“Μεταφράζει” το κλάμα!
Η εικόνα ενός γονιού σε απόγνωση να προσπαθεί να μαντέψει γιατί κλαίει το νεογέννητο παιδί του είναι κάτι που συντροφεύει τις αναμνήσεις όλων όσοι έγιναν γονείς. Το χειρότερο σ’ αυτή την κατάσταση είναι ότι ο γονιός δεν γνωρίζει ακριβώς τι πρέπει να κάνει για να ηρεμήσει το παιδί του, αφού δεν μπορεί να συνεννοηθεί απευθείας μαζί του. Τη λύση σ’ αυτή την περίπτωση προσπαθεί να δώσει η τεχνολογία, με τον…. ανιχνευτή και μεταφραστή κλάματος! Μια πρωτοποριακή συσκευή που ονομάζεται Why Cry (Γιατί Κλαίει) και υπόσχεται να μετατρέπει το κλάμα του παιδιού σε κατανοητά σήματα.
Τα παιδιά κλαίνε για τον ίδιο λόγο που οι άνθρωποι μιλούν: Για να επικοινωνήσουν. Κλαίνε όταν πεινούν, βαριούνται, είναι βρεγμένα, υποφέρουν από κολικούς, αισθάνονται κρύο ή ζέτη ή απλώς θέλουν να τραβήξουν την προσοχή έτσι ώστε να τα πάρουν αγκαλιά. Το να μπορέσει ένας γονιός, ειδικά στο πρώτο του παιδί, να «μεταφράσει» σωστά το κλάμα και να δώσει στο παιδί αυτό που χρειάζεται είναι ένα χάρισμα που δεν το έχουν όλοι, έρχεται κυρίως με την εμπειρία.
Ο αναλυτής κλάματος κυκλοφόρησε πρόσφατα στο εμπόριο, όμως είναι ένα πρόγραμμα που λειτουργεί από το 1998. Ο παιδίατρος Πέδρο Μονάγκας έκανε μια μεγάλη έρευνα που εξέτασε την ένταση του κλάματος, τις συχνότητες που «πιάνει» κάθε παιδί όταν κλαίει και τα διαλείμματά του ανάμεσα σε δύο κρίσεις κλάματος. Η μακροχρόνια έρευνα απέδειξε ότι κάθε παιδί κλαίει διαφορετικά όταν χρειάζεται κάτι άλλο, οπότε οι διαφορετικές «συχνότητες» του κλάματος χωρίστηκαν σε πέντε βασικές κατηγορίες: πείνα, ανάγκη για ύπνο, ενόχληση, άγχος και ανία.
Η συσκευή είναι πολύ μικρή, όμως χρειάζεται μόλις 20 δευτερόλεπτα «δείγματος» από το κλάμα του μωρού για να κατανοήσει γιατί ακριβώς κλαίει και να το παρουσιάσει στη μικρή της οθόνη. Φυσικά η εταιρεία που το παράγει προτρέπει τους γονείς να παρακολουθήσουν και τη «γλώσσα του σώματος» του μωρού για να σιγουρευτούν ότι αυτό κλαίει για τον συγκεκριμένο λόγο. Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί διαφορετικά προγράμματα για διαφορετικές χώρες, αφού έχει αποδειχτεί ότι τα παιδιά π.χ. από την βόρεια Ευρώπη κλαίνε σε διαφορετικές συχνότητες απ’ ότι αυτά από το νότο!