Μεταπτυχιακό: Πώς να κάνουμε την σωστή επιλογή

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη

Το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει πως καθένας από εμάς πρέπει να προσαρμοστεί στην αλλαγή και την εξέλιξη. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών επιλέγουν να μπουν σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.

Υπάρχει πληθώρα μεταπτυχιακών που προσφέρονται από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και αναγνωρισμένα κολλέγια. Οι τομείς ποικίλλουν, η ζήτηση είναι μεγάλη, η προσφορά ακόμη μεγαλύτερη και η επιλογή σαφώς δύσκολη. Προτού πάρει κανείς την μεγάλη απόφαση πρέπει να αφιερώσει πολλή σκέψη και να κινηθεί με κρίση, οργάνωση και στοχοθεσία.

Μεταπτυχιακό και σύνδεση με αγορά εργασίας

Στον εργασιακό τομέα στις μέρες μας-δημόσιο και ιδιωτικό-οι εργοδότες, οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές συχνά ζητούν εξειδίκευση και ατομικές πιστοποιημένες δεξιότητες. Όλα τα προσόντα (πτυχία, δεύτερα πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, ημερίδες κοκ.) αποτελούν πλέον απαραίτητο εφόδιο για την εύρεση μίας σωστής και κατάλληλης εργασίας.

Τα προσόντα που προαναφέραμε είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για να κυνηγήσει κανείς τον δημόσιο τομέα και τις εκάστοτε προκηρύξεις επιστημονικού προσωπικού. Ακόμη και για διορισμό ή εργασία σε ιδιωτικό τομέα με τίτλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή μεταδευτεροβάθμιας, χρειάζεται τουλάχιστον πολύ καλή αν όχι άριστη γνώση αγγλικών, υπολογιστές και φυσικά ατομικές δεξιότητες.

Μεταπτυχιακό και προνόμια

Εάν κάποιος επιθυμεί να εξελιχθεί οικονομικά, τουτέστι να λαμβάνει μεγαλύτερο μισθό, πρέπει να ακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Το ίδιο ισχύει και εάν κάποιος επιθυμεί «να ανέβει» σε ανώτερη θέση με περισσότερες ευθύνες, καθήκοντα και αρμοδιότητες, αλλά και με μεγαλύτερο κύρος και αναγνώριση.

Επομένως, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που θα επιλέξει κάποιος πρέπει να υπακούει σε κάποιους βασικούς κανόνες:

  • Συνάφεια με τα βασικά πτυχία του ατόμου: Καθένας πρέπει να επιλέγει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ανάλογα με τα πτυχία που κατέχει. Οι σπουδές, τις οποίες έχει ολοκληρώσει και στις οποίες έχει εντρυφήσει κανείς είναι συγκεκριμένες. Το μεταπτυχιακό του λοιπόν,καλό είναι να αποτελεί συνέχεια των σπουδών αυτών. Η άμεση σχέση, η αντιστοίχιση και η ταύτιση με τον βασικό ή τους βασικούς τίτλους σπουδών είναι απαραίτητα.
  • Συνάφεια με το αντικείμενο και τον τομέα εργασίας: Όταν κάποιος βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο εργασίας, πρέπει να επιλέξει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που «θα του δώσει πόντους» και θα τον εξελίξει. Χρειάζεται το μεταπτυχιακό να συνδέεται με τα καθήκοντακαι τις αρμοδιότητες που διεκπεραιώνει κάποιος. Ιδίως, εάν επιθυμεί εξέλιξη στην εργασία, το μεταπτυχιακό θα του δώσει κίνητρο και σίγουρα πρακτική βοήθεια στον τομέα του.

  • Προσαρμογή στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του ατόμου: Σε κάθε περίπτωση, το μεταπτυχιακό είναι απαραίτητο να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, την προσωπικότητα και την φιλοσοφία του ίδιου του ατόμου. Δηλαδή κάποιος πρέπει να κάνει μεταπτυχιακό ανάλογα με τις ανάγκες του και με το τι του αρέσει, αγαπάει και επιθυμεί να κάνει βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα. Λένε ότι όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε είσαι και πραγματικά επιτυχημένος και αφοσιωμένος. Και αυτό ισχύει.
  • Επιλογή με βάση τις μελλοντικές ανάγκες και τα μελλοντικά επαγγέλματα: Πάντοτε πρέπει να κοιτάζουμε την αγορά εργασίας και τις ανάγκες που αναδύονται. Στην παρούσα φάση πρέπει να εξετάζουμε ποια επαγγέλματα βρίσκονται στο προσκήνιο και έχουν άνθιση. Όμως, καλό είναι να προνοούμε και μακροπρόθεσμα. Δηλαδή ανάλογα με τις υπάρχουσες ανάγκες, προβλέπουμε τι θα έχει άνθιση και ζήτηση στο μέλλον. Αυτό βέβαια πάντοτε σε συνδυασμό με τα γούστα, τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες μας.

Δείτε ακόμα: Τα επαγγέλματα του μέλλοντος με ένα click


  • Επιλογή με βάση την εξέλιξη και την περαιτέρω επιστημονική έρευνα: Στόχος πρέπει να είναι και η δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη του θέματος, του τομέα και του αντικειμένου σπουδών που επιλέξαμε στο μεταπτυχιακό μας. Μία μελλοντική έρευνα, θα μαςχαρίσει νέες εμπειρίες και γνώσεις εξειδικευμένες και σε βάθος. Αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν αφενός, να χαράξουμε νέα εργασιακή πορεία σχετική και με τις σπουδές μας. Αφετέρου, μπορούμε να φροντίσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη και πορεία μας στο ήδη υπάρχον εργασιακό περιβάλλον.

Μετά από όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε ότι η επιλογή ενός σωστού και κατάλληλου μεταπτυχιακού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτούς λοιπόν τους παράγοντες, πρέπει να τους λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Αλιγιζάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.