αποκαλύπτεται στα Μετέωρα, έχει απασχολήσει τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως οι θεόρατοι αυτοί βράχοι ύψους 313μ, δεν αναφέρονται πουθενά στην ελληνική μυθολογία, αλλά ούτε και στις γραφές των αρχαίων φιλοσόφων.
Πολλοί Έλληνες και ξένοι γεωλόγοι έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο αυτό, χωρίς όμως ακόμα να έχουν καταλήξει σε κάποιο ακριβές συμπέρασμα. Η επικρατέστερη γνώμη είναι αυτή του Γερμανού επιστήμονα, Αλεξάντερ Φίλιπσον, ο οποίος υποστηρίζει πως, οι βράχοι δημιουργήθηκαν πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια, όταν η περιοχή της Θεσσαλίας ήταν λίμνη! Τότε, τεράστιες μάζες από ποταμίσια πετρώματα, άμμο και λάσπη ενώθηκαν δημιουργώντας έναν τεράστιο κώνο. Όταν, πριν 30 εκατομμύρια χρόνια οι γεωφυσικές διαδικασίες «άδειασαν» τη λίμνη της Θεσσαλίας στο Αιγαίο και εμφάνισαν τον Θεσσαλικό κάμπο, o κώνος αυτός αποκαλύφθηκε. Αργότερα, κατά την τριτογενή περίοδο, η τεράστια αυτή μάζα αποκόπηκε από τη συμπαγή μορφή της, δημιουργώντας επιμέρους μικρότερες δομές. Το πέρασμα του χρόνου αλλά και των καιρικών συνθηκών έδωσαν στους βράχους τη μορφή που έχουν σήμερα, τα επιβλητικά Μετέωρα.
Τα Μετέωρα και ο μοναχισμός
Το υπέροχα άγριο και επιβλητικό τοπίο της περιοχής προσέγγισε πολλούς χριστιανούς ασκητές, κιόλας από τον 11ο αιώνα μ.Χ. Όταν τον 14ο αιώνα εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Μετεωρίτης, οργάνωσε το πρώτο κοινοβιακό συγκρότημα που σύντομα πήρε τη μορφή μοναστηριού. Το Μεγάλο Μετέωρο, όπως ήταν το όνομα της μονής, προσέγγισε πολλούς μοναχούς από όλη την Ελλάδα, ο οποίοι ακολουθώντας το παράδειγμα του Αθανασίου έχτισαν δεκάδες μοναστήρια. Από τις τριάντα μονές που έχουν καταγραφεί ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον οι έξι, παραμένοντας ανοιχτές για τους επισκέπτες που θα ήθελαν να ζήσουν για λίγο την απόκοσμη εμπειρία του μοναχισμού.
Μονή του Μεγάλου Μετεώρου
Ακόμα και σήμερα παραμένει το μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό μοναστήρι της περιοχής μαγεύοντας τον επισκέπτη από τα συναισθήματα κατάνυξης που δημιουργεί. Χτισμένο πάνω στον πελώριο βράχο από τον Αθανάσιο Μετεωρίτη, ο οποίος του έδωσε και την ονομασία «Μετέωρο», βαπτίζοντας έτσι ολόκληρη την περιοχή. Αρχικά, έχτισε το ναό της Παναγιάς Μετεωρίτισσας Πέτρας και λίγο αργότερα τον σημερινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
Τα υπόλοιπα μοναστήρια της περιοχής είναι εξίσου αξιόλογα και αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά αναφέρονται: η ανδρική Μονή του Αναπαυσά, η Μονή Ρουσάνου, η Μονή των Αγίων Πάντων, η Μονή της Αγίας Τριάδος και η Μονή του Αγίου Στεφάνου.
Καλαμπάκα, η πόλη κάτω από τη σκιά των βράχων
Στις ρίζες των βράχων των Μετεώρων, βρίσκεται χτισμένη η Καλαμπάκα, μία όμορφη και γραφική πόλη που η ατμόσφαιρα σε μεταφέρει σε μία άλλη εποχή. Εξαιτίας της τοποθεσίας της, αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η ονομασία της πόλης κατά τα αρχαία χρόνια ήταν «Αιγίνιον», όμως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας απέκτησε τη σημερινή της ονομασία που στην τούρκικη γλώσσα σημαίνει «ισχυρό φρούριο».
Στην Καλαμπάκα, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να βιώσει μερικές μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης μέσα στη φύση ενώ οι γραφικοί ξενώνες και το πεντανόστιμο φαγητό δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο. Επιπλέον, στην πόλη αυτή, η επαφή με το παρελθόν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας αφού μπορείτε να βρείτε την πολύ αξιόλογη λαογραφική έκθεση φωτογραφίας αλλά και συλλογή από παλιές φορεσιές, εργαλεία, υφαντά και οικιακά σκεύη που σίγουρα μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, τότε που ακόμα οι παππούδες μας φρόντιζαν τη γη και μοχθούσαν για το καθημερινό τους τραπέζι.
Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, λοιπόν, ο επόμενος προορισμός είναι υπέροχος και σας περιμένει. Τα Μετέωρα, απόκοσμα και επιβλητικά, θα μετατρέψουν την εκδρομή σας σε μία εμπειρία μυσταγωγίας και συναισθηματικής ανάτασης. Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε καλή παρέα.